In de raadsvergadering van 21 april is GroenLinks/D66 uitgebreid ingegaan op de evaluatie WMO van het College en de toekomstige plannen van het College met de WMO. Naar de mening van GroenLinks/D66 is er nog te veel onduidelijk.

Geen telefonische afwijzing van WMO-aanvragen



GroenLinks/D66 hoort nog te vaak, dat mensen die een WMO-voorziening aanvragen en hiervoor naar het WMO-loket bellen al meteen te horen krijgen, dat ze hiervoor niet in aanmerking komen. Het is al een aantal keer voorkomen dat wanneer er dan toch een aanvraag ingediend werd, de WMO voorziening gewoon werd toegekend. Op deze manier krijgen mensen dus niet de voorziening waar ze wel recht op hebben. Naar aanleiding van de opmerkingen van GroenLinks/D66 heeft het College aangegeven hier kritisch naar te gaan kijken.



Toekomst WMO is niet duidelijk voor GroenLinks/D66



Naar de mening van GroenLinks/D66 heeft het College geen duidelijk beeld gegeven van waar ze met de WMO naar toe wil. Het College kwam niet verder dan kreten zoals: “doorontwikkelen”, “maatwerk leveren”, en “de vraag van de cliënt moet minder centraal staan”. Nu het economisch wat minder gaat moet het niet gebeuren, dat WMO-cliënten hier de dupe van worden. GroenLinks/D66 wil ook in de toekomst, dat iedereen die een beroep doet op de WMO duidelijk weet waar hij of zij recht op heeft.



Eigen bijdrage WMO niet duidelijk



Onduidelijk blijft het College ook over de eigen bijdrage die WMO-cliënten moeten gaan betalen. Op dit moment wordt er enkel een eigen bijdrage gevraagd bij de Huishoudelijke Hulp. Wij vermoeden, dat er straks voor alle voorzieningen van de WMO een eigen bijdrage gevraagd gaat worden. GroenLinks/D66 vindt het principieel onjuist dat mensen moeten gaan betalen om gecompenseerd te worden voor een beperking, waar ze niets aan kunnen doen. Het College gaat er hierbij veel te makkelijk aan voorbij dat veel mensen met een beperking vaak maar weinig inkomen hebben.