Vandaag is namens de gezamenlijke oppositie onderstaande brief verstuurd naar de coalitiepartijen en het Oosterhoutse College. De brief is ondertekend door de fracties van D66, Gezond Burger Verstand, Groen Brabant, GroenLinks, Onafhankelijke Fractie en SP.
Op dinsdag 21 december a.s. staat een raadsvergadering gepland om Hoofdstuk 3 van het Telefoonboek in het kader van de operatie Stofkam te bespreken. Het Telefoonboek is een totaal overzicht van alle gemeentelijke uitgaven met mogelijke bezuinigingen hierop. Via deze brief laten de fracties van D66, Gezond Burger Verstand, GroenBrabant, GroenLinks, Onafhankelijke Fractie en SP weten niet aan deze raadsvergadering en alle voorbereidende bijeenkomsten/werkzaamheden deel te nemen. In deze brief lichten wij u de reden van dit besluit toe.
Tijdens de raadsvergadering van 26 april j.l. waarin het coalitieakkoord besproken werd heeft de heer Peters (VVD) namens de coalitie het volgende gezegd:
“De coalitie heeft ervoor gekozen dit politiek akkoord niet volledig dicht te timmeren. Het akkoord zal de komende weken vertaald gaan worden in een meerjarenbeleidsplan. De agenda voor de gemeente voor de komende vier jaar. Wij willen dat de hele raad bij het ombuigingsproces wordt betrokken en zo ook mee vorm kan geven aan de kaders van dat meerjarenbeleidsplan. Goed werk kost tijd. Dat betekent dat het meerjarenbeleidsplan niet eerder dan na verwachting in september in deze raad besproken zal kunnen worden.”
De gezamenlijke oppositiefracties moeten constateren dat van deze toezegging niets terecht is gekomen. Het College heeft in het proces van het opstellen van de begroting 2011 (die dit jaar ook een soort meerjarenbeleidsplan was) de raad hier op geen enkele manier bij betrokken. Tijdens de begrotingsbehandeling van 8 en 11 november was voor iedereen volstrekt duidelijk dat de vier coalitiepartijen en het college het op een akkoordje hadden gegooid om in feite elk voorstel van de oppositie te ontraden en collectief weg te stemmen. Elk voorstel van een coalitiepartij werd daarentegen wel enthousiast door het College onthaald. In plaats van het door de heren Peters (en ook Wijers) beloofde open proces werd er door de coalitie pure machtspolitiek gespeeld.
Op basis van de hierboven geschetste ervaringen zal het duidelijk zijn dat de gezamenlijke oppositiepartijen het vertrouwen in zowel het College als de coalitiepartijen verloren hebben bij het proces om ombuigingen te plannen. Wij zullen dan ook met onmiddellijke ingang onze deelname aan de behandeling van het Telefoonboek in het kader van de operatie Stofkam staken. Wij werken niet zinloos mee aan iets waarbij uiteindelijk al bij voorbaat vaststaat dat er niet naar de oppositiepartijen geluisterd wordt (42% van de Oosterhoutse kiezers). Ook wensen wij niet gebruikt te worden om allerhande ondoordachte bezuinigingen door te voeren. Zelfs als de oppositie aangeeft dat dit een herschikking van de kerntaken van de gemeente is en dus iets dat met de voltallige gemeenteraad diepgaand besproken moet worden (dus inclusief de oppositie,) heeft het college de arrogantie te zeggen dat dit aan het college is. Het college kiest dus voor een werkwijze om zware bezuinigingen die elke Oosterhouter raken met veel machtsvertoon door te voeren. Men doet net alsof men luistert maar handelt daar niet naar.
De gezamenlijke oppositiepartijen blijven van mening dat het van groot belang is dat de voltallige raad betrokken blijft bij dit ombuigingsproces. Dit betekent dan wel dat coalitie, oppositie en College op basis van gelijkwaardigheid optreden en openstaan voor elkaars argumenten. Hiervoor moet het geschonden vertrouwen eerst hersteld worden. Wij staan open voor initiatieven van het College en/of de coalitiepartijen om dit te herstellen.
Hoogachtend,
De fracties van D66, Gezond Burger Verstand, GroenBrabant, GroenLinks, Onafhankelijke Fractie en SP