Op 8 juli jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 39 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over de Verordening leerlingenvervoer. Wij hebben u al eerder geïnformeerd dat wij uw vragen niet binnen de gestelde termijn van vier weken konden beantwoorden, omdat de
vereiste gegevens pas eind augustus beschikbaar zijn gekomen Wij beantwoorden uw vragen als volgt.
Vraag 1. Hoeveel leerlingen uit Oosterhout gaan naar een vorm van (V)SO?
Antwoord 1. Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij naar onderstaande tabel:
Onderwijsvorm Aantal leerlingen
Speciaal basisonderwijs 176
Speciaal onderwijs 190
Voortgezet speciaal onderwijs 160
Vraag 2. Voor hoeveel van deze leerlingen is er een vorm van leerlingenvervoer aangevraagd en voor hoeveel leerlingen is deze aanvraag goedgekeurd?
Antwoord 2. Voor 259 leerlingen is een aanvraag ingediend. Hiervan zijn er acht afgewezen en is er één ingetrokken. Het aantal positieve beschikkingen bedraagt 250.
Vraag 3. Indien er aanvragen zijn afgekeurd: wat waren hiervoor de redenen?
Antwoord 3. Deze aanvragen zijn afgewezen omdat ze niet voldeden aan de in de verordening beschreven voorwaarden: moet voldoen aan de kilometerafstand, aanvragen voor aangepast vervoer terwijl ook openbaar vervoer met begeleiding mogelijk is.
Vraag 4. Zijn er leerlingen die een gedeeltelijke bekostiging voor het leerlingenvervoer hebben ontvangen? Zo ja, hoeveel en waarom?
Antwoord 4. Ja. Het gaat hierbij om leerlingen die reguliere scholen voor basisonderwijs of speciaal basisonderwijs bezoeken en van wie de ouders meer verdienen dan het in de verordening aangegeven drempelbedrag. Voor het vervoer van deze leerlingen wordt een eigen bijdrage gevraagd. De wetgever heeft met het opleggen van de eigen bijdrage bedoeld ouders verantwoordelijk te laten zijn voor een bepaald deel van de (werkelijk gemaakte) kosten van het vervoer, de zogenaamde drempel. Dit bedrag wordt per leerling in rekening gebracht. Bij het drempelbedrag is de ouderlijke bijdrage gekoppeld aan de door de gemeente vastgestelde kilometergrens. Invoering van het drempelbedrag houdt in dat de kosten van het openbaar vervoer tot aan deze kilometergrens voor rekening van de ouders komen. Voor leerlingen in het (V)SO mag geen eigen bijdrage gevraagd worden. In totaal moeten ouders van zestien leerlingen een eigen bijdrage betalen.
Vraag 5. Leerlingen worden vervoerd naar de dichtstbijzijnde voor hen toegankelijke school, tenzij vervoer naar een verder weg gelegen school goedkoper is. Is dit volgende schooljaar aan de orde? Zo ja, om hoeveel gevallen gaat het hier? Zo nee, is deze mogelijkheid voorgelegd aan ouders en hoe vaak is dit voorgekomen?
Antwoord 5. Deze situatie heeft zich de afgelopen vijfjaar niet voorgedaan. Als ouders de voorkeur hebben voor een bepaalde school - en deze keuze is in overeenstemming met het bepaalde in de verordening - gaan wij niet op zoek naar een verder weg gelegen school, ook al zou het vervoer daarheen goedkoper zijn.
Vraag 6. Is er bij de beoordeling van de aanvragen het advies van deskundigen gevraagd? Zo ja, bij hoeveel aanvragen is er advies gevraagd van welke deskundigen? Zo nee, waarom is er geen advies ingewonnen bij aanvragen?
Antwoord 6. Bij alle aanvragen waarbij ouders aangeven dat een kind als gevolg van zijn handicap niet zelfstandig naar school kan gaan, wordt een medisch advies gevraagd. Het gaat voor het schooljaar 2015-2016 om zeventien aanvragen. De medisch adviezen worden aangevraagd bij stichting SAP (via aanbesteding keuringen Wmo en leerlingenvervoer). Afhankelijk van de aanvraag, wordt incidenteel ook advies ingewonnen bij andere deskundigen (scholen, sociale wijkteams of samenwerkingsverband passend onderwijs).
Vraag 7. Is er naast aangepast vervoer ook bekostiging aangevraagd of verleend voor de kosten van openbaar vervoer en/of fiets? Zo ja, om hoeveel gevallen gaat het hier, uitgesplitst in openbaar vervoer en fiets. Op basis waarvan heeft het college beoordeeld dat deze bekostiging het meest passend is?
Antwoord 7. In twee gevallen is bekostiging verleend voorde kosten van openbaar vervoer. Er is in geen enkel geval bekostiging gevraagd voor vervoer per fiets. Het college is tot dit besluit gekomen op grond van de verordening, het opgevraagde medisch advies en een gesprek met de ouders.
Vraag 8. Heeft het college gebruik gemaakt van haar bevoegdheid zoals vermeld in artikel 24 van de verordening? Zo ja, in hoeveel gevallen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 8. Ja, dit is in één geval gebeurd.
Vraag 9. Heeft het college medisch advies ingewonnen bij een adviesbureau? Zo ja, hoe vaak is dit gebeurd, wat was hiervan de uitkomst en om welk adviesbureau gaat het hier?
Antwoord 9. Bij alle aanvragen waarbij ouders aangeven dat het kind als gevolg van een handicap niet zelsftandig naar school kan of wanneer ouders individueel vervoer aanvragen, wordt medisch advies ingewonnen. Zoals in ons antwoord op vraag 6. aangegeven, is dat zeventien keer gebeurd. Het advies wordt aangevraagd bij stichting SAP. In zeventien gevallen hebben ouders gevraagd om aangepast vervoer, in twee gevallen is gevraagd om individueel vervoer. Op negen aanvragen is op grond van het medisch advies aangepast vervoer toegewezen, in vier gevallen is dit afgewezen. In twee gevallen is openbaar vervoer met begeleiding toegewezen. Vier keer is deze aanvraag op basis van het medisch advies afgewezen. In beide gevallen dat gevraagd is om individueel vervoer, is dit toegewezen.