Op 31 maart jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over de jacht op gemeentelijke percelen. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. In de overeenkomst staat dat pas tot het doden van dieren mag worden overgegaan als geen alternatieve bestemmingen voorhanden zijn. Kunt u aangeven wat met alternatieve bestemmingen bedoeld wordt?

Antwoord 1. Door de gemeentelijke percelen in beheer te geven bij de wildbeheereenheid (WBE), wordt het totaal aaneengesloten areaal van de WBE zo groot, dat goed wildbeheer ook inderdaad  mogelijk is. Onder “alternatieve bestemmingen” wordt verstaan het verjagen van wild naar andere gebieden.

Vraag 2. Hoe vaak is tijdens de looptijd van het vorige contract overgegaan tot het doden van dieren omdat geen alternatieve bestemming voorhanden was?

Antwoord 2. Op de door de WBE gepachte gronden heeft de afgelopen zes jaar nagenoeg geen afschot plaatsgevonden. Een uitzondering geldt "De Hilleput", waar de afgelopen zes jaar afschot heeft plaatsgevonden van in totaal vier reeën. Dit gebeurde met toestemming van de Faunabeheereenheid Noord-Brabant, die toezicht houdt op het faunabeheer in de provincie.

Vraag 3. De huurder heeft de mogelijkheid om met toestemming van de gemeente wild uit te zetten in het jachtperceel. Bent u het met GroenLinks eens dat het uitzetten van wild in een jachtgebied valt onder plezierjacht en niets te maken heeft met het bestrijden van overlast waarvoor deze overeenkomst bedoeld is?

Antwoord 3. Dit is de afgelopen zes jaar niet gebeurd. Op basis van de, inmiddels ingetrokken, jachtwet was dat in principe nog mogelijk. De nieuwe Flora- en Faunawet staat dat echter niet meer toe. De overeenkomst dient hierop te worden aangepast.

Vraag 4. Hoe vaak is tijdens de looptijd van de vorige overeenkomst wild door de huurder uitgezet? Om wat voor soort wild en welke hoeveelheden gaat het dan?

Antwoord 4. Zie het antwoord op vraag 3.

Vraag 5. Bent u het met GroenLinks eens dat “natuurbeheer” d.m.v. jacht, dus het doden van dieren, achterhaald is?

Antwoord 5. Nee. Bij het ontbreken van een natuurlijk evenwicht (natuurlijke vijanden) is jacht een normale beheermethode. Om die reden heeft het college besloten de bestaande overeenkomst te verlengen met een periode van zes jaar.