Op 15 mei j.l. bericht de NOS dat voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop - een woekerplant die veel problemen veroorzaakt – “het ei van Columbus” nog steeds niet is gevonden.
De Stichting Probos doet onderzoek naar een effectieve aanpak van deze problemen en is met diverse partijen in onderhandeling om een landelijk protocol te ontwikkelen hoe de Japanse duizendknoop zo verantwoord mogelijk te verwijderen.

Door de sterke groeikracht van de plant, bovengronds door het gesloten bladerdek, ondergronds door de wortels die tot 4 meter diep kunnen wortelen. Deze krachtige wortels kunnen funderingen van gebouwen, huizen, asfalt en oevers beschadigen en vormen een bedreiging voor inheemse planten. De fractie van GroenLinks heeft hier de volgende vragen over:

- Heeft de gemeente in kaart op welke plaatsen de Japanse duizendknoop woekert en hoeveel locaties dat zijn?
- Zijn er in het verleden al bestrijdingsmethoden toegepast en wat hielden die in?
- Ziet de gemeente het als haar taak om de inwoners te informeren over het herkennen en bestrijden van deze woekerplant? En hoe het afval van de plant op een de juiste manier moet worden afgeleverd bij de gemeentewerf?
- Plantendeskundigen en de stichting Probos vinden dat gemeenten in een bestekbepaling de bestrijding van de Japanse duizendknoop moet opnemen. Heeft u al een dergelijke bepaling opgenomen in bestekken?
- Zo nee, bent u bereid dit te gaan doen om verdere verspreiding van deze woekerplant te voorkomen?
- Om de biodiversiteit te bevorderen zou een stadsecoloog nodig zijn om de gemeente te ondersteunen in het beleid tot verbetering van de inheemse planten en insecten.
- Is de gemeente bereid een stadsecoloog aan te stellen om zowel de biodiversiteit op de agenda te zetten en ondersteuning te geven aan het beleid in de bestrijding van de Japanse duizendknoop