Corona Impact Analyse (Van der Zanden)

In het voorjaar van 2020 is de eerste fase van de Corona Impact Analyse uitgevoerd. Aan allerlei inwoners en organisaties is gevraagd wat de gevolgen van corona zijn. De uitkomsten hiervan kunnen dan verwerkt worden in het beleid van de gemeente Oosterhout. De tweede fase van de Corona Impact Analyse zou nu moeten gebeuren ter voorbereiding op de Perspectiefnota 2022. Graag horen wij van de wethouder wat op dit moment de stand van zaken is? Wat is er al gedaan? Wat is de planning? En wat gaat er de komende tijd nog gedaan worden?

GO-Scooters (Van der Zanden)

Sinds een half jaar zijn in Oosterhout deelscooters van het bedrijf GO-Sharing te gebruiken. Op zich een prima initiatief. Wel krijgen wij als fractie nog steeds met enige regelmaat klachten van mensen over de plaatsen waar deze scooters worden weggezet. Soms gewoon midden op de stoep of op andere onhandige plekken. Vooral lastig als je met een kinderwagen op weg bent of slecht ter been bent en gebruik moet maken van een rolstoel of scootmobiel. Kan de wethouder aangeven welke afspraken er zijn met GO-Sharing om deze overlast zoveel mogelijk te beperken? Zijn er dan in het bijzonder afspraken gemaakt dat GO-Sharing dergelijke verkeerd geplaatste scooters binnen een bepaalde tijd weghaalt? En op welke manier handhaaft de gemeente Oosterhout tegen verkeerd geplaatste deelscooters?

Graffiti (Van der Zanden)

Inwoners van Oosterhout kunnen onder andere via de “Mijn Gemeente App” meldingen bij de gemeente doen over problemen in de Openbare Ruimte. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het aantreffen van graffiti. Op meldingen van graffiti wordt door de gemeente de volgende reactie gegeven:

“Wij zijn gaan kijken en hebben dit aangetroffen. De gemeente verwijdert echter alleen discriminerende of aanstootgevende graffiti. Dit zal vanzelf verdwijnen door verkeer en de invloeden van het weer. De verwachting is dat dit over enkele weken niet meer te zien zal zijn.”

Kan de wethouder aangeven wat de reden is dat graffiti niet gewoon zo snel mogelijk verwijderd wordt nadat hier een melding van gedaan is. Vervuiling trekt immers meer vervuiling en rommel aan.

Te late vermelding TOZO-3 regeling in Nieuwsbrief Ondernemend Oosterhout (Van der Zanden)

Voorzitter, op dinsdag 2 december stond in de nieuwsbrief Ondernemend Oosterhout de volgende mededeling over de TOZO-3 regeling. Dit is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers voor zelfstandig ondernemers die financieel in de problemen komen door de coronacrisis. Ik citeer uit de nieuwsbrief: “Sinds 1 oktober 2020 kan de uitkering levensonderhoud op basis van Tozo-3 aangevraagd worden. Dit kan vanaf de 1e van de maand waarin de Tozo-3 aanvraag is gedaan. Maar let op: het is vanaf 1 december 2020 niet langer mogelijk om nog een uitkering aan te vragen met terugwerkende kracht. Wacht dus niet en vraag de uitkering levensonderhoud vandaag nog aan.”. En vandaag is dus 2 december en dus te laat. Wij hebben bericht ontvangen van een ondernemer die hierdoor een bedrag van €3.000 is misgelopen en dat in een tijd waarin ondernemers het al zo zwaar hebben. Kan de wethouder aangeven hoe dit heeft kunnen gebeuren, hoeveel ondernemers hierdoor geld misgelopen zijn en op welke manier de gemeente de ondernemers die hier door getroffen zijn tegemoet gaat komen?

Ventilatie in scholen (Louwerens)

Op 28 september 2020 is de raad geïnformeerd over de ventilatieonderzoeken en de gemeten luchtkwaliteit van schoolgebouwen in Oosterhout. Elk schoolgebouw is aan een onderzoek onderworpen en hier kwam een wisselend beeld uit. Een deel van de scholen voldeed aan de eisen, een ander deel liet enkele uitschieters zien en weer een ander deel van de scholen liet meerdere uitschieters zien. Als het goed is, is er een plan van aanpak opgesteld om de ventilatie op de scholen waar dit nodig was te verbeteren en om te komen tot acceptabele streefwaarden op die scholen. Kunt u meer vertellen over dit plan van aanpak en over de benodigde periode van uitvoer? Is dit inmiddels in alle gevallen gebeurd?

Zonnepark Oranjepolder (Van der Pluijm)

GroenLinks vindt dat we in Oosterhout zo snel mogelijk van start moeten gaan met grootschalige schone energie. We moeten daarbij ambitieus zijn. Toch zit de fractie van GroenLinks in een enorme spagaat. Er is binnen GroenLinks heel veel twijfel wat we nu met deze ontwikkeling moeten.

Die twijfel wordt veroorzaakt door 4 zaken:

  1. De vraag of natuur en cultuurlandschap wel voldoende beschermd wordt en of de biodiversiteit in het gebied voldoende bewaakt gaat worden.
  2. Het feit dat bewoners van Dommelbergen-Noord niet betrokken zijn bij de totstandkoming van deze plannen.
  3. Ook de gemeenteraad is niet in de positie gebracht om fatsoenlijk mee te praten en richting te geven aan de plannen. Het college heeft de regie duidelijk uit handen gegeven aan Shell en Eneco.
  4. En aansluitend daarop dat al het geld naar de aandeelhouders van Shell gaat. Volgens het klimaatakkoord en de RES moeten we streven naar minimaal 50 procent lokaal eigenaarschap. Dat gebeurt hier niet, in plaats daarvan worden we afgescheept met een grijpstuiver. De opbrengst gaat naar de aandeelhouders van Shell.

Het laatste punt is voor ons de grootste drempel. We dienen dan ook een amendement in om het college te verplichten tot 50 procent lokaal eigenaarschap te komen. Zo doen we het maximale.

Voorzitter, we dienen een amendement in en stemmen dus niet zomaar tegen dit plan. Dat vindt GroenLinks ondanks alle twijfels onverantwoord. Het vertragen van plannen is juist een bekende tactiek van tegenstanders van groene energie. De hoop is dan vaak dat van uitstel ook afstel komt. En dat kunnen we ons niet meer veroorloven, want we lopen al zo ver achter in Nederland.

Tijd om wéér op zoek te gaan naar alternatieven? Die hebben we eigenlijk niet als gemeente, niet als land en niet als wereld. Ik zei in mei 2020 al dat we niet te veel moeten vertragen als gemeente. We moeten niet die persoon worden die telkens maar geen computer of smartphone koopt omdat er binnenkort toch een betere uitkomt. Uiteindelijk eindig je dan met lege handen!

Of zelfs minder dan dat, voorzitter. Klimaatverandering is al zichtbaar. Niet alleen ver van ons bed in zuidelijk Afrika, Bangladesh of op de Noordpool. Nee, we zien het gewoon in ons eigen land. Het weer wordt warmer, de extremen zijn veel hoger en de grond wordt droger. Funest voor onze natuur. Niet vertragen dus, maar zo snel mogelijk van start gaan.

GroenLinks vindt dat wij deze verantwoordelijkheid ook als gemeente moeten pakken. We moeten laten zien dat we niet alleen aan de korte termijn denken maar ons land ook voor toekomstige generaties willen behouden. En het is jammer dat wij dit als gemeente moeten doen. Eigenlijk had de landelijke politiek hier al vele jaren geleden een integraal plan voor moeten ontwikkelen. Een gepasseerd station.

Een duivels dilemma dus, voorzitter.

Want, we zijn het niet eens met de manier waarop participatie gaat.

We snappen de bewoners die keer op keer het gevoel krijgen dat zij als laatste en onvoldoende geïnformeerd worden.

En natuurlijk begrijpen wij de mensen die een zonneweide een aantasting van het landschap vinden. Helaas is het door jaren twijfelen en vertragen nodig om nu dit soort offers te brengen. Juist om het landschap en de natuur ook voor de volgende generaties te waarborgen!

Maar we willen wél duurzame energie en het liefst zo snel mogelijk.

Onze grootste drempel is het feit wij hier moeite doen voor een project van een multinational die groene energie alleen als verdienmodel ziet. Het kost de gemeente tijd en geld, maar de aandeelhouders van Shell gaan er met de winst vandoor. Vandaar ons amendement. We hopen op voldoende steun hiervoor.

Voorzitter, bij de zonneweides heeft GroenLinks dus veel twijfel. De balans lijkt door te slaan naar vóór stemmen. Het is wat dat betreft maar goed dat de zonneweide en windturbines opgeknipt worden. Lagen vandaag ook de windturbines voor ter besluitvorming? Dan had GroenLinks tegen gestemd. Hier is de maatschappelijke weerstand nog veel groter tegen en het plaatsen van deze enorme reuzen vlak naast een woonwijk getuigt van weinig respect richting de inwoners van Dommelbergen.

Want we moeten naar schone energie, maar niet ten koste van alles.

Visie dagbesteding (Van der Zanden)

Voorzitter, in de raadsvergadering van 27 oktober is de Visie Dagbesteding opiniërend besproken. GroenLinks heeft toen al aangegeven zich in grote lijnen te kunnen vinden in deze visie. In oktober zijn wij vooral ingegaan op het feit dat de visie zich vooral richt op de professionele aanbieders van dagbesteding. Die keuze is  logisch en duidelijk. Zoals wij destijds bij de schriftelijke vragenronde al hebben aangegeven zijn er ook allerlei initiatieven vanuit de samenleving. Zo’n initiatief kan dan uiteindelijk doorgroeien naar een meer professionele vorm van dagbesteding of gewoon een initiatief van een aantal betrokken burgers blijven. In de definitieve versie van de Visie Dagbesteding worden deze initiatieven van betrokken burgers nu ook nadrukkelijk genoemd. En dan vooral als initiatieven die door de gemeente toegejuicht en gefaciliteerd worden en zich niet per se hoeven door te ontwikkelen tot een professionele vorm van dagbesteding. Door dit nu zo vast te leggen geeft de gemeente ook duidelijk aan wat het belang is van dit soort initiatieven vanuit de samenleving. Iets dat ook volledig past binnen de visie Sociaal Domein waarin staat dat er meer aandacht gegeven gaat worden aan samenlevingsopbouw. GroenLinks zal dan ook instemmen met de nu voorliggende visie.

Woningbouwstrategie ‘Bouwen aan de toekomst’ (Louwerens)

Om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op de lokale woningmarkt is er onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat er een grote groei is van éénpersoonshuishoudens en ouderen in Oosterhout. Verder blijkt dat er een grote behoefte is aan koopwoningen tot 300.000,-- en een grote behoefte aan sociale huurwoningen tot 720,-- per maand en huurwoningen tot 900,-- per maand.

De doelgroepen waarvoor gebouwd moet worden zijn vooral de starters en de 65 plussers, zo lezen wij. Met het aantal van 240 nieuwe woningen per jaar kunnen we in onze eigen behoefte voorzien. De flinke plus van 60 die er bovenop komt, is vooral bedoeld om jonge mensen van buitenaf, lees Breda, te trekken.

Om deze uitdaging voor elkaar te krijgen, wordt er gedacht aan zowel inbreidingslocaties als uitbreidingslocaties. Van de eerste is een lijst bijgevoegd met zogeheten harde plannen. In beginsel kan GroenLinks zich achter deze plannen scharen, maar zal als het gaat om het vaststellen van een bestemmingsplan, de plannen kritisch beoordelen. Als voorbeeld noem ik hier de plannen rondom de voormalige garage Ligtvoet. Hier zijn in totaal 27 appartementen gepland. Het bestemmingsplan moet hiervoor gewijzigd worden. GroenLinks heeft al meerdere malen aangegeven geen voorstander te zijn van de plannen in de huidige vorm. 

Dan, voorzitter, de uitbreidingslocaties. Het College stelt voor een onderzoek te doen naar mogelijke locaties. Ook hier kan GroenLinks achter staan. Wij begrijpen dat het noodzakelijk is om hier naar te kijken. Vanzelfsprekend is, dat als er uiteindelijk een keuze gemaakt wordt voor een locatie voor een nieuw te bouwen wijk, deze wijk een goede mix moet zijn van koop- en huurwoningen, waarbij niet alleen aandacht is voor jonge gezinnen, maar ook voor andere doelgroepen zoals ouderen. Wij verzoeken de wethouder om in dit onderzoek ook de huidige ecologische waarde van de te onderzoeken gebieden, alsook de cultuurhistorische waarde mee te nemen. In het verleden kwam dit niet altijd even goed tot uiting en GroenLinks vindt dit van groot belang. Graag een reactie van de wethouder.

GroenLinks is het eens met de meer sturende rol van de gemeente. Dit zien we in samenhang met het opstellen van een specifiek doelgroepenbeleid. Alleen dan weten we zeker dat de woningen ook terecht komen bij de doelgroep, waarbij de nadruk dus ligt op starters en 65 plussers. Aansluitend hierop: wij denken dat het goed is om een zelfbewoningsplicht in te voeren voor nieuwe woningen. Wij begrijpen dat het College hiermee bezig is en vragen de wethouder naar de stand van zaken hierover.

Dan voorzitter, duurzaamheid. Natuurlijk voldoet Oosterhout aan de eisen op dit gebied en worden alle nieuwe woningen voorzien van energielabel A. Zou het niet mooi zijn om in Oosterhout een geheel duurzame wijk of een deel daarvan te bouwen? Het ons ook om de klimaatdoelen te behalen en er zijn bovendien subsidies beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen.

Verder voorzitter, mag er wel iets meer aandacht zijn voor nieuwe woonvormen. Dit kan zijn in de vorm van tiny houses. In een tijd waarin er een toename is van éénpersoonshuishoudens, zou dit van toegevoegde waarde kunnen zijn. Ook denken we aan het omvormen van leegstaande kantoorpanden. Naar de mening van GroenLinks valt hier nog een slag te slaan en zou dit prima kunnen passen binnen de strategie.

Dan tot besluit nog drie zaken:

  1. Klik voor Wonen. Dit is nu zo ingericht dat je als je ingeschreven staat je op woningen kunt reageren in alle gemeenten die zijn aangesloten bij dit systeem. Op zich logisch, maar het zou jammer zijn als Oosterhouters die ingeschreven staan hierdoor moeten uitwijken naar een andere gemeente. Wij begrijpen dat de mogelijkheden voor een aanpassing op Klik voor Wonen samen met Thuisvester verkend worden. Wij vragen de wethouder naar de huidige stand van zaken hieromtrent.
  1. Het initiatief tot herontwikkeling locatie Rijksweg 106 / Bavelstraat 6 te Dorst, zoals vorige week door een inspreker aan de orde gebracht. Voorzitter, dit verbaast de fractie van GroenLinks nogal. Uit de brief die de inspreker op 20 januari aan de gemeenteraad heeft gestuurd, wordt duidelijk dat dit plan in eerste instantie positief werd ontvangen door het College. Later kwam er een draai en stond het College negatief tegenover deze ontwikkeling. Zo zou de wethouder in de gemeenteraad gepolst hebben hoe over het initiatief gedacht werd, en daaruit zou blijken dat er onvoldoende steun voor het initiatief is. Voorzitter, GroenLinks kan zich niet heugen hierover door de wethouder te zijn bevraagd. Kan de portefeuillehouder hier uitleg over geven?  Wij verzoeken de wethouder met klem om deze herontwikkeling tóch toe te voegen aan de routekaart.
  1. De grotere behoefte aan koop ten opzichte van huur ontslaat ons niet van de verplichting om ook op huurwoningen de focus te houden. Uit de woonmonitor blijkt een grote behoefte aan huurwoningen tot 720,-- per maand. 78% van de mensen die aangeven graag te huren zoekt in deze prijsklasse. Daar staat tegenover een wachttijd van bijna 9 jaar voor een huurwoning. Voorzitter, onlangs kwam er in Oosterhout een huurwoning vrij. Eén huurwoning. Hier werd door ruim 1200 mensen op gereageerd. Kortom: de vraag naar en het aanbod van sociale huurwoningen is niet in balans. Woningzoekenden die aangewezen zijn op een sociale huurwoning moeten binnen een redelijke termijn uitzicht hebben op woonruimte en ook voor deze doelgroep zal er flink gebouwd moeten worden. Een totaal van 25% sociale huurwoningen, 560 in totaal, lijkt ons dan ook niet voldoende om deze wachttijd weg te werken. GroenLinks denkt dat we minimaal 40% sociale huurwoningen dienen te hebben. Dit is makkelijker te realiseren op grond die van de gemeente zelf is. Om die reden dienen wij dan ook, samen met PvdA, GBV en Groen Brabant de volgende motie in:

verzoekt het college:

●            werk te maken van nieuwe sociale woningbouw in Oosterhout en te inventariseren op welke gemeentelijke gronden dit mogelijk is;

●            een goede mix van betaalbare huur- en koopwoningen op gemeentelijke gronden na te streven;

●            een substantieel deel van tenminste 40% aan nieuwe sociale woningbouw te realiseren op gemeentegrond.