In de raadsvergadering van 17 februari heeft de fractie van GroenLinks/D66 bij de bespreking van de nota minimabeleid een aantal voorstellen gedaan om het huidige minimabeleid te verruimen.
Minimabeleid tot 120% van de bijstandsnorm
Volgens GroenLinks/D66 moet iedereen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm voortaan in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit het minimabeleid. Dit betekent dat een grotere groep mensen dan tot nu toe in aanmerking gaat komen voor deelname aan b.v. de collectieve ziektekostenverzekering voor minima en allerlei regelingen voor extra ondersteuning. Meerdere partijen spraken zich ook voor deze grens van 120% van de bijstandsnorm uit. GroenLinks/D66 zal deze partijen bij de bespreking van de definitieve versie van het minimabeleidaan hun uitspraken houden.
GroenLinks/D66 wil langdurigheidstoeslag voor meer mensen
Door verandering van landelijke wetgeving moest op 17 februari ook een nieuwe verordening vastgesteld worden over de langdurigheidstoeslag. Dit is een extra financiële ondersteuning voor mensen, die meer dan 3 jaar in de bijstand zitten. Positief is dat nu al na 3 jaar bijstand een aanvraag ingediend kan worden en niet meer pas na 5 jaar zoals nu het geval is.
PvdA laat minima in de steek bij langdurigheidstoeslag
Waar de PvdA fractie eerder op de avond pleitte voor het uitbreiden van de doelgroep van het minimabeleid tot 120% van de bijstandsnorm steunde zij het voorstel van GroenLinks/D66 en de SP niet om de langdurigheidstoeslag voortaan ook uit te keren aan mensen met een inkomen tussen de 100 en 110% van de bijstandsnorm. PvdA-wethouder Carla Bode maakte zelfs de schandalige opmerking dat mensen dan niet aan het werk zouden gaan omdat dit dan tot verlies van hun langdurigheidstoeslag zou leiden. Door deze opstelling komen mensen met een uitkering net boven het bijstandsniveau (b.v. WAO uitkering) nu nog steeds niet in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag, ook al hebben deze mensen geen uitzicht op werk. Hopelijk krabbelt de PvdA bij de definitieve bespreking van het minimabeleid niet opnieuw terug.
Meer bekendheid geven aan regelingen minima
GroenLinks/D66 heeft bij het College aangedrongen op meer maatregelen om het niet bekend zijn van minimaregelingen terug te dringen. Te veel mensen weten nu nog niet dat ze bv. recht op een langdurigheidstoeslag en vragen deze daardoor niet aan. Dit blijkt duidelijk uit een onderzoek dat gedaan is naar het gebruik van minimaregelingen in Oosterhout. Ook heeft GroenLinks/D66 aangegeven dat de houding van de medewerkers op het gemeentehuis waar mensen hun uitkering aanvragen dringend moet veranderen. Uit het gedane onderzoek bleek duidelijk dat uitkeringsgerechtigden te weinig gewezen worden op allerlei regelingen waarop ze recht hebben. Verder ervaren ze ook regelmatig dat medewerkers van de gemeente hen ontmoedigen om bepaalde regelingen aan te vragen en laten ze merken dat uitkeringsgerechtigden zelf schuld hebben aan hun situatie. Onacceptabel wat GroenLinks/D66 betreft. Het College heeft naar aanleiding van deze opmerkingen van GroenLinks/D66 toegezegd de suggesties uit het onderzoek mee te nemen om zo het niet gebruik van allerlei minimaregelingen terug te nemen. Indien nodig komt GroenLinks/D66 hier bij de definitieve bespreking van het minimabeleid op terug.