Op 30 september jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over de inrichting van de Ridderstraat. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Is het college van plan de Ridderstraat conform het Masterplan Fiets 2008-2015 in te richten met fietsstroken in rood asfalt? Welke redenen heeft het college om deze fietsstroken bij de huidige renovatie van de Ridderstraat niet aan te brengen?

Antwoord 1. De Ridderstraat wordt ingericht met fietsstroken in rood asfalt, met uitzondering van het gedeelte tussen de Keiweg en de Bouwlingstraat. Daarmee wordt gedeeltelijk uitvoering gegeven aan een van de aanbevelingen uit het Masterplan Fiets. Het is daarbij belangrijk te weten dat het Masterplan Fiets geen dwingend kader is; voordat het tot uitvoering komt van de voornemens uit het Masterplan Fiets, worden deze voornemens ook eerst getoetst aan bijvoorbeeld ander beleid. Voorafgaand aan de voorbereiding van de onderhouds- en renovatiewerkzaamheden is inzichtelijk gemaakt of, en zo ja op welke wijze aanpassing van de inrichting van de Ridderstraat nodig is. De analyse en resultaten zijn gepresenteerd in het rapport “Uitvoeringskader Ridderstraat” en vertaald in een visie voor de gehele Ridderstraat. In de visie voor het gedeelte van de straat tussen de Keiweg en de Bouwlingstraat wordt uitgegaan van behoud van monumentale bomen, geen aantasting van het slotpark en het respecteren van het beschermd stadsgezicht. Dit leidt ertoe dat op het desbetreffende gedeelte van de Ridderstraat geen fietsstroken in rood asfalt worden aangelegd, omdat:

· het smalle profiel van de Ridderstraat ter plaatse onvoldoende ruimte biedt om fietsstroken

met voldoende breedte aan te brengen, naast een rijbaan geschikt voor verkeer in twee rijrichtingen. Verbreding van het profiel is niet aan de orde vanwege de aanwezigheid van

monumentale bomen in het naastliggende stadspark.

· het betreffende deel van de Ridderstraat onderdeel uitmaakt van beschermd stadsgezicht

(Heuvel e.o.). Dit betekent dat het karakter van deze straat zo veel mogelijk behouden moet

blijven. Daarom ook worden de gebakken klinkers in de rijweg en voetpaden (her)gebruikt.

Er is voor dit gedeelte van de Ridderstraat dus niet gekozen voor een reconstructie, maar voor

renovatie. Alleen op de kruisingen is sprake van een reconstructie, zij het in beperkte mate. (Zie ons antwoord op vraag 5).

Vraag 2. Klopt het dat de gemeente over de werkzaamheden van de Ridderstraat geen advies heeft gevraagd aan de Fietsersbond?

Antwoord 2. Neen. Er is over dit onderwerp met een vertegenwoordiger van de Fietsersbond op ambtelijk niveau overleg geweest. Vanuit de Fietsersbond zijn toen geen opmerkingen op het

ontwerp gekomen.

Vraag 3. Waarom worden relatief eenvoudig te realiseren markeringen van een fietsvak op de Ridderstraat niet aangebracht? Juist nu er renovatiemaatregelen worden uitgevoerd, is dit makkelijk te realiseren.

Antwoord 3. Zoals in ons antwoord op vraag 1 al uiteengezet, heeft dat te maken met het smalle profiel van de Ridderstraat. Zouden we hier toch overgaan tot het aanleggen van fietsstroken, dan zouden ook auto’s daarvan veelvuldig gebruik gaan maken. De meerwaarde van de fietsstroken is daarmee dan nihil.

Vraag 4. Wat zijn de meerkosten en de mogelijkheden om het aanbrengen van de onder 3 genoemde en door de Fietsersbond geadviseerde markeringen alsnog in het werk op te nemen?

Antwoord 4. Deze uitgaven zijn niet begroot, aangezien wij op andere dan financiële overwegingen tot de conclusie zijn gekomen dat het aanleggen van fietsstroken hier niet verstandig is.

Vraag 5. Enkele jaren geleden heeft een fietsproject voor het inrichten van de Ridderstraat voor fietsers een prijs gewonnen. Wat is er met die prijs en dat project gebeurd?

Antwoord 5. Wij hebben een aantal jaar geleden, op grond van een winnend voorstel van leerlingen van het Oelbertgymnasium, op het kruispunt Ridderstraat-Slotlaan een opstelplaats voor fietsers (OFOS) aangelegd. Deze opstelplaats maakt, in verbeterde vorm, ook deel van het nieuwe ontwerp. Ook de overige kruisingen op de Ridderstraat zullen nu met een OFOS worden uitgevoerd.

Vraag 6. Is het college het met GroenLinks eens dat de veiligheid van de zwakste weggebruikers, de fietsers en vele schoolgaande kinderen, moet worden gewaarborgd op de Ridderstraat?

Antwoord 6. Ja, bij de inrichting van de kruispunten en bij de instelling van de verkeerslichten is hiermee specifiek rekening gehouden. Overigens blijkt dat schoolgaande kinderen relatief weinig

gebruik maken van het door u genoemde deel van de Ridderstraat. Het meeste verkeer van en naar school voltrekt zich in noord-zuidrichting, langs de Slotlaan, Keiweg en Bouwlingstraat.