Voorzitter, "veel gedaan, nog veel te doen" dat is de kop waarmee het College de inleiding van deze begroting begint. Vervolgens wordt gewezen op allerlei ontwikkelingen, die in de jaren 2010 - 2014 in Oosterhout hebben plaatsgevonden of zijn opgestart. Een nieuw zwembad aan de Warande, nieuwe sportvoorzieningen, een nieuwe centrale bibliotheek, een nieuw theater, nieuwe activiteitencentra en een vernieuwd H19. Het College komt tot de conclusie dat dit ontwikkelingen zijn waarop heel Oosterhout gepast trots mag zijn. Naar de mening van GroenLinks is het overigens geen taak van het College om te bepalen waarop inwoners uit Oosterhout wel of niet trots mogen zijn.

Algemeen:

Voorzitter, het College heeft nogal eens de neiging om zaken die ze naar hun mening goed hebben gedaan, heel erg uit te vergroten en de zaken die wat minder goed gegaan zijn onder het tapijt te schuiven. Dat zien we ook in dit eerste deel van de inleiding van de begroting. Er zijn nieuwe activiteitencentra, maar daarvoor zijn wel een aantal buurthuizen gesloten. Er komt een nieuwe centrale bibliotheek, maar er gaan wel twee wijkbibliotheken dicht. Er is een vernieuwd H19, maar dat wordt wel flink beperkt in de mogelijkheden door een enorme bezuiniging. We zien het ook wanneer er in deze begroting over de transities gesproken wordt. Het gaat dan over transformatieslagen, optimaal gebruik maken van de expertise en ervaringen in de samenleving en invulling geven aan maatwerk. In een artikel in BN De Stem van 10 oktober 2015 komen de wethouders van het College van B&W aan bod, daar wordt tussen de regels aangegeven dat het toch wel wat minder geworden is, qua voorzieningen, t.o.v. een aantal jaar geleden. Wethouder Vissers zegt in dit artikel: “Ik begrijp dat mensen vergelijken, maar misschien was het vroeger wel te luxe". Wij horen graag van wethouder Vissers, wat er nu qua voorzieningen volgens hem vroeger te luxe was in Oosterhout?

Verbindend Bestuur:

Voorzitter, een van de speerpunten van dit College is "Verbindend Bestuur". Enige tijd geleden is GroenLinks Oosterhout benadert door de Wereldwinkel Oosterhout. Dit is een non-profitorganisatie, die volledig draait op vrijwilligers. Producten uit derde wereldlanden worden verkocht om boeren en producenten uit deze landen een menswaardig bestaan te bieden. De Wereldwinkel Oosterhout is gevestigd op het Binnenhofje in Oosterhout. Dit gebied valt binnen de BIZ. De Wereldwinkel heeft een aantal keer bezwaar gemaakt tegen de opgelegde heffingen met betrekking tot deze BIZ. Bezwaren die steeds zijn afgewezen. Inmiddels is de BIZ door de vasthoudendheid van Jan Schellekens, die naar de rechter is gegaan, onderuit gehaald. De Wereldwinkel Oosterhout is in het verleden tegen deze afgewezen bezwaarschriften niet in beroep gegaan omdat ze geen hoge griffierechten willen maken. Dit vanwege het feit dat het een kleine winkel is met een beperkte omzet. Zij krijgen het geld dat zij de afgelopen jaren betaald hebben aan de BIZ, en wat dus niet juist besteed is, niet terug. Het gevolg is dat de Wereldwinkel Oosterhout zich vooral tegengewerkt voelt door de gemeente, terwijl het een organisatie is die maatschappelijk belangrijk werk doet. Ondanks dat alle regels gevolgd zijn en het wettelijk allemaal klopt is er hier een situatie ontstaan, waarvan je aanvoelt, dat het gewoon niet klopt. Het is te vergelijken met het voorbeeld van Peter de Kock die voor het onderhouden van een stukje groen een soort van wurgcontract kreeg voorgeschoteld door de gemeente Oosterhout. Verbindend Bestuur dient dan ook vooral te gaan om de houding van de gemeente richting de burgers. Meer meedenkend, en minder meteen in de juridische kramp schieten. En ook als raad hebben we hierin een rol. Ook nu zien we een voorbeeld van beleid dat niet zo bedoeld is, maar we wel zo besloten hebben. Op het gebied van Ruimtelijke Ordening speelt dit wel vaker. Verbindend Bestuur is dus vooral een cultuurverandering en veel minder een structuurverandering. Gisteren is hier overigens weer een stap in de verkeerde richting gezet. Waar je vroeger m.b.v. een mail aan stadhuis@oosterhout.nl contact kon opnemen met het gemeentehuis moet dat nu via een formulier op de website waar je alleen maar bij kunt als je inlogt met DigiD. Wat dit betreft wordt het burgers dus vooral moeilijk gemaakt om contact op te nemen met de gemeente. Dat je voor een paspoortaanvraag via DigiD moet inloggen snappen wij, maar voor een simpele vraag aan het gemeentehuis? Op deze manier wordt er wel een hele hoge digitale muur rondom het gemeentehuis gebouwd. Is dat de bedoeling van Verbindend Bestuur?

Transities:

In 2014 heeft deze gemeenteraad veel besluiten genomen vanwege alle bezuinigingen die nodig waren op het terrein van Zorg, Werk en Welzijn. Bezuinigingen die ons door de landelijke overheid zijn opgelegd. Vanaf 2015 is de uitvoering begonnen. Het College geeft aan dat er sprake is van "varen in de mist". De fractie van GroenLinks ervaart dit ook zo. Informatie over de stand van zaken betreffende de transities komt slechts mondjesmaat richting de gemeenteraad. Voor GroenLinks is dat dan ook de reden geweest om de afgelopen periode een aantal artikel 39 vragen aan het College te stellen over de stand van zaken op dit gebied. Wanneer er informatieavonden zijn, zoals over het Sociaal Wijkteam, zien we als gemeenteraad enkel de professionals en de organisaties die zich met de transities bezig houden aan het woord komen. Het algemene beeld is dan steeds dat het allemaal de goede kant op gaat. En vervolgens horen we dan allerlei informatie, die we als raad nooit gekregen hebben, maar die al langer beschikbaar was. Dit gebeurde bijvoorbeeld op een informatieavond in september in De Zwaaikom waar cijfers van februari 2015 werden gepresenteerd. Op een eerdere informatieavond in maart 2015 werd door het Sociaal Wijkteam echter niets gezegd over deze cijfers. We worden dus als gemeenteraad gedwongen om zelf in actie te komen en zo een vollediger beeld te krijgen van de stand van zaken bij de verschillende transities. Zeker om ook de geluiden te horen van burgers die met deze transities te maken krijgen. Nu is het vooral een goed nieuws show van de organisaties die de transities uitvoeren in opdracht van de gemeente.

Regionale Samenwerking:

GroenLinks heeft het in deze gemeenteraad regelmatig gehad over regionale samenwerking. Op 22 juli kwam er goed nieuws van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Doordat de begroting voor het jaar 2016 niet is vastgesteld door de deelnemende gemeenten, zal het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2016 extra toezicht gaan houden op deze gemeenschappelijke regeling. Het is GroenLinks al jaren een doorn in het oog, dat gemeenschappelijke regelingen er een rommeltje van maken en aan het eind van het jaar de rekening bij de gemeente neerleggen, die dan maar even mag betalen. Dat betekent dat maatregelen nodig zijn. Bij de Omgevingsdienst is het juiste gebeurd, daar is de begroting niet vastgesteld door de deelnemende gemeenten en het gevolg is extra toezicht, dat buitengewoon terecht is. Overigens vinden wij het buitengewoon teleurstellend dat de gemeente Oosterhout wel heeft ingestemd met de begroting van de omgevingsdienst, terwijl duidelijk was, dat hier van alles niet in orde was. Als Oosterhoutse gemeenteraad hebben we in de afgelopen vergadering besloten tot het gaan instellen van een platform om gemeenschappelijke regelingen beter te gaan volgen. Een belangrijk punt zal de communicatie met andere gemeenteraden worden om indien nodig gezamenlijk op te kunnen trekken.

Op het gebied van regionale samenwerking zien wij overigens wel dat de gemeente Breda haar greep op het Oosterhoutse met de dag versterkt. Breda is al centrumgemeente op het gebied van

bepaalde voorzieningen bij de transities, maar gaat nu ook onze parkeergarage in het Santrijngebied beheren. Waar gaat dit ophouden?

Klimaatneutrale gemeente:

In de begroting 2016 staan een aantal losse maatregelen op het gebied van milieu en klimaat. Een visie waar de gemeente Oosterhout op dit gebied van duurzaamheid naar toe wil ontbreekt. De VN-Commissie Brundlandt uit 1987 heeft duurzaamheid als volgt gedefinieerd: “een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Voor Oosterhout betekent dit naar de mening van GroenLinks dat in een twede begroting van het nieuwe College duurzaamheid een centraal onderwerp dient te zijn. Verschillende gemeentes in Nederland hebben zich doelen gesteld om binnen een aantal jaren te komen tot een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie, respectievelijk een klimaatneutrale gemeente. En bij klimaatneutraal wordt dan bedoeld dat de gemeente Oosterhout energieneutraal wordt. En deze energieneutraliteit is hard nodig omdat steeds duidelijker wordt dat de mens expliciet verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Deze opwarming is toe te schrijven aan het toenemende gebruik van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Een reductie van broeikasgassen is urgent omdat anders de opwarming van de aarde onomkeerbare gevolgen zal hebben. Ook West-Brabant zal, gelet op de ligging ten opzichte van de zeespiegel, spoedig de gevolgen ondervinden van de klimaatverandering als er geen maatregelen genomen gaan worden. Maatregelen om broeikasgassen te reduceren zullen dus ook lokaal genomen moeten worden. Verschillende gemeentes in Nederland hebben inmiddels de ambitie uitgesproken om in 2030 een klimaatneutrale gemeente. GroenLinks komt met een motie komen waarin het College wordt opgeroepen om met concrete plannen te komen om in 2030 een klimaatneutrale gemeente Oosterhout te hebben.

De goede luisteraar zal hebben gemerkt dat dit dezelfde tekst is, die vorig jaar ook door GroenLinks is uitgesproken bij de begroting. Dat is juist. In het gebrek aan ambitie van dit College op het gebied van duurzaamheid, is het afgelopen jaar niets verandert. Wij hopen dat we volgend jaar deze tekst weer niet uit hoeven te spreken bij de begroting.

Laad- en Loskade Vijf Eiken:

GroenLinks heeft in het verleden al vaker vragen gesteld over de laad- en loskade aan de Vijf Eiken. Deze kade is op kosten van de gemeente aangelegd en wordt particulier geëxploiteerd. In de jaren 2014 en 2015 kon een deel van de aanvoer om redenen van technische aard bij de aanvoerende partijen nog niet over het water worden aangevoerd. Over deze jaren heeft de particuliere exploitant van de kade minder vergoeding aan de gemeente hoeven te betalen voor het gebruik van de kade dan afgesproken. Ook in 2016 zal hij maar een deel van de vergoeding hoeven te betalen. Het laten exploiteren van deze kade door een particuliere partij betekent naar de mening van GroenLinks dan ook dat deze particuliere partij het volledige risico loopt. In de met de exploitant van de laad- en loskade gesloten intentieovereenkomst wordt nergens gesproken over het verlagen van de exploitatiebijdrage als de aanvoer van goederen tegenvalt. Valt de aanvoer van goederen tegen, dan hebben ze verlies. Valt de aanvoer van goederen mee, dan zullen ze winst maken. Nu moet de gemeente opdraaien voor het feit dat de aanvoer van goederen tegenvalt, terwijl de bedoeling van het laten exploiteren van de laad- en loskade door een particulier juist was om dit risico niet meer te hebben als gemeente. Is er op dit moment al een definitief besluit genomen m.b.t. het verlagen van de bijdrage van de exploitant aan de

gemeente? Indien dit niet het geval is zal GroenLinks in de tweede termijn een motie indienen om in 2016 de oorspronkelijk afgesproken vergoeding in rekening te brengen bij de exploitant.

Centrum voor Circuskunst:

Voorzitter, het Centrum voor Circuskunst is een organisatie die al vele jaren in Oosterhout actief is met een circusschool voor kinderen. Hiermee levert zij een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals het zwarte pietenhuis, hulp bij evenementen zoals Open Ateliers, Wereldkinderdag, KOM Oosterhout, de intocht van Sinterklaas, Den Hout en het Parkfeest. Er zijn optredens voor kinderen in de Hans Berger Kliniek, het ziekenhuis en verzorgings- en bejaardenhuizen. Kortom het Centrum voor Circuskunst heeft ook een belangrijke maatschappelijke functie. De afgelopen twee jaar hebben de activiteiten van het Centrum voor Circuskunst meer dan 29.000 mensen bereikt en is er met 77 organisaties samengewerkt. De gemeente Oosterhout heeft het Centrum voor Circuskunst tot nu toe met een bedrag van € 12.500 gesubsidieerd. Met dit relatief kleine subsidiebedrag worden een groot aantal mensen in Oosterhout bereikt. Het Centrum voor de Circuskunst organiseert bepaalde activiteiten waarvoor het in aanmerking zou kunnen komen voor een activiteitensubsidie. Denk bijvoorbeeld aan het Pietenhuis. Dit is een activiteit die veel publiek trekt in het winkelcentrum van Oosterhout en dus prima betaald zou kunnen worden uit het programma voor de Bruisende Binnenstad. De subsidie van de gemeente Oosterhout geeft het Centrum voor de Circuskunst de mogelijkheid om allerlei activiteiten te ontwikkelen die commercieel gezien niet rendabel zijn. Vervolgens wordt vaak gezegd dat het Centrum voor de Circuskunst dan maar zelf op zoek moet gaan naar andere bronnen van inkomsten. Men heeft aangetoond dit al te doen, maar ook duidelijk gemaakt dat deze inkomstenbron maar beperkt is. Vanavond zullen CDA, SP, GroenLinks, PvdA en GroenBrabant dan ook een amendement indienen om de subsidie voor 2016 te handhaven op €12.500 zodat het jaar 2016 gebruikt kan worden om te onderzoeken hoe vanaf 2017 op een niet bureaucratische manier gebruik gemaakt kan worden van activiteitensubsidies.