Tijdens de raadsvergadering van 19 juli heeft GroenLinks het woord gevoerd over het Sportaccommodatiebeleid, de Cultuurnota, de nota Verbindend Bestuur, het bestemmingsplan Oosterhout-Zuid en de Hulp bij het Huishouden.. Verder is er een mondelinge vraag gesteld over zonnepanelen.
Zonnepanelen en OZB (Van der Zanden)
Voorzitter, recent zijn wij benadert met een vraag betreffende de invloed van zonnepanelen/zonneboilers op de hoogte van de WOZ waarde van een huis. Dit is gebeurd naar aanleiding van een publicatie in BN De Stem waarin aangegeven werd dat dit in Oosterhout leidt tot een verhoging van de WOZ waarde. Het aanleggen van zonnepanelen is positief omdat het zorgt voor een groter aandeel herbruikbare energie. Dit wordt door de overheid ook erkent omdat voor de aanleg subsidieregelingen zijn. Een navraag bij de belastingsamenwerking West-Brabant gaf geen antwoord en naar aanleiding hiervan zijn wij als GroenLinks benadert over deze kwestie. De Verordening Onroerende Zaakbelastingen Oosterhout 2016 geeft ook geen antwoord op deze vraag. Daarom horen wij graag van de wethouder hoe de gemeente om gaat met de aanwezigheid van zonnepanelen/zonneboilers bij het bepalen van de WOZ waarde.
Sportaccomodatiebeleid (Louwerens)
Het maatschappelijk belang van sport is vanuit verschillende perspectieven belangrijk:
- Volksgezondheid
- Voorkomen van maatschappelijk isolement
- Bevorderen van integratie
- Tegengaan van overlast
- Normen en waarden.
Dit is te lezen in de beleidsnota “Samen werken aan sporten en bewegen” zoals deze in oktober 2013 is vastgesteld door deze raad. Hierin is verder te lezen dat er meer Oosterhouters in beweging moeten komen als het om sport gaat: de gemeente Oosterhout wil minimaal voldoen aan het landelijk gemiddelde.
Voorzitter, GroenLinks staat met volle overtuiging achter bovengenoemde zaken. Wij erkennen dat sporten belangrijk is voor zowel lichaam als geest en dat sport en belangrijk middel kan zijn als het gaat om het bevorderen van leefbaarheid, sociale samenhang, participatie en zelfredzaamheid. Ook wij willen dus zoveel mogelijk Oosterhouters in beweging zien op één van onze mooie sportaccomodaties. Ook deze ambitie is in lijn met de eerder genoemde nota, want, ik citeer: “Als het gaat om meer Oosterhouters tot sporten en bewegen aan te zetten, is de belangrijkste taak van de gemeente ervoor te zorgen dat er voorzieningen zijn waar onze inwoners kunnen sporten.” Einde citaat.
Als wij dit vertalen naar de voorliggende nota over het sportaccomadatiebeleid, dan lijkt er van deze ambitie weinig over te blijven. Buiten sporten kan nog steeds, maar GroenLinks is bang dat de keuze straks beperkt blijft tot voetbal en hockey. De bedragen die straks aan huur betaald dienen te worden zijn voor veel buitensportverenigingen niet te betalen. Twins, Scorpio en de Voltreffers hebben duidelijk aangegeven dit niet te kunnen opbrengen. Ook TSC ziet zich geconfronteerd met een wel erg forse stijging.
GroenLinks vindt het niet uit te leggen dat verenigingen straks huur moeten gaan betalen over de door hen zelf aangelegde kleedkamers of andere sportgerelateerde voorzieningen. Ook bevreemdt het ons dat er sprake is van nieuwe overeenkomsten terwijl er verenigingen zijn die nog een jarenlang doorlopend contract hebben.
Deze, maar ook andere verenigingen, zijn het visitekaartje van Oosterhout. Twins speelt in de hoogste klasse van Nederland en de jeugd van Scorpio kan zich meten met de internationale top. In de ogen van GroenLinks is het zonde als we straks niet meer kunnen genieten van deze toppers omdat de verenigingen de voorgestelde huur niet meer kunnen opbrengen.
Het maatschappelijk belang van sport is vanuit verschillende perspectieven belangrijk.
Laten we dit niet uit het oog verliezen en laten we hier kiezen voor maatwerk. Zo kunnen we alle buitensportverenigingen recht doen en blijft het mooie scala van buitensporten zoals die er nu zijn behouden voor Oosterhout.
Het maatschappelijk belang van sport gaat bij GroenLinks dan ook boven een op papier eerlijke verdeling van kosten, die in de praktijk voor veel verenigingen zeer nadelig uitpakt.
Het maatschappelijk belang van sport. Dat is hetgene waar het hier om gaat.
Cultuurnota (Louwerens)
Cultuur leert ons wat wij zijn. Dat is de tekst op de cultuurpenning van de gemeente Oosterhout.
De voorliggende nota is een duidelijk geschreven nota die makkelijk wegleest. Als dit het doel was van de nota, dan is het doel behaald. In deze nota staat heel helder beschreven wat er op dit moment in grote lijnen gebeurt in de gemeente Oosterhout als het om cultuur gaat. Alles is gelardeerd met leuke kiekjes van -hoofdzakelijk- evenementen. Als cultuur ons leert wat wij zijn, dan zijn wij in Oosterhout vooral Sinterklaas, Parkfeest en Abrahamdag.
Voorzitter, GroenLinks is het eens als het gaat om de waarde van cultuur voor de samenleving. Ook wij vinden dat kunst en cultuur de creativiteit stimuleert en dat je hier dus niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Gelukkig lopen er tal van projecten binnen de basisscholen die een beroep doen op de creativiteit van kinderen. Ook vinden er buitenschoolse activiteiten plaats en is H19 een broedplaats als het gaat om cultuur in de breedste zin van het woord. Immers, cultuur leert ons wat wij zijn.
H19, maar ook andere instellingen, zoals bijvoorbeeld BOCK, pakt haar verantwoordelijkheid als verbindende partij. We zien dan ook mooie verbindingen ontstaan. Tegelijk zien we dat er veel niet van de grond komt. Zo is er al veel gezegd in het verleden over de Pannehoef. GroenLinks gaat dat hier niet allemaal herhalen. We constateren echter wel dat er nog weinig van de grond komt en dat er weer een zak geld naar toe moet om de Pannehoef in de toekomst rendabel te krijgen als Productiehuis. Cultuur leert ons wat wij zijn.
In de meerjarenbegroting zien we dat er 100.000 gaat naar het Huis voor Cultuur. Deze stelpost komt in 2017 te vervallen, maar loopt op de begroting door t/m 2019. Kan de portefeuillehouder hier uitleg over geven? En, waarom staat het Huis voor Cultuur op de begroting? Is dit niet definitief afgeblazen in 2010?
Voorzitter, willen wij van cultuur leren wat wij zijn? De voorliggende cultuurnota laat er weinig twijfel over bestaan: wij zijn in Oosterhout vooral De Bussel, Theek 5, H19 en de Pannehoef. Dit zijn de instanties waar het meeste geld naar toe gaat. Kleine verenigingen die o zo belangrijk zijn om ons te leren wat wij zijn komen er bekaaid van af. Het cultuurbeleid vorm geven staat voor minder dan 100.000 euro op de begroting. Terwijl juist de kleine verenigingen van wezenlijk belang zijn in het stimuleren van creativiteit.
GroenLinks pleit dan ook om voor alle doelgroepen een kleinschalig kunstaanbod in de wijken te realiseren met een divers aanbod. Hier ligt wellicht een mooie taak voor de cultuurcoaches : zij kunnen actief de vragen die in de buurt leven ophalen bij de verschillende culturen die Oosterhout rijk is.
GroenLinks verwacht dan ook concrete voorstellen in de begroting van 2017 om dit cultuurbeleid voor kleinere spelers vorm te geven. Wij overwegen zelf ook hier met voorstellen te komen als de begroting zich aandient. Immers, H19 moet een verbindende rol spelen, maar wat valt er te verbinden als er straks geen ruimte is voor kleine spelers op de cultuurmarkt in Oosterhout?
Tot besluit, voorzitter. Deze nota heeft de prachtige titel Droom, durf en beleef. Nogmaals, deze is geschreven op de huidige situatie. GroenLinks leest nergens waar we uit willen komen, wat de stip is op de horizon. Graag hadden wij een visie gezien waar het College ons ziet over enkele jaren als het gaat om cultuur in de breedste zin van het woord. Wellicht spreekt de tekst op de cultuurpenning boekdelen: cultuur leert ons wat wij zijn.
Nota verbindend bestuur (Van der Zanden)
Voorzitter, bij de opiniërende behandeling van de Nota Verbind Bestuur in mei 2015 is GroenLinks ingegaan op een drietal grote lijnen:
1) Hoe om te gaan met zelfstandige initiatieven van inwoners/organisaties?
2) Hoe betrekken we inwoners/organisaties bij plannen van de gemeente?
3) Op welke manier wordt er binnen de gemeente samengewerkt tussen de verschillende spelers in het politieke veld?
In de bijdrage van vanavond zullen wij deze indeling opnieuw aanhouden.
ad 1) Op vele gebieden nemen inwoners tegenwoordig zelf het initiatief. En daarbij hebben ze de gemeente vaak niet meer nodig, sterker nog de aanwezigheid van de gemeente wordt soms eerder gezien als een sta in de weg, dan als een hulpmiddel. Het is met name van belang dat we als overheid initiatieven de ruimte geven en deze als gemeente niet in de weg zitten. De buurtcoördinatoren van de gemeente spelen daarbij een belangrijke rol. Deze ambtenaren doen veel werk. Maar nog belangrijk is, is dat de gehele ambtelijke organisatie doordrongen gaat worden van het feit dat de huidige tijd een andere rol van de gemeentelijke overheid vraagt. Vertrouwen en loslaten hebben we het in mei 2015 genoemd. Stel bijvoorbeeld dat de inwoners van Den Hout aangeven zelf het groenonderhoud uit te willen voeren in hun dorp. Waarom kan er dan niet een afspraak gemaakt worden om de budgetten die hiervoor staan over te hevelen naar de leefbaarheidswerkgroep. Er worden bepaalde kwaliteitsafspraken gemaakt met de leefbaarheidswerkgroep om een goede kwaliteit te blijven garanderen van het openbaar groen. Dat is een kwestie van durven. Zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen. En natuurlijk zal er wel eens wat mis gaan, maar dat hoort erbij. Op deze manier ontstaat er een stukje eigenaarschap van inwoners.
Verder moeten we als gemeente vooral de inwoners die dit soort initiatieven ontwikkelen de credits geven. GroenLinks heeft geen behoefte aan het voorlezen van lijstjes door de gemeente waarin aangegeven wordt, hoe goed we het als gemeente toch wel doen op het gebied van burgerparticipatie omdat er zoveel initiatieven in Oosterhout zijn. Bij dit soort initiatieven past ons bescheidenheid. de inwoners, die ze ontwikkelen zijn de belangrijkste personen. Aan hen komt alle eer toe. Zo is het in het verleden bijvoorbeeld regelmatig gebeurd dat de grote instanties met bepaalde burgerinitiatieven aan de haal gingen en het initiatief niet meer bij de burgers zelf lag.
ad 2) Een tweede onderdeel van Verbindend Bestuur is de manier waarop als gemeente plannen ontwikkeld worden in samenspraak met de inwoners van Oosterhout. Het uiteindelijke doel, is dat de politiek dan een goede afweging kan maken van de verschillende belangen, die er spelen. En dat betekent dat er in een vroeg stadium bij een interactief proces opgezet moet worden. Op deze manier kunnen kennis en ervaring over een bepaald onderwerp uit de samenleving gehaald worden. Van belang is daarbij vooral dat dit op een open manier gebeurd. Als gemeente nemen we zelf nog geen standpunt in. Want anders ontstaat onmiddellijk de situatie van een gemeente die in de verdedigende rol schiet, tijdens een dergelijk proces.
Voorzitter, uiteindelijk zal bij bepaalde onderwerpen de politiek een besluit moeten nemen. Er is immers maar een beperkte hoeveelheid geld en niet alles kan. Het is belangrijk om duidelijk aan te geven wat de onmogelijkheden zijn. Nu is Verbindend Bestuur een heel ruim begrip. Iedereen heeft er zijn eigen beeld bij en die beelden verschillen nogal van elkaar. Op dit gebied zal er een behoorlijke slag gemaakt worden. Als dit niet gebeurd, dan zal dit onvermijdelijk leiden tot teleurstellingen. En voorbeeld waarbij teleurstellingen ontstaan zijn is de Bruisende Binnenstad. De gemeente heeft de verwachten dat de ondernemers het initiatief nemen en als participerende inwoners aan de slag gaan. De ondernemers verwachten dat de gemeente het voortouw neemt. De verwachtingen zijn niet op elkaar afgestemd en het gevolg is een impasse.
Voorzitter, het is daarbij ook van belang dat duidelijker wordt aangegeven wat Verbindend Bestuur nu eigenlijk is. In deze Nota gebeurd dat niet. Een van de actiepunten is echter dat op basis van deze beleidsnota, een publieksversie wordt gemaakt, waarin de spelregels op een toegankelijke wijze voor inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers in onze gemeente zullen worden gepresenteerd en toegelicht. De manier waarop dit actiepunt geformuleerd is, laat meteen zien dat Verbindend Bestuur nog niet bestuurlijk tussen de oren zit. De gemeente maakt ouderwets een boekje waarin ze aangeeft aan welke regels de burgers zich moeten houden.
ad 3) Als gemeenteraad zullen we ook zelf aan de slag moeten met wat Verbindend Bestuur betekent voor het functioneren van de verschillende spelers in het politieke veld. Naar de mening van GroenLinks is een belangrijke voorwaarde hiervoor dat het politieke debat weer vooral in de raadszaal moet plaats vinden en dat de eigenlijke beslissingen niet van te voren al tijdens een coalitieoverleg in een achterkamertje genomen zijn. Een coalitieakkoord van 43 pagina's en veelvuldige coalitieoverleggen staan naar de mening van GroenLinks haaks op de principes van Verbindend Bestuur. We zijn als gemeenteraad op dit moment aan het nadenken over ons vergadermodel. Naast het nadenken over de structuur, zou ook het nadenken over een politieke cultuur, die passend is bij de principes van Verbindend Bestuur een onderdeel van dit proces moeten uitmaken. Een van de manieren om als gemeenteraad meer invloed te krijgen is het opstellen van een raadsprogramma aan het begin van een nieuwe raadsperiode. Wat zijn de belangrijke thema's waar we ons als raad mee bezig moeten gaan houden. Een dergelijk raadsprogramma kan dan dienen als input voor een perspectiefnota/begroting. Op deze manier wordt de gehele gemeenteraad daar bij betrokken.
Voorzitter, de nota Verbind Bestuur gaat vooral over structuren en is nog zeer algemeen. Nadat er in mei 2015 een opiniërende versie in de raad is besproken, beschouwt GroenLinks dit als een tweede opiniërende versie. De nota is nog absoluut niet klaar. En, eerlijk is eerlijk, wij hadden na twee jaar meer verwacht. Naar de mening van GroenLinks zijn er dus nog grote stappen te zetten. Wij willen daar als partij graag over meedenken. Naar onze mening zou het dan ook verstandig zijn om begin 2017 met een definitieve nota te komen waar nader ingegaan wordt, op de zaken die vanavond niet alleen door ons maar ook door andere partijen genoemd zijn. Daarbij is er wat GroenLinks betreft een belangrijke rol voor de raad weggelegd. Wij willen die rol graag oppakken en zullen als er draagvlak is bij andere partijen graag komen met een initiatiefvoorstel op dit gebied in het begin van 2017.
Bestemmingsplan Oosterhout-Zuid Herziening 3 (Van der Zanden)
Voorzitter, naar aanleiding van de herziening van het Bestemingsplan Oosterhout-Zuid Herziening 3 is er advies gevraagd door de gemeente Oosterhout aan de Brandweer Midden- en West-Brabant in het kader van het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Op 25 april heeft de Brandweer hierover een advies gestuurd richting de gemeente Oosterhout met een zestal punten. Een van de risicofactoren die van belang is, is het aanwezige LPG tankstation aan de Europaweg. In haar brief gaat de brandweer in op het zogenaamde groepsrisico. Dit is de kans per jaar dat een groep personen van een bepaalde grootte tegelijk slachtoffer wordt van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Bij de bepaling van het groepsrisico wordt het aantal potentiële slachtoffers binnen een bepaald gebied uitgezet tegen het jaarlijkse risico van een ongewoon voorval met gevaarlijke stoffen. In het gebied van het bestemmingsplan is er sprake van een groepsrisico dat nog steeds 25 keer zo groot is als wat acceptabel zou zijn.
De brandweer geeft in haar brief op pagina 2 aan dat expliciet aan de gemeenteraad voorgelegd moet worden dat het groepsrisico fors is en dat een ongeval op het tankstation grote onrust en maatschappelijke ontwrichting kan veroorzaken bij de directe opgeving van het tankstation. Er wordt onder andere geadviseerd om een communicatieplan op te stellen met deskundigen op dit gebied om de zelfredzaamheid van bewoners en aanwezige bedrijven in een straal van 700 meter van het LPG tankstation te verbeteren. Ook worden opmerkingen gemaakt over het aantal minder zelfredzame personen dat niet binnen 15 minuten op een veilige afstand kan zijn, mocht er sprake zijn van een incident.
Wij horen graag van de portefeuillehouder hoe de gemeente Oosterhout om gaat met de door de brandweer gegeven adviezen en welke maatregelen er genomen zullen gaan worden om de op deze locatie aanwezige risico's terug te brengen tot aanvaardbare risico's.
Motie Hulp bij het Huishouden (Van der Zanden)
Op 18 mei 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep een richtinggevende uitspraak gedaan over de huishoudelijke hulp in relatie tot de nieuwe WMO. De uitspraak houdt in dat huishoudelijke hulp onder de WMO 2015 valt. Het beleid zoals dat in Oosterhout is vastgesteld met betrekking tot huishoudelijke hulp is niet in overeenstemming met de WMO 2015. Totdat het nieuwe beleid omtrent de huishoudelijke hulp vastgesteld is door de gemeenteraad van Oosterhout is er sprake van een compensatieregeling. Het betreft hier een financiële compensatie over de periode van januari 2015 tot het moment dat deze mensen het bericht ontvangen dat ze zich kunnen melden bij de gemeente indien er hulp bij het huishouden nodig is. Het is dan wel nodig om bewijzen te overleggen dat er ook daadwerkelijk sprake is van gemaakte kosten. Mensen die gebruik willen maken van de compensatieregeling zullen dus aan moeten kunnen tonen dat ze zelf kosten hebben gemaakt om mensen in te huren om hun huis schoon te maken.
Voorzitter, tot zover is er sprake van een logische oplossing van de nu ontstane situatie. Het College geeft in haar brief van 7 juli echter aan dat cliënten die geen (hoger) beroep hebben ingesteld (inclusief de cliënten die eerder wel bezwaar hebben ingediend, maar vervolgens geen beroep) niet worden gecompenseerd. Volgens de gemeente hebben deze mensen berust in het besluit van de gemeente dat de hulp bij het huishouden via de gemeente stopt.
Voorzitter, op 16 oktober 2014 zijn de mensen die op dat moment Hulp bij het Huishouden kregen in de gemeente Oosterhout per brief op de hoogte gesteld van het besluit dat de gemeente Oosterhout dit stop gaat zetten. In de bijlage bij deze brief geeft de gemeente antwoord op een aantal vragen. Een van deze vragen is: "Kan ik een bezwaar indienen?" De gemeente geeft aan: "Ja, tegen het besluit om de huishoudelijke hulp te stoppen kunt u juridisch gezien een bezwaar indienen. Aangezien het over de verandering van wet- en regelgeving gaat en de huidige regeling daardoor op 1 januari 2015 vervalt, is de kans dat het bezwaar tot een andere uitkomst leidt zeer klein." Ook via allerlei andere kanalen is steeds aangegeven dat het gaat om een verandering van wet- en regelgeving gaat. Daarmee is door de gemeente het beeld gecreëerd dat het indienen van bezwaren toch geen zin heeft. Vervolgens wordt het feit dat mensen destijds geen bezwaar hebben ingediend gebruikt, nu door de gemeente aangegrepen om deze mensen uit te sluiten van de compensatieregeling. De fracties van GroenLinks en PvdA vinden dit niet juist.
Voorzitter, voor de fracties van GroenLinks en de PvdA is de conclusie duidelijk. Het beleid omtrent de hulp bij het huishouden is door de gemeente vernietigd en dat betekent dat we feitelijk weer terug zijn in december 2014. In oktober 2014 heeft de gemeenteraad op basis van de informatie zoals die door het College is aangeleverd ingestemd met het beleid betreffende Hulp bij het Huishouden. Nu we als gemeente in het ongelijk gesteld zijn, moeten we ons verlies nemen. Naar de mening van GroenLinks en PvdA betekent dit dat alle personen die destijds recht hadden op hulp bij het huishouden onder de door het College vastgestelde compensatieregeling dienen te vallen. Het feit of er wel of niet bezwaar en beroep is ingediend dient daarbij geen verschil te maken. Het vastgestelde beleid was immers niet juist en de mensen die daar de dupe van zijn, zullen naar onze mening gecompenseerd dienen te worden. Hierover zullen GroenLinks en PvdA dan ook de volgende motie indienen.