Landelijke besluitvorming gaat ook aan Oosterhout niet voorbij. Zo hebben we onlangs in deze raad langdurig stilgestaan bij de transitie rondom de WMO. Vandaag praten we hier over een andere transitie, die van de jeugdzorg. GroenLinks begrijpt dat deze hele operatie niet van 31 december op 1 januari voltooid is. 2015 is niet voor niets bestempeld als het jaar van de transformatie. Het volgend jaar is de zorg aan jeugdigen en hun ouders of verzorgers dan ook gewaarborgd. De zorg wordt dan, om een zachte landing te kunnen garanderen, gecontinueerd. Echter, op dit moment is niet duidelijk wie er zorg behoeft. De cijfers vanuit de landelijke overheid zijn nog niet binnen en dit kan tot eind februari 2015 duren. GROENLINKS roept het College dan ook op om hier wat druk op de ketel te houden, zodat die cijfers zo spoedig mogelijk bekend zijn
De continuïteit van de zorg baart GroenLinks grote zorgen. Als eerste, voorzitter, noem ik hier de toekomstige Gerectificeerd Instellingen. In een brief van uw college van juli 2014 wordt gesteld dat 80% van de huidige werknemers van Bureau Jeugdzorg hierbij een baangarantie krijgen. Hiermee moet gegarandeerd worden dat er ook na 1 januari voldoende voogden zullen zijn. In antwoord op schriftelijke vragen is men overigens minder stellig. Technisch gezien zal dit kloppen.
Echter, de functies binnen Bureau Jeugdzorg zijn inwisselbaar. Dit houdt in, dat mensen die dit werk nog nooit gedaan hebben opeens dit werk moeten gaan doen. En, voorzitter, dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Deze mensen moeten eerst goed geschoold worden voordat ze dit werk kunnen doen. Hier gaat enige tijd overheen.
Ook dient er een goede overdracht te komen van de voogden die hun zaken gaan overdragen. Tot op heden is nog niet bekend wie de zaken over gaan nemen. Aangezien de meeste mensen van Bureau Jeugdzorg die ontslag nemen of krijgen half december al vertrekken, is een goede overdracht geenszins gegarandeerd. Voorzitter, technisch gezien mag de zorg aan deze kwetsbare groep dan gegarandeerd zijn, in de praktijk zien we dat dit allerminst het geval is.
Voorzitter, in de al eerder al aangehaalde brief van juli wordt gesteld dat de toekomstige Gecertificeerde Instellingen de huurcontracten van de Bureaus Jeugdzorg overnemen en dat iedereen in de huidige panden gehuisvest wordt. Dit staat haaks op de geplande verhuizing van Bureau Jeugdzorg Breda naar Roosendaal. De reiskosten en uurlonen van de medewerkers vanuit Roosendaal naar bijvoorbeeld Werkendam, maar ook natuurlijk naar Oosterhout, zouden even hoog zijn als de huur van het pand in Breda. Tenminste, zo gaat binnen Bureau Jeugdzorg Breda het gerucht. Graag een reactie.
De al eerder uitgesproken zorg mbt de werknemers van Bureau Jeugdzorg geldt ook voor werknemers van Juzt. De medewerkers van bijvoorbeeld de afdeling Pleegzorg zullen wegens een reorganisatie veelal vervangen worden door medewerkers van de ambulante zorg. Ook hier zal de geboden zorg dus niet gecontinueerd kunnen worden. Ook de ontwikkeling bij MEE baart GroenLInks zorgen. Doordat MEE de aanbesteding betreffende de ambulante zorg heeft gewonnen, wordt er nu naarstig gezocht naar mensen die dit kunnen gaan uitvoeren. Deze mensen moeten eerst goed voorbereid worden op hun nieuwe taak alvorens zij deze naar behoren kunnen uitvoeren. Ook hier is de zorg dus op papier gegarandeerd, maar in de praktijk is dit niet het geval.
Voorzitter, de sociale wijkteams. Naar nu blijkt, is een dubbelfunctie mogelijk. Het gaat dan om enerzijds een deeltijdbaan binnen het sociaal wijkteam en anderzijds een deeltijdbaan binnen een van de deelnemende organisaties zoals Surplus. Het lijkt GroenLinks dat op deze manier er weinig sprake is van onafhankelijkheid. Medewerkers van het wijkteam hebben er in voorliggend geval direct baat bij als doorverwezen wordt naar een van de deelnemende instanties. Deze instanties bieden dan wel geen specialistische individuele voorzieningen, maar organiseren wel groepscursussen en nemen onderzoeken af. Dit kan ook door andere organisaties uitgevoerd worden. Alleen al om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan is dit niet wenselijk.
Dan de werkwijze van de sociale wijkteams. Deze werken vraaggestuurd. Voorzitter, in mijn baan zie ik veel ouders die de stap naar een wijkteam niet maken. Dit omdat ze bang zijn dat dit consequenties gaat hebben, omdat ze te trots zijn of omdat ze de problemen waarin het gezin of de jeugdige verkeert niet zien. Zij zullen dus niet aankloppen bij het wijkteam. Toch zijn dit de gezinnen waarbij in een later stadium vaak zwaardere en dus duurdere hulp ingezet moet worden. Voorzitter, de vraag is hoe we dit soort gevallen kunnen voorkomen. GROENLINKS maakt zich hier zorgen om.
Voorzitter, verder met de werving van pleeggezinnen. Onlangs heeft Juzt in Theek 5 een informatiestand gehad om pleegouders te werven. Wethouder Peters is daar langs geweest, heb ik begrepen. Deze wervingsactie heeft 1 potentieel nieuw pleeggezin opgeleverd. Ik heb het even opgezocht, maar op dit moment staan er in onze regio 27 kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin. Werving is dus van groot belang. Ik zou het college willen oproepen niet te wachten maar hier de handschoen op te nemen om meer pleeggezinnen te realiseren in Oosterhout.
Een ander punt is de wijze van factureren. Overleggen hierover lopen nog. In de jeugdzorg wordt er op verschillende manieren gefactureerd. Veelal gebeurt dit vooraf, zodat helder is hoe duur een traject gaat zijn. Er wordt echter ook gewerkt middels een zogeheten diagnosebehandelingcombinatie, dbc. De facturering middels deze dbc-systematiek gebeurt achteraf. Hoe wordt duidelijk of er nog voldoende budget is voor de jeugdzorg? Met deze systematiek is immers niet helder hoeveel er nog in kas is.
Voorzitter, ik kom aan mijn afronding toe. Nogmaals, GROENLINKS begrijpt dat niet alles per 1 januari direct goed is ingeregeld en perfect functioneert. Wij begrijpen dat al werkende weg tegen niet voorziene omstandigheden aangelopen zal worden en dat er op dat moment een oplossing voor zal moeten komen. Echter, als ik kijk naar de beantwoording van de schriftelijke vragen, constateer ik dat te veel nog niet duidelijk is. Teveel overleggen lopen nog of moeten nog gaan lopen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het overleg met de huisartsen. GROENLINKS is van mening dat deze trajecten allemaal al afgerond hadden moeten zijn of op zijn minst in de afrondende fase hadden moeten zijn. In onze ogen zijn deze trajecten van wezenlijk belang voor het laten slagen van deze grote operatie. Wij hopen dus dat alles nog voor 1 januari afgerond is, zodat Oosterhout echt klaar is voor deze transitie.
Tot besluit gaat GROENLINKS er vanuit dat de aangehaalde punten meegenomen worden in de definitieve raadsnota. Tot zover.