Ruim 300 mensen hebben op 8 oktober 2016 op de Heuvel in Oosterhout de eerste duurzame én biologische pop-up Groene Winkelstraat bezocht. Uniek voor Oosterhout die zeker nog een weg te gaan heeft in deze, maar het begin is gemaakt door een enthousiaste werkgroep duurzaamheid op initiatief van GroenLinks Oosterhout en ondersteund door GL Brabant. Veel lokale deelnemers namen hun kramen rond de klok van 10.00 uur in en stalden hun duurzame/biologische streekproducten uit. Om 11.00 uur opende wethouder Mark Vissers, door een hap te nemen van een notarisappel, de Groene Winkelstraat.

Er waren streekproducten uit Den Hout; een Bijenimker; ’n Boerderijwinkel én biologische melk uit Oosteind; een kunstenaar met Schervenkunst; de natuurcamping en verse groenten en fruit recht van het land uit Dorst. Uit Oosterhout-stad: De Groene Energiewinkel; Boerenkaas; Tweedehands boeken; Oosterhoutse Nieuwe Energie. Er hingen zelfgemaakte stoffen duurzame tasjes; er stond een mand met kweeperen met recept om jam van te maken; er lagen verse noten; men liep rond met heerlijke appels; er was verse tomatensoep, bijenhoning; stukjes knolselderij en paprika. Voor de kinderen was er speciaal een schaapsherder met enkele schapen gekomen. Zij maakten er gretig gebruik van om de schapen een aai te geven. Door de aanwezigheid van de vereniging 380 KV OosterhoutNee werd een duidelijk signaal afgegeven dat zij de zware aanslag op onze natuur tegen gaan houden.

Door de dag heen werden we verrast door biologische warme bitterballen en hoorden wij dat er biologisch gegeten kan gaan worden op de Heuvel. Mensen waren belangstellend én nieuwsgierig. Veel informatie werd gegeven, vele gesprekken gevoerd. Er was echt interesse. De bewustwording van het belang van duurzaamheid is begonnen in Oosterhout.