Op 8 december jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 39 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over softwareleveranciers. Wij beantwoorden uw vragen als olgt.

Vraag 1a. Koopt de gemeente Oosterhout ook software bij een van deze bedrijven?

Antwoord 1a. De gemeente Oosterhout heeft onder andere software van Centric, maar maakt geen gebruik van de software van Pink Roccade.

Vraag 1b. Zo ja, heeft de gemeente Oosterhout ook extreme prijsverhogingen voor de kiezen gekregen?

Antwoord 1b. De gemeente Oosterhout is niet geconfronteerd met extreme prijsverhogingen. Alleen Pink Roccade heeft een grote prijsverhoging doorgevoerd.

Vraag 1c. Zo nee, met welke softwareleveranciers werkt de gemeente Oosterhout wél samen?

Antwoord 1c. Behalve van Centric betrekt de gemeente Oosterhout van bijna honderd andere leveranciers software (voor in totaal meer dan 150 applicaties).

Vraag 2. Is het college het eens met de lezing waarbij één van de softwareleveranciers stelt dat "De hoge kosten zijn deels te wijten aan snel veranderende wetten en regels, en de haast waarmee die worden ingevoerd"?

Antwoord 2. Wij onderschrijven deze lezing ten dele. Het is inderdaad zo dat sommige wetten en regels - met name op het gebied van sociale zekerheid - veel aan verandering onderhevig zijn. Door de haast waarmee deze soms worden ingevoerd, moeten er vrij snel weer aanpassingen worden doorgevoerd of ontstaan er onduidelijkheden bij de uitvoering. De (hogere) kosten worden ook veroorzaakt door de lokale verschillen in uitvoering en beleid waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwikkelen van software.

De hoge kosten zijn naar onze mening echter ook te wijten aan de (soms sterk) verouderde programmatuur van een aantal leveranciers, waardoor wijzigingen veel tijd kosten en derhalve alleen tegen hoge kosten doorgevoerd kunnen worden.

Vraag 3. Kan het college zich in de stelling vinden dat "Veel gemeenteambtenaren hierin een bewuste strategie zien om de markt zo gesloten mogelijk te houden, en gemeenten afhankelijk (...) Volgens sommige ambtenaren zijn gemeenten deels zelf schuldig. Jarenlang hebben ze maatwerk geëist, wat de software onmogelijk complex heeft gemaakt"?

Antwoord 3. Wij herkennen ons niet in deze stelling. De gemeente Oosterhout heeft al jarenlang het beleid om te werken met standaard-software zoals die door de leveranciers wordt aangeboden. Hierop hoeven dus geen aanpassingen plaats te vinden.

Vraag 4. Oosterhout kent met Equalit een ICT-dienstverlener die voor meerdere gemeenten werkt. Is het mogelijk dat hieruit op korte termijn een zelfde soort samenwerking voortkomt?

Antwoord 4. Equalit zal hiertoe geen pogingen ondernemen. Dit heeft enerzijds te maken met de vragen die bij ons nog leven rondom rechtmatigheid, kwetsbaarheid en afhankelijkheid van een dergelijke coöperatie (zie ons antwoord op vraag 4b.). Daarnaast vinden wij het efficiënter om te bezien of wij bij het reeds bestaande initiatief kunnen aansluiten, in plaats van opnieuw het wiel uit te vinden.

Vraag 4a. Zo nee, is het dan mogelijk dat Oosterhout zich (al dan niet met de andere Equalitgemeenten) aansluit bij deze coöperatie?

Antwoord 4a. Wij zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om kostenefficiënter te werken. Er zijn echter nog te veel vragen over het initiatief van de drie genoemde gemeenten om hierin zonder meer te deelnemen. Die vragen hebben onder andere betrekking op rechtmatigheid van de aanbesteding (er wordt immers maar met één leverancier zaken gedaan), kwetsbaarheid van de relatief kleine leverancier en deskundigheid op specifieke terreinen. Equalit zal hierover het gesprek aangaan met de ICT-coöperatie.

Vraag 5. Heeft Equalit een rol in het aanschaffen van software bij leveranciers als PinkRoccade en Centric?

Antwoord 5. Equalit coördineert en begeleidt het proces van selectie van nieuwe software.

Vraag 5a. Zo ja, leidt dit tot een betere onderhandelingspositie?

Antwoord 5a. De omvang van de aanbestedende partijen (elf deelnemers die circa 250.000 inwoners vertegenwoordigen) is er sprake van een betere uitgangspositie bij inkoop. Omdat er meestal sprake is van Europese aanbesteding is van onderhandelingen geen sprake. Bij een Europese aanbesteding mogen immers wettelijk gezien geen onderhandelingen plaatsvinden.

Vraag 5b. Zo nee, zou zo'n rol dan kunnen leiden tot een betere onderhandelingspositie voor de deelnemende gemeenten?

Antwoord 5b. Zie ons antwoord op vraag 5a.