Op 12 juni jl. hebt u schriftelijke vragen ex artikel 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over de prestatieafspraken tussen Cires en de gemeente Oosterhout. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Waarom heeft het college in de prestatieafspraken met Cires de afspraak gemaakt dat er al overgegaan mag worden tot sloop en verkoop van huurwoningen voordat er hierover voldoende nieuwe woningen gebouwd zijn, respectievelijk het tekort aan huurwoningen is aangepakt?

Antwoord 1: De te slopen woningen betreft 200 woningen in het plan Oosterheem en de wijk Slotjes-Midden. Orn mogelijkheden binnen het plan en de wijk te creëren is het noodzakelijk hiervoor woningen te slopen. Tijdens de raadsbehandeling van de plannen in de wijk Slotjes Midden is het slopen van deze woningen aan de orde geweest. De verkoop van 350 woningen in de periode 2006 - 2010 vloeit voort uit het beleidsplan van Cires. De verkoop zal gespreid plaatsvinden in een periode van vier jaar, waarbij (gelet op het aantal nieuw te bouwen huurwoningen in genoemde periode) vanuit mag worden gegaan, dat er in genoemde periode voldoende (betaalbare) huurwoningen worden gerealiseerd.

Vraag 2. Waarom heeft het College met Cires afgesproken dat slechts de helft van alle nieuw te betalen huurwoningen voor iedereen toegankelijk moet zijn?

Antwoord 2: Het gaat hier om 50% van de nieuwe huurwoningen onder de aftoppingsgrens Huurtoeslag voor één of twee persoonshuishoudens. Van de overige 50% zal er gebouwd worden voor 3 of meer persoonshuishoudens tot de aftoppingsgrens Huurtoeslag en huurwoningen tot de maximale grens Huurtoeslag, maar ook voor woningzoekenden met een inkomen iets boven de Huurtoeslag. Hierdoor wordt gewaarborgd dat er voldoende keuzemogelijkheden ontstaat voor alle inkomensgroepen en typen huishoudens.

Vraag 3. Waarom is slechts tot 2008 afgesproken dat minstens 80% van de woningen van Cires bereikbaar moet blijven met Huurtoeslag?

Antwoord 3: In het kader van het nieuwe Huurbeleid bestaat de mogelijkheid dat er na 2008 ten aanzien van de huurprijzen wijzigingen optreden. Hierover biedt het rijksbeleid tot op dit moment geen duidelijkheid. In de prestatieafspraken is de mogelijkheid opgenomen om aan te sluiten op het beleid van het rijk dat zal gaan gelden vanaf 2008.

Vraag 4. Betekent dit dat vanaf 2008 Cires kan besluiten dat minder dan 80% van zijn woningen beschikbaar zal blijven met Huurtoeslag?

Antwoord 4: Hierop kan op dit moment geen antwoord gegeven worden, aangezien het rijksbeleid hierover nog geen duidelijkheid biedt.

Vraag 5. Op welke manier zijn organisaties van huurders zoals b.v. Markant betrokken bij de vaststelling van deze prestatieafspraken?

Antwoord 5: Een groot aantal beleidsvoornemens uit het beleidsplan van Cires 2003 - 2007 (bijgesteld op 7 september 2005) is overgenomen en heeft als basis gediend om met de gemeente Oosterhout nadere prestatieafspraken te maken. Bij het opstellen van het beleidsplan Cires zijn de huurdersorganisaties ruimschoots betrokken geweest. Voor zowel Cires als de gemeente was hierdoor geen aanleiding om de huurdersorganisaties bij het opstellen van de prestatieafspraken te betrekken.