In de raadsvergadering van 26 maart heeft GroenLinks het woord gevoerd over de APV en de nieuwbouw van het gemeentehuis.

APV (Van der Zanden)

In steeds meer gemeenten in Nederland worden aan het oplaten van ballonnen beperkingen opgelegd. Dit kan gebeuren door een ontmoedigingsbeleid, zoals er dat nu al is in Oosterhout, maar ook door het opnemen van een verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening betreffende het oplaten van allerlei soorten ballonnen in de openbare ruimte. GroenLinks en Gemeentebelangen zullen vanavond een amendement indienen wat dat dit verbod gaat vastleggen in de APV. In tegenstelling tot het college zijn wij van mening dat het wel nodig is om een dergelijk verbod vast te leggen in de APV.

De gemeente Oosterhout voert regelmatig allerlei acties uit met betrekking tot het tegengaan van zwerfafval. Het is een grote ergernis van burgers, zorgt voor de vervuiling van de openbare ruimte en kan ook nog eens schadelijk zijn voor dieren. Het oplaten van ballonnen zorgt uiteindelijk ook voor zwerfafval. Want wat in de lucht omhoog gaat, komt ook weer een keer naar beneden. Het zwerfafval waar ballonnen voor zorgen, komt wel meestal in een andere gemeente terecht. Maar wat ons betreft is hier dan ook de aloude spreuk van toepassing: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”.

Onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat er per 100 meter kust in Nederland rond de 12 ballonresten te vinden zijn. Ongeveer een kwart van alle opgelaten ballonnen komt uiteindelijk terecht op de zee om daar onderdeel te worden van de steeds groter wordende “plastic soep”. Restanten van ballonnen worden door vissen, vogels en allerlei andere dieren opgegeten. Het gevolg is verstikking of uithongering door het opeten van deze ballonresten. Hierbij willen wij nog vermelden dat ook de zogenaamde biologisch-afbreekbare ballonnen geen oplossing zijn.

Voorzitter, wij vinden dat ook dat het nodig is om een verbod met betrekking tot het oplaten van ballonnen op te nemen in de APV. Het geeft allereerst duidelijk aan dat dit iets is wat we als gemeente niet meer passend vinden in de huidige tijd. Het geeft ons verder ook de mogelijkheid om handhavend op te treden wanneer dat nodig is. Wij hopen dan ook dat steeds meer gemeenten een dergelijk verbod in de APV op gaan nemen. Hierdoor zal dan ook in Oosterhout de overlast van ballonnen uit ander gemeenten uiteindelijk tot het verleden gaan behoren.

Nieuw gemeentehuis (Van der Zanden)

Noodzaak nieuw gemeentehuis:

Voorzitter, het College vraagt in de raadsnota die nu voorligt aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over de bouw van een nieuw gemeentehuis op het Slotjesveld. Tot nu toe is er al verschillende keren gesproken over wat er met het huidige gemeentehuis dient te gebeuren. Hierbij zijn een aantal zaken inmiddels duidelijk geworden. De beste locatie voor een gemeentehuis blijft het gebied in de omgeving van het Slotjesveld. Het is een centraal gelegen en goed bereikbare plek in Oosterhout waarvoor feitelijk geen andere alternatieven zijn. Duidelijk is verder ook dat doorgaan met het oplappen van het oude gebouw, zoals in het verleden al eens is gebeurd, niet meer realistisch is. Dat betekent dus dat de keuze dan automatisch valt op het zoeken naar de mogelijkheden om een nieuw gemeentehuis te gaan realiseren in de omgeving van het Slotjesveld. Hierbij zijn voor GroenLinks een aantal zaken van belang.

Duurzaamheid:

De gemeente Oosterhout staat in de komende tijd voor een grote opgave op het gebied van duurzaamheid. Als gemeente hebben we daarin een voorbeeldrol naar onze eigen inwoners en bedrijven. De bouw van een nieuw gemeentehuis op het Slotjesveld dient dan ook aangegrepen te worden om te zorgen voor een energieneutraal gebouw dat volgens de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gebouwd gaat worden. Naast energieneutraal betekent dit het op een dergelijke manier bouwen van het nieuwe gemeentehuis dat alle materialen in een later stadium weer opnieuw te gebruiken zijn. Wanneer het oude gemeentehuis afgebroken wordt, zal ook daar sprake moeten zijn van een zo duurzaam mogelijk hergebruik van de aanwezige materialen.

Duurzaamheid komt ook tot uitdrukking in de manier waarop met mobiliteit omgegaan wordt. Ga als gemeente vooral stimuleren dat ambtenaren die dicht bij het werk wonen voortaan standaard met de fiets komen. Zorg voor voldoende gelegenheid om elektrische fietsen en auto’s te parkeren en op te laden.

Stedenbouwkundige visie:

De raadsnota gaat grotendeels over het feit dat er in het gebied van het Slotjesveld een nieuw gemeentehuis gebouwd moet gaan worden. Opgemerkt wordt ook, en dat is ook een van de punten die vanavond besloten gaat worden, dat er ook een nieuwe stedenbouwkundige visie voor dit gebied nodig is. Dit is een punt dat naar de mening van GroenLinks een beetje dreigt de verdwijnen in deze discussie die vooral of het gemeentehuis zelf gaat. In het gebied rondom het Slotjesveld is sprake van een aantal ontwikkelingen. Het terrein van de voormalige brandweerkazerne staat leeg en zal ontwikkeld gaan worden voor woningbouw. De Biëncorf is recent gesloten. Verder is een flink deel ingericht voor parkeren (de parkeerkuil en de parkeerplaatsen bij het gemeentehuis), er staat nog een gymzaal en een activiteitencentrum. Daarnaast is het Slotjesveld met het bijbehorende hertenkamp en het park bij Slotje Brakestein ook een groene ruimte midden in het centrum van Oosterhout. Voor ons staat voorop dat deze groene ruimte behouden dient te blijven inclusief het nu aanwezige hertenkamp en het Johan Cruyff court dat als speelplek fungeert.

Wanneer vanavond het besluit genomen wordt om te gaan voor een nieuw gemeentehuis in het gebied van het Slotjesveld, dient de volgende stap het bespreken van de stedenbouwkundige visie door de gemeenteraad te zijn. Wij zijn van mening dat de raad hier al in een vroeg stadium bij betrokken dient te worden door middel van het stellen van randvoorwaarden. Naar aanleiding van de door de raad vastgestelde randvoorwaarden kan de stedenbouwkundige visie dan verder worden vormgegeven. Eventueel kunnen dan verschillende scenario’s opgesteld worden, die passen binnen de stedenbouwkundige visie.

Voorzitter, een concrete opmerking willen wij al wel maken. GroenLinks heeft geen behoefte aan een verplaatsing van het MEK naar het Slotjesveld. Het MEK zit goed op de huidige locatie aan de Veerseweg en hoeft dus niet verplaatst te worden.

Flexibel werken:

In de raadsnota wordt aangegeven dat het nieuwe gemeentehuis zo gebouwd moet gaan worden dat flexibel werken mogelijk wordt. Geen vaste werkplekken meer, maar flexplekken en een gebouw waarbij de indeling makkelijk aan te passen is. In de huidige plannen is de zogenaamde flexfactor op 1 gezet. Er is dus voor iedereen een plek. Om de hoeveelheid ruimte in het gemeentehuis te beperken is het natuurlijk aantrekkelijk om deze flexfactor lager dan 1 vast te gaan stellen. Dat kan op zich, want niet elke ambtenaar zal op elk moment in het gemeentehuis aanwezig zijn. Wij willen het college toch wel waarschuwen voor het te laag inschatten van deze flexfactor. Dat is een mooie manier om de bouwkosten omlaag te brengen, maar absoluut niet goed voor het functioneren van een organisatie. Een voorbeeld hoe het niet moet, is te vinden in Den Haag bij de ministeries voor Buitenlandse Zaken en Infrastructuur. Daar zijn voor 6000 mensen slechts 3000 werkplekken. Het gevolg is dat het op bepaalde dagen vrijwel onmogelijk is om een plekje te vinden in het gebouw en dat ambtenaren net zoals in het zwembad hun handdoek meebrengen om een plek bezet te houden als ze even weg moeten.

Huisvesting Equalit:

Voorzitter, de nu voorliggende nota houdt de mogelijkheid open om Equalit onder te brengen in het nieuwe gemeentehuis op het Slotjesveld. GroenLinks is hier geen voorstander van. Equalit is formeel nog wel onderdeel van de gemeentelijke organisatie maar functioneert eigenlijk als een soort gemeenschappelijke regeling. Voor een groot aantal gemeenten regelen ze alles op het gebied van ICT en toevallig zijn ze in Oosterhout gevestigd. In al die andere gemeenten zit de organisatie die de ICT regelt dus ook niet in hetzelfde pand als de gemeentelijke organisatie.  Equalit is de afgelopen jaren blijven groeien en het is niet uitgesloten dat die groei de komende jaren door gaat zetten. Wat nu voldoende is qua ruimte is dat over een aantal jaar misschien niet meer. Allemaal redenen waarom vestiging van Equalit aan het Slotjesveld niet noodzakelijk is. Op deze manier kan ook de ruimte die het gemeentehuis inneemt op het Slotjesveld wat beperkt worden.

Financiële onderbouwing:

Voorzitter, als laatste wil ik ingaan op de financiële onderbouwing. Wanneer dit College met concretere plannen gaat komen, dient duidelijk te zijn hoe dit betaald gaat worden. Wij zijn geen partij en dat hebben we in het verleden ook laten zien, die instemt met plannen die financieel gezien een luchtkasteel zijn. Dat betekent dus duidelijkheid over de kosten van de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Duidelijkheid over de mogelijkheden om bestaande functies in het gebied (gymzaal, school en activiteitencentrum) mee te nemen bij de ontwikkelingen. Duidelijkheid over de mogelijkheden om de kosten van het nieuwe gemeentehuis voor een deel te financieren uit woningbouw met behoud van het groene karakter van het Slotjesveld. Duidelijk over wat het gaat kosten om parkeervoorzieningen bij het nieuwe gemeentehuis aan te leggen en of dat betaalbaar is. GroenLinks gaat dan ook met deze nota akkoord, maar dat betekent niet dat we een blanco cheque afgeven.