Groen is een waarde waar we in ons eigen leven allemaal het belang van inzien. Daarom staat GROENLINKS voor ecologische duurzaamheid. Dat betekent dat we het milieu zo min mogelijk willen belasten, zuinig omgaan met de beschikbare natuurlijke hulpbronnen en dierenwelzijn belangrijk vinden. Ook zijn we zuinig op de groene ruimte en willen we het landschap niet volbouwen met nieuwbouwwijken en bedrijventerreinen. Daar hebben wij nu profijt van, maar ook toekomstige generaties. Als er niets verandert, zullen zij te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering en een verslechterde leefomgeving.

Om die redenen kiest GROENLINKS voor een ambitieus klimaatbeleid, voor openbaar vervoer en fiets, voor milieuvriendelijke bedrijvigheid en voor compact bouwen binnen de bebouwde kom. Door slim beleid en innovatieve maatregelen kan de economie duurzaam groeien. Sterker nog, de aanpak van de opwarming van de aarde en bestrijding van vervuiling biedt nieuwe kansen. Op gemeentelijk niveau kunnen we daar op verschillende manieren aan werken, b.v. door het binnenhalen van innovatieve bedrijven die de milieuproblemen helpen aanpakken en tegelijk voor werkgelegenheid zorgen..



GROENLINKS staat voor een politiek die echt duurzaam is. Niet alleen op mondiaal niveau om o.a. klimaatverandering en uitputting van natuurlijke hulpbronnen tegen te gaan, maar zeker ook op plaatselijk niveau.



Daarom kiezen wij voor een duurzaam en leefbaar Oosterhout, niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. We willen voorkomen dat toekomstige generaties de gevolgen van onze economische (wild)groei moeten betalen. In zo’n stad staat de mens centraal, om zo’n stad te krijgen, willen wij ons inzetten. Voor de komende vier jaar zijn dit onze groene en duurzame speerpunten:



GROENLINKS wil geen bebouwing tussen Oosterhout en Oosteind

GROENLINKS staat voor een behoud van de groene ruimte tussen Oosterhout en Oosteind. De aanleg van nieuwe industrieterreinen en woningen in dit gebied is totaal niet nodig. GROENLINKS zet bij bedrijvigheid in op het aantrekken van vooral arbeidsintensieve bedrijven. Dit kan prima door het beter benutten van de ruimte op bestaande bedrijventerreinen. Daarnaast staat er in Oosterhout meer dan 25.000 m2 bedrijfsruimte leeg. En op het gebied van woningbouw zal er ook in deze regio in de nabije toekomst sprake zijn van een afname van de bevolking. De noodzaak voor grote bouwprojecten zal dus steeds minder worden. De harde feiten ondersteunen GROENLINKS dus gelijk in haar streven om de ruimte tussen Oosterhout en Oosteind groen te houden.



GROENLINKS wil een klimaatneutrale gemeente in 2030

GROENLINKS wil in Oosterhout echt werk gaan maken van het streven naar een klimaatneutrale gemeente. In 2015 dient de gemeentelijke organisatie klimaatneutraal te zijn en in 2030 dient dit wat ons betreft te gelden voor de hele gemeente. Op deze manier draagt ook de gemeente Oosterhout haar steentje bij aan het tegengaan van milieuvervuiling en het opwarmen van de aarde. En door het gebruik van steeds meer duurzame energie en energiebesparende maatregelen bij het bouwen van huizen, openbare verlichting en nieuwe wijken zal er ook financieel voordeel ontstaan. Duurzame energie is de energie van de toekomst en deze zal leiden tot nieuwe vormen van werkgelegenheid. Oosterhout mag bij deze ontwikkelingen niet achterblijven.



GROENLINKS wil de parken in Oosterhout behouden

Voor GROENLINKS is ook de groene ruimte binnen de stad van levensbelang. De huidige parken dienen dan ook behouden te blijven. GROENLINKS wijst bebouwing van het Slotbossetorenpark, Het Lukwelpark en de andere Oosterhoutse parken dan ook af. De parken zijn de groene longen van de stad. Ook op andere gebieden staat GROENLINKS voor een groene gemeente Oosterhout. Wanneer het kappen van bomen onvermijdelijk is, dienen deze bomen volledig vervangen te worden door nieuwe bomen om het groene karakter van de stad te bewaren. Er moet een einde komen aan de al jaren geldende praktijk in Oosterhout dat er telkens minder bomen worden teruggeplant dan er gekapt zijn. Bomen en groene ruimtes dragen ook bij aan het afvangen van fijnstof en de opname van Co2 en zorgen zo voor een betere luchtkwaliteit.