aar…..wij stemden er niet mee in! Reden: minder dan 10 procent van de 210 appartementen zal aan de woningmarkt worden toegevoegd als sociale huur, dwz dat de huren van slechts 20 appartementen een huur van €752 niet zullen overschrijden en dat slechts díe bewoners mogelijk in aanmerking kunnen komen voor huurtoeslag. Terwijl de afspraak is dat we voor de kwetsbaarste doelgroep in de woningmarkt tenminste 30% in het goedkoopste huursegment zullen bouwen. De woningnood onder jongeren en andere mensen met een kleine portemonnee is hoog. Dat is landelijk het geval en dat is in Oosterhout niet minder. Wonen is een grondrecht, je recht op eigen huisvesting staat in de wet.

Wil je in Oosterhout een woning van Thuisvester toegewezen willen krijgen, dan bedraagt de wachttijd minimaal vijf jaar, maar vaker acht jaar. En niet slechts 1 à 2 jaar zoals Thuisvester zelf ons voorrekent. Thuisvester begint pas te tellen als een woningzoekende voor de eerste keer op Klik-voor-Wonen begint te zoeken of er een woning voor haar of hem beschikbaar is. Dat vinden wij vreemd, want zodra iemand zich inschrijft bij Klik-voor-Wonen, betekent dat voor de meeste mensen toch dat men, al is het op termijn, op zoek is naar een huurwoning. Ook als men daar pas op een later tijdstip voor in aanmerking wil komen. Want iedereen weet gewoon al dat je voorlopig de eerste jaren tóch geen huurwoning krijgt.

Weliswaar gaan er bij Galvanitas nu ook 150 middeldure huur-appartementen gebouwd worden, dwz met een huur tussen de €750 en €1.000. Dat zal echter maar voor een geringe doorstroming vanuit de goedkope huurwoningen zorgen. Veel huurders met een lage huur blijven zitten waar ze zitten, want dat is lekker goedkoop. En voor veel mensen blijft middelduur sowieso te duur. Dat geldt al helemaal voor alleenstaanden en veel ouderen.

De ervaring leert bovendien dat de goedkopere middeldure huur van €750-€800 binnen de kortst mogelijke tijd wordt opgetrokken naar hogere maandhuren.

GroenLinks wilde hier daarom een principieel standpunt innemen. Daarom stemden we tegen.

Een ander punt van zorg bij de ontwikkeling van dit woningbouwplan was nog de toename van het verkeer op die plek en de ongewenste ontsluiting daarvan via Paterserf en het Warandegebied. Wij zien daarvoor niet direct goede oplossingen.