Alle inheemse vogels, hun nesten en eieren zijn beschermd op grond van de Wet natuurbescherming. Het is verboden om vogels te vangen, te doden of te verstoren, maar ook hun nesten en eieren te beschadigen. Het kappen of snoeien van bomen en struiken tijdens het broedseizoen is daarom in strijd met de genoemde wet.

Er is één uitzondering op het snoeiverbod namelijk als vóór het snoeien of kappen is vastgesteld, dat er geen nesten of broedende vogels aanwezig zijn. Probleem is dat dit in de meeste gevallen moeilijk of niet is vast te stellen. Om die reden houden veel gemeenten en landschapsbeheerders als voorzorg de periode van 15 maart tot 15 juli aan waarin geen onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden in parken en houtsingels. Er blijven op die manier namelijk altijd nog acht maanden per jaar over waarin wél ‘natuurvriendelijk’ gesnoeid kan worden. Voldoende tijd zou je zeggen.

Verschillende gemeenten werken volgens een goedgekeurde gedragscode, waarin rekening wordt gehouden met het broedseizoen. De ‘indicatieve natuurkalender voor vogels’ van het Ministerie van Economische Zaken wordt daarbij vaak als richtsnoer gebruikt.

GroenLinks is de afgelopen weken met regelmaat door Oosterhoutse inwoners gewezen op het feit dat de gemeente Oosterhout kapt en snoeit in het broedseizoen, zoals dat bijvoorbeeld gebeurde langs de volle lengte van de Effentweg en in het park Brakenstein. Het is, gelet op de dichtheid van de begroeiing tot dan toe, onmogelijk om vast te stellen dat er geen broedende vogels aanwezig waren. Sterker, die zullen er zeker zijn geweest.

GroenLinks heeft de volgende vragen:

  1. Hanteert de gemeente Oosterhout voor zichzelf en voor haar aannemers voorzorgsmaatregelen bij kappen en snoeien in het broedseizoen en zo ja, hoe zien die er uit?
  2. Wil het college met ingang van heden ook genoemde gedragscode gaan hanteren en dat ook vertalen naar zijn aannemers?
  3. Wil het college - los van de beantwoording van vraag 2, hetgeen dat sowieso inhoudt – vanaf heden direct en tot en met 15 juli geen kap- en snoeiwerkzaamheden op zijn grondgebied meer (laten) uitvoeren en alle geplande werkzaamheden in dat kader direct stilleggen.