Onvoldoende geld voor beleid Sociale Zekerheid Op 16 november heeft gemeenteraad van Oosterhout het nieuwe beleid voor de Sociale Zekerheid besproken. GroenLinks vindt dat de gemeente vanuit het Rijk te weinig geld krijgt om nog een goed Sociale Zekerheidsbeleid te kunnen voeren. Zo moeten alle Nederlandse gemeenten in 2011 in totaal €669 miljoen bijleggen op het betalen van bijstandsuitkeringen. Ook Oosterhout geeft op dit gebied meer geld uit dan ze ervoor krijgt vanuit het Rijk. Een motie van GroenLinks, ingediend samen met de SP, over dit standpunt, werd door de gemeenteraad (m.u.v. CDA en VVD) ondersteund. Op deze manier geeft de Oosterhoutse gemeenteraad het signaal af aan Den Haag, dat de huidige financiële middelen gewoonweg onvoldoende zijn.
Help mensen met een uitkering aan het werk
Samen met PVDA en SP, heeft GroenLinks het voorstel gedaan om bij gemeentelijke aanbestedingen voortaan de verplichting op te leggen, dat het bedrijf dat deze aanbesteding wint een aantal mensen aan het werk helpt. In verschillende Nederlandse gemeenten gebeurt dit al. Vaak gaat het hier dan om aanbestedingen in de sectoren bouw, infrastructuur, onderhoud, groenvoorziening, schoonmaak, catering en zorg. Op deze manier wordt er naar de mening van GroenLinks ook voor gezorgd dat er werk is voor mensen met een uitkering. Uiteindelijk steunde de raad unaniem het door GroenLinks ingediende voorstel om dit nader uit te gaan werken. Voor maart 2012 moet het College met een concreet voorstel op dit gebied naar de gemeenteraad komen.
Geen wachttijd bij een uitkering
Het College wil mensen die een bijstandsuitkering aanvragen vier weken laten wachten totdat ze deze uitkering krijgen, behoudens acute noodsituaties. Uit alle economische statistieken blijkt dat het aantal mensen dat werk zoekt respectievelijk een uitkering heeft vele malen groter is dan het aantal openstaande vacatures. Mensen kunnen niet solliciteren naar werk dat er niet is. GroenLinks vindt dat de gemeente binnen het bestaande beleid voldoende mogelijkheden heeft om maatregelen te nemen als mensen onvoldoende doen om werk te vinden. Daar is zo’n wachttijd niet voor nodig. Een amendement dat GroenLinks samen met SP en GBV hierover heeft ingediend, heeft geen meerderheid behaald.
Geen mensen aan het werk onder het minimumloon
Het College heeft voorgesteld om via het project “Jij maakt de stad” mensen met een uitkering bepaalde werkzaamheden te laten verrichten. Volgens het College moet iedereen een reden hebben om uit bed te komen. Uitkeringsgerechtigden hebben nu volgens het College blijkbaar geen reden om uit bed te komen en daarom is dit project nodig. Op deze manier zet het College het beeld van luie uitkeringsgerechtigden neer , die toch maar vooral lang in bed blijven liggen. Stigmatiserend en niet constructief vindt GroenLinks. Naar de mening van GroenLinks moet voor werk op zijn minst het minimumloon betaald worden. Het College heeft niet duidelijk gemaakt wat ze nu precies met “Jij maakt de stad” wil. Mensen met een uitkering stimuleren om vrijwilligerswerk te doen vindt GroenLinks een goede zaak. Ook kan het nodig zijn om mensen met een uitkering arbeidsritme op te laten bouwen. Hiervoor kan een project zoals “Jij maakt de stad” gebruikt worden. Er moet echter geen sprake zijn van structurele werkzaamheden tegen betaling van een uitkering. Want dan is er gewoon sprake van het aan het werk zetten van mensen onder het minimumloon. Hoewel ook de PVDA deze mening had, hebben ze uiteindelijk het GroenLinks voorstel om werken onder het minimumloon onmogelijk te maken niet gesteund. Waar PVDA en GroenLinks in Den Haag samen optrekken tegen het harde rechtse beleid van de regering op het gebied van Sociale Zekerheid is dit in Oosterhout niet gelukt. De PVDA had zich blijkbaar te houden aan de gemaakte afspraken binnen de huidige rechtse coalitie met GB, CDA en VVD.