Op 12 januari jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 39 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over De Ideeënstarter. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Wordt een werkervaringsplek aangeboden conform de CAR-UWO?

Antwoord 1. Neen, met de deelnemers wordt een vrijwilligersovereenkomst aangegaan.

Vraag 2. Is er sprake van een (vrijwilligers)vergoeding en/of een vergoeding van gemaakte kosten (zoals reiskosten)?

Antwoord 2. Ja, de deelnemers aan het project Ideeënstarter ontvangen een vrijwilligersvergoeding.

Vraag 3. Op welke manier vindt er begeleiding plaats van de deelnemers/worden er persoonlijke leerdoelen opgesteld samen met de deelnemende personen?

Antwoord 3. Voor de deelnemers worden in overleg, op maat gemaakte, individuele leerdoelen vastgesteld. Tijdens het traject, dat duurt tot juni, krijgen de deelnemers onder andere trainingen op het gebied van communicatie, vraagverheldering, crowdfunding en sociaal ondernemerschap.

Vraag 4. Is het college het met GroenLinks eens dat mensen die afgestudeerd zijn of een startkwalificatie hebben, hun carrière op de arbeidsmarkt moeten kunnen beginnen of voortzetten in een betaalde baan met arbeidsovereenkomst en een normaal loon en niet gratis hoeven te werken

voor een kleine vergoeding om zich te bewijzen?

Vraag 5. Is het college het met Groenünks eens dat juist een gemeente een voorbeeldfunctie heeft om starters op de arbeidsmarkt een betaalde functie aan te bieden en geen werkervaringsplek?


Antwoord 4 en 5. In algemene onderschrijven zin wij de stelling dat tegenover reguliere arbeid ook een reguliere vergoeding dient te staan. Bij het project De Ideeënstarter is er evenwel sprake van een pilot voor een tijdelijke, kortdurende en overzichtelijke periode (vijf maanden), waarbij het accent vooral ligt op het opdoen van (werk)ervaring en het aanleren en/of verder versterken van de competenties van de deelnemers. Het programma is hierop ook ingericht: er worden op voorhand leerdoelen geformuleerd en de deelnemers krijgen een aantal gerichte trainingen aangeboden. Daarnaast wordt van de deelnemers gevraagd in een aantal Oosterhoutse wijken actief op zoek te gaan naar initiatieven en deze te ondersteunen. Gemiddeld is er sprake van een tijdsbesteding van twee dagen per week (één dag training/opleiding, één dag actief in de wijk).

Vraag 6. Is het college bereid ervoor te zorgen dat werkervaringsplaatsen die in het kader van De Ideeënstarter worden aangeboden, een arbeidsovereenkomst krijgen aangeboden?

Antwoord 6. Onder verwijzing naar onze antwoorden op de vragen 4. en 5 is ons antwoord op deze vraag ontkennend.