Aan de in de raad vertegenwoordigde fracties is verzocht vijf punten aan te dragen die door de 'regeringscoalitie' verwerkt zouden kunnen worden in de door haar op te stellen beleidsagenda voor de jaren 2002-2006.

GroenLinks wil graag aan dit verzoek voldoen. Het zal duidelijk zijn, dat de punten die wij inbrengen geen detailpunten zijn uit ons verkiezingsprogramma (hoe belangrijk wij die ook vinden). Wij zullen ons beperken tot de hoofdlijnen. Of de in de beleidsagenda en het op basis daarvan uit te voeren beleid in overeenstemming is met hetgeen wij in ons verkiezingsprogramma hebben opgenomen, zullen wij van geval tot geval en op objectieve wijze beoordelen.

De vijf punten die wij in de beleidsnota 2002-2006 opgenomen willen zien, zijn:

1. Inhaalslag in de sociaal-culturele en publieke sector
2. Sociale rechtvaardigheid
3. Groene politiek
4. Integratie
5. Open politieke cultuur

Ter verduidelijking:

Inhaalslag in de sociaal-culturele en publieke sector:
Door de operatie-'Basis in balans' is de afgelopen jaren danig het mes gezet in een betrekkelijk groot aantal (basis)voorzieningen. Weliswaar is daardoor de financiële balans van de gemeente weer enigszins in evenwicht gebracht, maar tegelijkertijd kan ook worden vastgesteld dat voor veel organisaties en instellingen de balans danig is verstoord. Om dit evenwicht te herstellen, of een nieuw evenwicht te creëren, is een inhaalslag nodig, waarmee aan financieel beknotte organisaties en instellingen een nieuw perspectief wordt geboden en nieuwe initiatieven worden genomen om in Oosterhout nog niet bestaande voorzieningen te creëren. Een zelfde inhaalslag is nodig in de publieke sector: uitvoering van 'Basis in balans' betekende het einde van de stadswachten. GroenLinks kiest voor een schone en veilige (woon)omgeving. In onze visie betekent dit meer aandacht voor preventie, dat wil zeggen prioriteit geven aan het voorkomen van onveiligheid en criminaliteit. Gaat het daarna toch mis, dan is een snel en consequent sanctiebeleid op zijn plaats. Dat evenwicht tussen preventie en repressie is in onze ogen cruciaal, alleen op die manier los je problemen op.

Sociale rechtvaardigheid:
Bij 'sociale rechtvaardigheid' zijn twee aspecten te onderkennen: 'sociale zorg' enerzijds en 'sociale activering' anderzijds.
Sociale zorg: GroenLinks vindt dat de gemeente een zo ruimhartig mogelijk uitkeringsbeleid moet toepassen. Uitkeringsgerechtigden moeten op de hoogte zijn van de mogelijkheden, die er voor hen bestaan. Een beter informatie op dit punt moet gestalte krijgen. Sociale zorg is uiteraard niet alleen het verrichten van uitkeringen. De gemeente moet ook, waar nodig en gewenst, de arbeidsdeelname van de burgers stimuleren. Mensen worden geholpen bij hun toetreding tot de arbeidsmarkt. Toetreding tot de arbeidsmarkt dient verder eenvoudiger gemaakt te worden door maatregelen om de armoedeval te voorkomen. Tevens zijn ook goede voorzieningen zoals kinderopvang van groot belang.
Sociale activering: de laagstuitbetaalden (een wat ruimer begrip dan uitkeringsgerechtigden) verkeren vaak in een zodanige (financiële) positie dat zij (en hun kinderen) niet of slechts marginaal kunnen deelnemen in de samenleving. Deelname aan sociale activiteiten is een van de manieren om deze vorm van onrechtvaardigheid te weg te werken dan wel te voorkomen. Dit is door de gemeente te stimuleren.

Groene politiek:
GroenLinks wil beschermen wat van waarde en weerloos is. Dat betekent ruimte voor de natuur in een minder 'verrommelde' ruimte. Wonen, werken en recreëren in een groene omgeving verbetert het welzijn en daarmee ook de gezondheid van mensen. Wat GroenLinks Oosterhout betreft leven we in een stad waar het niet alleen goed wonen is maar waar men zich verantwoordelijk voelt, ook voor volgende generaties, waar welvaart niet alleen economische welvaart is, maar ook een plaats waar mens en natuur met elkaar in evenwicht zijn. Verstandig omgaan met de ruimte betekent ook aandacht voor 'slimme mobiliteit'. Concessiehouder BBA wordt uitgenodigd om aan tafel te gaan zitten met MTI voor het samen ontwikkelen van een passende openbaar vervoervoorziening voor Oosterhout. In overleg met het Consumentennetwerk Openbaar Vervoer worden belangenorganisaties uitgenodigd een Oosterhouts Platform Mobiliteit te vormen.

Integratie en migratie:
In een multiculturele samenleving, zoals ook die van Oosterhout, moeten we blijven werken aan verdraagzaamheid en respect over en weer. Minder confrontatie en meer integratie. Dit betekent dat achterstanden in weten, werken en wonen moeten worden bestreden. Tegelijkertijd ook, dat 'nieuwkomers' meer vaardig moet worden in het hanteren van de Nederlandse taal, maar ook dat wij allemaal meer moeten weten van andere culturen. GroenLinks Oosterhout kijkt ook naar de wereld buiten onze stad. In een wereld nog vol van oorlogshaarden en landen met politieke onderdrukking zullen vluchtelingenstromen naar onder andere Nederland blijven komen. Oosterhout zal desgevraagd een bijdrage moeten leveren voor de opvang van die politieke vluchtelingen. Zijn er problemen op dit punt, dan moet we die niet verzwijgen, maar als ze er niet zijn, moeten we ze ook niet (willen) creëren. Problemen moeten worden benoemd, besproken en opgelost. Alle fracties in de raad van Oosterhout hebben van de Stichting Vluchtelingenwerk Werkgroep Oosterhout het 'Manifest voor een humaan bestaan' ontvangen. De gemeente Oosterhout geeft gehoor aan de oproep van de Raad van Kerken in Nederland en Vluchtelingenwerk Nederland om asielzoekers en vreemdelingen die hier rechtmatig verblijven en de uitgeprocedeerde asielzoekers, die niet naar hun land van herkomst kunnen vertrekken, opvang te verschaffen.

Open politieke cultuur:
Uit de 'paarse' regeringsverklaring van 1994: "Ook het dualisme vormt een kernpunt van onze benadering. Dualisme houdt in dat parlement en regering in open overleg tot overeenstemming proberen te komen." Acht jaar lang hebben we kunnen zien wat er van die goede bedoelingen terecht is gekomen: nog meer dan voorheen onder Lubbers werd in voor de buitenwereld verborgen torentjesoverleg het kabinetsbeleid 'geregeld'. Waar het in een op zich dualistisch systeem blijkbaar al moeilijk is om slechte gewoontes te verlaten, moet het voor de van oudsher monistisch bestuurde gemeenten een krachttoer zijn om een cultuuromslag te maken. Toch, en ook dat zal uit het beleidsplan moeten blijken, zal ook in Oosterhout de intern gerichte en gesloten politieke cultuur moeten worden opengebroken, althans zal de gemeenschappelijk wil om zich daarvoor in te zetten duidelijk moeten zijn. De regentencultuur heeft zijn uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. Visie en politieke posities moeten de kans krijgen weer te botsen. Dit betekent ook: geen vuistdik dichtgetimmerd collegeakkoord, maar afspraken op hoofdlijnen, op basis waarvan het beleidsplan kan worden geschreven, waarna de raad besluit. Bij de beleidvorming moeten mensen en maatschappelijke organisaties meer zeggenschap krijgen, immers, politiek bedrijf je met mensen, niet zonder hen.