Op 9 april jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over de Landschapszone Oosterhout-Oost. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Welke (tussentijdse) resultaten heeft de in april 2008 gestarte werkgroep Landschapszone tot nu toe opgeleverd?

Antwoord 1. De werkgroep heeft een concept-Plan van Aanpak opgesteld.

Vraag 2. Wat is het standpunt van de andere partners (provincie en gemeente Dongen) over de realisering van de Landschapszone?

Antwoord 2. In een bestuurlijk overleg hebben wij de gemeente Dongen geïnformeerd over ons voornemen voorlopig te stoppen met de verdere voorbereiding en de realisatie van het project. Daarna hebben wij alle overige betrokken partijen geïnformeerd over ons besluit. Tot op heden hebben wij hierop geen reactie ontvangen.

Vraag 3. Hoeveel heeft de deelname aan de werkgroep, de gemeente Oosterhout tot nu gekost (in capaciteit en middelen)?

Antwoord 3. Wij hebben geen externe opdrachten verleend in het kader van het deelproject landschapszone. Wel zijn hieraan intern ambtelijke uren besteed, die evenwel zijn geregistreerd onder het totale project "Oosterhout-Oost". Het is dus niet mogelijk aan te geven hoeveel deelname aan het deelproject heeft gekost.

Vraag 4. Heeft u onderzocht of een aangepaste landschapszone kan worden gerealiseerd (bijvoorbeeld minder breed, maar wel voldoende voor de migratie van de genoemde diersoorten)?

Antwoord 4. Nee. Met het uitstellen van de woningbouwplannen voor Oosterhout-Oost, is ook de acute noodzaak verdwenen door middel van een landschapszone een buffer te creëren tussen de gemeente Dongen en het nieuwe woongebied onder Oosteind. Een onderzoek naar een aangepaste landschapszone hebben wij dan ook niet uitgevoerd.

Vraag 5. Hoeveel kost het de gemeente Oosterhout (in capaciteit en middelen) om de planvorming voor de Landschapszone voort te zetten?

Antwoord 5. In het concept-Plan van Aanpak is geraamd dat vaststelling van een visie voor de landschapszone, inclusief een uitvoeringsprogramma, ongeveer € 23.000 zou gaan kosten. De kosten van uitvoering waren in dat stadium nog niet bekend.

Vraag 6. Bent op de hoogte van mogelijke (Europese, nationale en provinciale) subsidieregelingen waarmee de landschapszone kan worden gerealiseerd?

Antwoord 6. Ja. Voor de planvorming zijn geen subsidiemogelijkheden, voor de uitvoering zijn provinciale subsidies beschikbaar.

Vraag 7. Welke andere prioriteiten ten aanzien van landschapsontwikkelingen heeft u gesteld?

Antwoord 7. De grootste opgave op het gebied van landschapsontwikkelingen voor de komende periode betreft de inrichting van de Landschapszone Breda-Oosterhout.

Vraag 8. Bent u het met GroenLinks eens dat de toekomst van de natuurgebieden en biodiversiteit in Oosterhout afhankelijk is van een goede, robuuste structuur van natuurgebieden? En dat deze structuur daarom dient te bestaan uit grotere eenheden met onderlinge verbindingen, waardoor uitwisseling van soorten mogelijk is?

Antwoord 8. Ja