In de vergadering van de gemeenteraad op woensdag 18 september heeft een grote meerderheid van de gemeenteraad van Oosterhout zich uitgesproken tegen de winning van schaliegas. GroenLinks diende hiervoor een motie in samen met CDA, SP, PvdA, D66, OF en GemeenteBelangen. Het besluit van de gemeenteraad is een reactie op het recente onderzoek naar de mogelijkheden voor schaliegaswinning en de uitspraken die minister Kamp erover heeft gedaan.

Schaliegas is aardgas dat zit opgesloten in schalie, een hard gesteente. Dit schaliegas bevindt zich in de ondergrond van bijna heel Brabant en ook in de ondergrond van Oosterhout. Om dit gas te winnen wordt ‘fracking’ toegepast. Hierbij worden enorme hoeveelheden water en chemicaliën in de bodem gespoten om scheuren te veroorzaken in het gesteente.

Op 26 augustus verscheen een omstreden onderzoek naar de schaliegaswining in Nederland. Op basis van dat onderzoek concludeerde minister Kamp van Economische Zaken dat de risico’s van schaliegaswinning beheersbaar zijn en dat proefboringen nodig zijn om de economische haalbaarheid van schaliegaswinning in ons land vast te stellen.



Deze uitspraken hebben tot grote protesten geleid en een aantal gemeenten en provincies heeft zich schaliegasvrij verklaard. Schaliegas winning is zeer ongewenst. De redenen hiervoor zijn dat schaliegas een fossiele brandstof is en dus eindig. Het is slecht voor het klimaat, de winning is nog erger dan de winning van steenkool. De winning geeft een groot risico voor vergiftiging van de bodem, grondwater, akkers en natuur. Daarmee is er gevaar voor ons drinkwater en andere producten waarvoor we grondwater gebruiken. Bij de winning van schaliegas kunnen zware metalen en radioactieve elementen vrijkomen, er zijn veel boortorens en pijpleidingen voor nodig die niet passen in het landschap en tenslotte er zijn grote kansen op aardbevingen.



Er is voor schaliegas geen draagvlak, geen noodzaak, maar wel risico voor mens en milieu. Waarom zouden we zulke risico’s nemen als we ook kunnen kiezen voor de echte oplossing van schone en veilige energie, zoals zonne-energie. Dat is de reden dat de gemeenteraad van Oosterhout (met alleen tegenstemmen van de VVD) instemden met de motie van SP, D66, OF, Gemeente Belangen, CDA, PvdA en GroenLinks om zich uit te spreken tegen de winning van schaliegas.



Op de avond dat de raad van Oosterhout dit besluit nam, werd bekend dat minister Kamp had besloten om de proefboringen uit te stellen met 1,5 jaar en eerst nader onderzoek toe doen. GroenLinks vindt dit een stap in de goede richting en verwacht dat met de uitspraak van de gemeente Oosterhout en vele andere gemeenten duidelijk wordt dat de draagvlak voor schaliegaswinning ontbreekt en dat schaliegaswinning geen optie is.