Op 27 december jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over Bureau Jeugdzorg. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Wat zijn de gevolgen voor de huidige cliënten van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant uit Oosterhout en de gehele regio WBO?

Antwoord 1. De huidige cliënten blijven hulp en ondersteuning ontvangen vanuit Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant (BJZ). BJZ mag zonder certificaat alleen geen jeugdbescherming uitvoeren voor nieuwe cliënten, omdat daarvoor, als gevolg van de reorganisatie, onvoldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is.

Vraag 2. Wat gebeurt er met nieuwe cliënten, die normaliter terecht zouden komen bij Bureau Jeugdzorg? Mochten zij door aanbueders worden opgevangen: wat gebeurt er dan met deze jongeren bij het alsnog ontvangen van de certificering door Bureau Jeugdzorg?

Antwoord 2. Nieuwe cliënten krijgen tijdelijk ondersteuning van de William Schrikker Groep (WSG), die wel is gecertificeerd. Na certificering van BJG zullen deze cliënten de hulp en ondersteuning vanuit BJZ ontvangen.

Vraag 3. Heeft dit gevolgen voor het contract dat is afgesloten met Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3. Dit heeft vooralsnog geen gevolgen voor het contract met BJZ. Er is gekozen voor tijdelijk onderaanmerschap van Bureau Jeugdzorg bij de WSG. Dit gebeurt budgetneutraal voor de gemeenten; BJZ en WSG verrekenen onderling.

Vraag 4. Verandert er iets voor de andere aanbieders? Als er iets verandert, wat verandert er dan precies? Als er niets verandert: wat is de afweging van het college om hierin niets te veranderen?

Antwoord 4. De overeenkomsten met de aanbieders zoals nu afgesloten, blijven in stand. Wij vinden de tijdelijke oplossing afdoende en zien geen aanleiding overeenkomsten te wijzigen.

Vraag 5. Heeft het college zicht op een mogelijk nieuw tijdspad van certificering van Bureau Jeugdzorg en hoe gaat de gemeente/regio WBO dit proces monitoren?

Antwoord 5. BJZ Noord-Brabant is inmiddels gestart met de voorbereiding van een scholingstraject voor medewerkers, zodat zij op zo kort mogelijke termijn in staat zijn hun taak volledig op zich te nemen. BJZ Noord-Brabant verwacht zelf per 1 april 2015 aan alle eisen voor de certificering te voldoen. Dit proces wordt gemonitord door de (bestaande) stuurgroep die is opgericht in het kader van de veranderopgave voor BJZ.

Vraag 6. Was het college op de hoogte van het risico op het uitblijven van deze benodigde certificering en is hierop reeds geanticipeerd? Welke stappen neemt het college nu blijkt dat de certificering niet tijdig behaald kan worden?

Antwoord 6. Alle aanbieders van jeugdbescherming en jeugdreclassering hebben een certificeringstraject moeten doorlopen, waarbij er risico bestond dat certificering niet tijdig behaald zou worden. Er was geen reden aan te nemen dat dit risico voor BJZ in onze regio groter was dan voor andere aanbieders.

De regio WBO heeft contracten gesloten met meerdere aanbieders, uit het oogpunt van keuzevrijheid en risicospreiding. Nu blijkt dat certificering van de BJZ uitblijft, hebben de 67 gemeenten gezamenlijk direct stappen ondernomen om voldoende aanbod te realiseren in de vorm van onderaannemerschap bij de WSG.

Vraag 7. Op welke manier gaat het college zorgen dat de communicatie met regio en aanbieders omtrent de nieuwe kaders en uitvoering van de jeugdhulp adequaat wordt opgepakt en bovengenoemde knelpunten snel kunnen worden opgelost, zodat de Oosterhoutse jongeren snel en professioneel die zorg krijgen die ze nodig hebben?

Antwoord 7. Kaders en eisen over de uitvoering van de jeugdhulp maken deel uit van de overeenkomsten die gesloten zijn met de aanbieders van jeugdhulp. Er is, zoals hierboven aangegeven, een oplossing gevonden voor de bovengenoemde knelpunten. Over deze oplossing is met betrokken partijen gecommuniceerd. Cliënten op wie een en ander betrekking heeft, worden geïnformeerd door BJZ en WSG.