Op 16 april jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over het gebruik van zwembad De Blikken door BOCK. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.
Vraag 1. Betekenen de onderhandelingen tussen de gemeente Oosterhout en kunstenaarscollectief BOCK dat afgestapt wordt van het beleid om panden die niet voor gemeentelijke doeleinden worden gebruikt of te verkopen of op een andere manier uit de gemeentelijk exploitatie te halen?
Antwoord 1. Formeel gezien luidt het antwoord op die vraag ontkennend. Zwembad De Blikken wordt namelijk uit de gemeentelijke exploitatie gehaald. Dat blijkt onder andere uit het feit dat uw raad in zijn vergadering van 10 juni het voorstel krijgt voorgelegd om, vanuit het rekeningresultaat van 2013, een bedrag van € 121.000 te bestemmen voor de afboeking van de boekwaarde van het gebouw. Daarnaast willen wij u nog in overweging geven dat voor ook een aantal inhoudelijke overwegingen een rol heeft gespeld in ons besluit het gebouw De Blikken in gebruik te geven aan Stichting BOCK:
* Deze ontwikkeling biedt een bijzondere kans een bijzonder gebouw op een eigentijdse wijze in gebruik te geven.
* Stichting BOCK heeft bewezen geen eendagsvlieg te zijn: het is meer dan een “bedrijfsverzamelgebouw” voor kunstenaars. Vanuit haar huidige locatie in Slotjes-West heeft de stichting tal van initiatieven ontplooid waarin bijvoorbeeld de samenwerking met de wijk is gezocht.
* Om ervoor te zorgen dat Stichting BOCK deze werkwijze ook vanuit De Blikken blijft continueren, zullen wij hierover bindende prestatieafspraken met de stichting maken;
* De beweging die wij samen met Stichting BOCK maken past in ons voornemen meer ruimte te geven aan burgerinitiatieven. Wij beschouwen het plan dan ook mede als een experiment om te kunnen zien hoe burgerinitiatieven in de praktijk (kunnen) uitpakken.
* Sloop van De Blikken was in financieel opzicht niet (veel) goedkoper geweest dan in het in gebruik geven aan Stichting BOCK. In beide gevallen hadden wij de boekwaarde van het gebouw moeten afboeken.
Vraag 2. Hebben er uitsluitend met BOCK onderhandelingen plaatsgevonden of is er ook met andere belangstellenden gesproken?
Antwoord 2. Ja. Wij hebben met Stichting BOCK gesproken omdat ze al een gemeentelijk pand gebruikt, ze daarin veel betekent als het gaat om het ontsluiten van kunst, en ze dat pand moet verlaten. Overigens staat het Stichting BOCK en/of andere kunstenaars vrij samenwerking in het gebouw te zoeken.
Vraag 3. Betekent dit dus ook dat voor andere leegstaande gemeentelijke gebouwen gezocht zal gaan worden naar huurders?
Antwoord 3. Dat wordt per geval beoordeeld. Het wordt in ieder geval niet op voorhand uitgesloten. Daaraan zijn dan wel de voorwaarden verbonden dat de functie binnen de doelstellingen van de gemeente valt en de gebruikers de lasten kunnen dragen die voortvloeien uit het voortgezet gebruik. Een actueel voorbeeld daarvan is het gebruik van het pand Outflow door onder andere de Harmonievereniging Oosterhout.