In een tweetal artikelen in BN de Stem van 15 maart 2007 wordt uitgebreid ingegaan op het gebruik van glyfosaat bij de bestrijding van onkruid. Zowel de twee raadsleden Arnoud Kastelijns (Gemeentebelangen) en Harry Claasen (CDA) als een vertegenwoordiger van het bedrijf AgriChem geven hier een zeer eenzijdig beeld van dit bestrijdingsmiddel.

Uit diverse ook wetenschappelijke publicaties valt duidelijk op te maken dat het gebruik van glyfosaat zeker niet onomstreden is. Amerikaanse onderzoekers brengen glyfosaat in verband met verhoogde risico’s op lymfeklierkanker, miskramen en ADHD. Directe blootstelling aan een bestrijdingsmiddel met glyfosaat kan lijden tot hoesten, oogirritatie, diaree, korte ademhaling, overgeven en vermoeidheid. Roundup is verder extreem giftig voor amfibieën en brengt genetische schade en schade aan het immuunsysteem van vissen toe. Glyfosaat zelf kan tot één meter in de bodem doordringen, waardoor er een grote kans bestaat op uitspoeling naar het oppervlaktewater. Doordat vooral glyfosaat gebruikt wordt bij het bestrijden van onkruid neemt het aantal meldingen van onkruiden die resistent zijn voor dit middel toe. Hierdoor zijn steeds grotere hoeveelheden glyfosaat nodig om het onkruid te vernietigen.

Een van de grootste producenten van glyfosaat is het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Glyfosaat wordt onder andere door de Amerikaanse regering gebruikt bij de bestrijding van cocaïne plantages in Colombia. De schadelijke gevolgen voor de plaatselijke bevolking zijn hiervan voldoende bekend. Daarnaast is Monsanto ook een groot producent van genetisch gemanipuleerde zaden. Deze zaden zijn resistent gemaakt tegen de eigen onkruidbestrijdingsmiddelen van Monsanto.

Overigens is Monsanto in Nederland al vele malen door de Reclame Code Commissie veroordeeld voor haar advertenties waarin gewezen werd op het “milieuvriendelijk” zijn van het middel Roundup. De Reclame Code Commissie heeft deze uitspraken als misleidend betiteld.

Volgens GroenLinks zijn er voldoende redenen om aan te nemen dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan leiden tot schade aan de gezondheid of het milieu. In dit geval moet het voorzorgsprincipe toegepast worden. Dit betekent geen enkel risico nemen en dus geen gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de bestrijding van onkruid (in Oosterhout).