In week 35 (2010) t/m week 8 (2011) wordt de Ridderstraat op meerdere locaties gerenoveerd. Het college geeft aan dat de Ridderstraat een laan blijft waar automobilisten en fietsers samen gebruik maken van de rijbaan. Bij de kruisingen wordt het voor fietsers veiliger en comfortabeler gemaakt. De kruisingen met de Slotlaan en met de Keiweg worden compacter gemaakt. De nieuwe vlakken worden overzichtelijker ingericht, met aparte vakken voor auto’s en fietsers en waar mogelijk aparte vakken voor links- en rechtsafslaand verkeer.

In het gemeentelijke Mobiliteitsplan 2007 – 2015 is de Ridderstraat benoemd als een zogenaamde centrumtangent. Centrumtangenten verbinden de onderlinge wijken rondom het centrum en het centrum met elkaar. Aangegeven is dat deze wegen conform de principes van Duurzaam Veilig moeten zijn ingericht. Daarbij geldt dat scheiding van verkeerssoorten, daar waar ruimtelijk mogelijk, wordt toegepast.

In het Masterplan Fiets 2008-2015 is aangegeven dat het gewenst is dat de Ridderstraat tussen Bouwlingstraat en Keiweg volledig wordt uitgevoerd met fietstroken in rood asfalt over een afstand van 580 m.



De Werkgroep Ridderstraat heeft, in overleggen met de gemeente,  aandacht gevraagd voor fietsers en heeft voorgesteld markeringen aan te brengen in het wegvlak voor fietsers. De gemeente heeft aangegeven hiervan af te zien, na overleg met de Fietsersbond.

Naar aanleiding van vragen van de Werkgroep Ridderstraat aan de Fietsersbond, antwoordde de Fietsersbond dat zij geen overleg heeft gehad met de gemeente over de aanpassingen van de Ridderstraat, noch advies heeft gegeven over de Ridderstraat. Desgevraagd adviseert de Fietersbond een fietsvakaanduiding aan te brengen door verschillende stenen en/of een getrokken/geschilderde lijn op het wegdek.



GroenLinks is van mening dat de Ridderstraat veiliger moet worden gemaakt voor fietsers en dat daar nu de mogelijkheden voor zijn.



Daarom hebben wij de volgende vragen:



1.    Is het college van plan, de Ridderstraat conform het Masterplan Fiets 2008-2015 in te richten met fietsstroken in rood asfalt? Welke redenen heeft het College om deze fietsstroken, bij de huidige renovatie van de Ridderstraat niet aan te brengen?



2.    Klopt het dat de gemeente over de werkzaamheden van de Ridderstraat geen advies heeft gevraagd aan de Fietsersbond?



3.    Waarom worden relatief eenvoudig te realiseren markeringen van een fietsvak op de Ridderstraat niet aangebracht? Juist nu er renovatiemaatregelen worden uitgevoerd is dit makkelijk te realiseren.



4.    Wat zijn de meerkosten en mogelijkheden om het aanbrengen van de, onder 3 genoemde en door de Fietsersbond geadviseerde markeringen alsnog in het werk op te nemen?



5.    Enkele jaren geleden heeft een fietsproject voor het inrichten van de Ridderstraat voor fietsers een prijs gewonnen. Wat is er met die prijs en dat project gebeurd?



6.    Is het College het met GroenLinks eens dat de veiligheid van de zwakste weggebruikers, de fietsers en vele schoolgaande kinderen moet worden gewaarborgd op de Ridderstraat?