Op 23 november jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over de mogelijke sloop van de Sint-Antoniuskerk. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.
Vraag 1. Zijn naar de mening van het college de argumenten uit 1993 om de Sint-Antoniuskerk als gemeentelijk monument te beschouwen nu nog steeds geldig?
Antwoord 1. Ja.
Vraag 2. Betekent dit dat op basis van artikel 7 van de Monumentenverordening er geen sprake kan zijn van sloop van de Sint Antoniuskerk?
Antwoord 2. Neen, niet per definitie. Ook gemeentelijke monumenten kunnen worden gesloopt. Hiervoor geldt dan wel een bijzondere procedure, die is vastgelegd in zowel de huidige Monumentenverordening als in de toekomstige Erfgoedverordening. Deze verordening vervangt de Monumentenverordening. De gemeenteraad krijgt deze Erfgoedverordening binnenkort ter besluitvorming aangeboden (raadsvergadering januari 2011). Om een gemeentelijk monument te kunnen (laten) slopen, moet allereerst een verzoek worden ingediend om het desbetreffende pand de gemeentelijke monumentenstatus te ontnemen. Een besluit op zo'n verzoek neemt het college nadat het advies heeft ingewonnen van de commissie voor Welstand en Monumenten. Besluit het college inderdaad het desbetreffende pand de status van monument te ontnemen, dan kan vervolgens een sloopvergunning worden aangevraagd. Ook daarop volgt weer een besluit van het college. In de verordening is niet bepaald op welke gronden het college kan of moet besluiten een pand de status van gemeentelijk monument te ontnemen. Het college zal daarom de in het geding zijnde belangen tegen elkaar moeten afwegen. Op dit moment vinden wij het niet opportuun vooruit te lopen op een mogelijk verzoek tot het ontnemen van de monumentenstatus van de Antoniuskerk.