Vorige week heeft de fractie van GroenLinks Oosterhout kennis genomen van het verlenen van de vergunningen 21081221-OLO-4110225 (“Het plaatsen van gevelreclames t.b.v. 'ALDI'”) en 20181222-OLO-4112331 (“Het wijzigen van de gevels en de indeling van een winkel”) met betrekking tot het perceel Zandheuvel 95.

U zult wellicht begrijpen dat wij hieruit de conclusie trekken dat er een vestiging van ALDI zal komen in het voormalige pand van Boerenbond. Uit het artikel “Onrust over ALDI aan Zandheuvel” blijkt dat bewoners dezelfde conclusie hebben getrokken. Zij maken zich zorgen om onder meer het verkeer. Zo zouden er te weinig parkeerplaatsen aanwezig zijn.

1. Kan het college bevestigen dan wel ontkennen dat ALDI plannen heeft om een filiaal te vestigen aan de Zandheuvel 95?

Hoewel het bestemmingsplan van het perceel niet verandert, zal deze wel anders gebruikt worden. Dat uit zich in de parkeernorm. Voor een tuincentrum als Boerenbond is dit vastgesteld op 2,7 parkeerplaatsen per 100 meter vo, voor een supermarkt gaat het om 4 plaatsen per 100 meter vo. De grootte van het pand is ongeveer 1200 vierkante meter en er zijn op het eigen terrein zo’n 36 parkeerplaatsen beschikbaar. Voldoende volgens de norm van een tuincentrum, maar te weinig voor een supermarkt.

2. Is het college het met GroenLinks eens dat het aantal beschikbare parkeerplaatsen op het eigen terrein niet voldoet?
a. Zo nee, waarom niet?
3. Ziet het college mogelijkheden voor ALDI om de benodigde extra parkeerplaatsen te realiseren op het eigen terrein van Zandheuvel 95?
4. Is het college het met GroenLinks eens dat een gebrek aan parkeerplaatsen op eigen terrein zal gaan zorgen voor parkeeroverlast in de nabijgelegen Heilige Driehoek?
5. Een discountsupermarkt trekt relatief veel autoverkeer aan, hoe kijkt het college aan tegen de verwachte uitbreiding van het aantal verkeersbewegingen op deze, toch al drukke, locatie?
6. Is er sprake van een eventuele uitbreiding van het aantal vierkante meters bvo op deze locatie?
a. Zo ja, is al duidelijk om hoeveel vierkante meters dit gaat? Bent u het in dat geval met GroenLinks eens dat de parkeerdruk hierdoor nóg verder toe zal nemen?

Het detailhandelsbeleid van de gemeente Oosterhout heeft als doel om winkels te clusteren in met name het centrum. Door de vestiging van een supermarkt aan de Zandheuvel versnippert het winkelaanbod juist verder. Het had volgens de fractie van GroenLinks voor de hand gelegen als er in overleg met de eigenaar gezocht was naar een andere invulling van het perceel.

7. Is het college met de eigenaren van het perceel in overleg geweest om de bestemming te wijzigen?
a. Zo ja, kunt u aangeven waarom dit niets heeft opgeleverd?
b. Zo nee, waarom niet?
8. Kloppen de geruchten dat er (in een eerder stadium) plannen waren voor een appartementencomplex of woningen?
a. Zo ja, is het bij het college bekend waarom dit geen doorgang heeft gevonden?