In navolging van uw brief betreffende vragen volgens het reglement van orde over de invoering van restafval containers delen wij u het volgende mede. Wij beantwoorden iedere gestelde vraag afzonderlijk.

Vraag 1: Waarom is aan de huishoudens in Oosterhout niet de mogelijkheid geboden orn te kiezen voor een grote of kleine restafvalcontainer?

Antwoord: In de voorbereidingen van de Europese aanbesteding zjjn we te rade gegaan bij gemeenten die ervaring hebben met een tweewekelijkse inzameling. Om er zeker van te zijn dat de burger zijn afval in de aangeboden container kan deponeren, is er voor gekozen orn een zo groot mogelijke container aan te bieden. Indien men ervaring heeft opgedaan inzake het nieuwe inzamelregiem is de mogelijkheid aanwezig om een kleinere container te verkrijgen. Indien wij vooraf de keuze mogelijkheid hadden gegeven, zou, op basis van ervaringen bij andere gemeenten, een groot aantal verzoeken zijn binnengekomen om alsnog gebruik te willen maken van een grotere container. Overigens is het aantal meidingen omtrent het omwisselen van een container beperkt. Tot 15 mei 2005 hebben wij 43 meldingen geregistreerd. ledereen die tot 1 september a.s. aangeeft een kleine container te willen hebben, zal deze binnen de berekende afvalstoffenheffing kunnen laten omwisselen. Met andere woorden, eenmalig zonder extra kosten voor de burger.

Vraag 2: Is het college het met GroenLinks eens dat door de manier waarop de grijze afvalcontainers nu verstrekt worden, huishoudens die zuinig zijn met het produceren van afval op extra kosten gejaagd worden?

Antwoord: Neen, we delen uw mening niet. Onafhankelijk van de hoeveelheid afval die burgers aanbieden betaalt ieder huishouden hetzelfde. Wij kennen een uniform tarief voor de afvalstoffenheffing. Op basis van de door de raad vastgestelde doelstelling: het gelijkwaardig aanbieden en doorbelasten van de dienstverlening ontvangt iedere grondgebonden woning een gft  en een restafvalcontainer. Heeft de betreffende burger behoefte aan meer containers dan zijn daar extra kosten aan verbonden. Conform de vastgestelde doelstelling worden deze kosten doorbelast aan de afnemer van de extra dienstverlening.

Vraag 3: Is het college gezien de bovenstaande argumenten alsnog bereid om vooraf te inventariseren aan welk soort afvalcontainer huishoudens behoefte hebben, zodat zij niet op onnodige kosten worden gejaagd?

Antwoord: Zoals in het antwoord op vraag 1 gesteld is wordt iedere melding geregistreerd. Ervaring leert echter dat dit vooraf niet te bepalen is, zie antwoord bij vraag 1.

Vraag 4: Kan het college aangeven voor welke groepen deze regeling van de gratis extra container ook geldt?

Antwoord. Buiten de al aangegeven doelgroep, door overmacht meer afval dan gebruikelijk, hebben wij vooralsnog geen andere doelgroep voor ogen.