Tijdens de raadsvergadering van 13 december heeft GroenLinks het woord gevoerd over de Participatiewet, het mobiliteitsplan, het opstellen van een visie voor Arkendonk. Er zijn mondelinge vragen gesteld over de omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, de financiele problemen bij Juzt en het parkeren in het Santrijngebied.

Mondelinge vraag OMWB (Van der Zanden)

In de nieuwsbrief van 24 oktober van de OMWB lezen we dat de financiële en beleidsmatige kaders voor de begroting 2018 pas op 22 februari 2017 in het algemeen bestuur van de OMWB worden behandeld. In de nota Verbonden Partijen, die de 18 gemeenteraden in West-Brabant eensluidend hebben vastgesteld, is echter bepaald dat de financiële en beleidsmatige kaders voor de begroting 2018 voor 1 februari 2017 in het bezig van de gemeenteraden moeten zijn. Naar aanleiding hiervan heeft GroenLinks de volgende vragen:

  1. Wat gaat de portefeuillehouder doen tijdens de AB vergadering van de OMWB van 14 december aanstaande om te zorgen dat de gemeenteraad de kaderbrief toch op tijd, dus voor 1 februari 2017, ontvangt?
  2. Op welke wijze zoekt de portefeuillehouder de afstemming met zijn collega portefeuillehouders om vanuit West-Brabant een gelijkluidend geluid te laten horen?
  3. Hoe zorgt de portefeuillehouder ervoor dat de gemeenschappelijke regeling OMWB niet alleen wordt aangepast aan de Wet gemeenschappelijke regelingen zoals die nu van kracht is maar ook aan de nota Verbonden Partijen?

 

Mondelinge vraag Juzt (Louwerens)

Vorige week stuurde het College van B&W van Steenbergen een brief naar de Raad waarin de Raad op de hoogte werd gesteld van de zorgelijke financiële situatie bij Juzt, de grootste jeugdhulpverlener uit de regio.Naar aanleiding hiervan hebben de fracties van Groen Brabant en GroenLinks de volgende vragen:

In hoeverre is de portefeuillehouder op de hoogte van deze financiële problematiek van Juzt en als deze problematiek bekend was, waarom is er in Oosterhout gekozen om de raad hierover niet te informeren?

In hoeverre hebben deze problemen effect op de zorg die geboden wordt en geboden gaat worden aan jeugdigen?

Welke stappen zet het College om, samen met Juzt, hieruit te komen?

 

Mondelinge vraag parkeren Torenstraat (Van der Pluijm)

In 2014 is er vanuit de ambtelijke organisatie een toezegging gedaan aan bewoners van de Torenstraat om daar acht parkeerplaatsen toe te voegen. Bovendien zou hier het betaald parkeren verdwijnen en zouden als gevolg alleen vergunninghouders nog kunnen parkeren op de Torenstraat. Bewoners van deze straat hebben hierop hun zienswijze over de ontwikkelingen in het Santrijngebied ingetrokken. In april van dit jaar is echter het avondregime voor deze parkeerplaatsen ingetrokken. Bewoners met een parkeervergunning kunnen op deze manier nog zeer moeilijk een parkeerplek vinden. Wij hebben daarover de volgende vragen, voorzitter:

- Waarom heeft het college ervoor gekozen om zonder overleg met de bewoners de toezeggingen over het avondregime in te trekken?

- Is het college van mening dat er onvoldoende parkeerplaatsen in de omgeving van de Torenstraat zijn?

- Is het college van mening dat zij een belofte, op basis waarvan een zienswijze is ingetrokken, na moet komen?

- Wil de wethouder dan de toezegging doen om het avondregime in te trekken en de belofte richting de bewoners van de Torenstraat na te komen?

 

Uitvoering Participatiewet en Toekomst WAVA (Van der Zanden)

Voorzitter, een belangrijk onderdeel van de Participatiewet betreft het uitvoering geven aan de participatievoorziening beschut werk. De raadsnota van vandaag geeft een nadere invulling hieraan. Tot 1 januari 2015 was het zo dat mensen die uitsluitend onder aangepaste omstandigheden arbeid konden verrichten via de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) terecht konden bij de WAVA. Vanaf 1 januari 2015 kan dit enkel nog maar via de mogelijkheid van Beschut Werk. Ten opzichte van de WSW is de groep mensen die gebruik kan maken van de mogelijkheid tot Beschut Werk flink afgenomen.

Zoals in de raadsnota wordt aangegeven is er bij de voorziening Beschut Werk nog steeds sprake van allerlei onzekerheden. Nu is het zo dat de gemeente iemand aan kan melden bij het UWV, waarna het UWV gaat beoordelen of deze persoon in aanmerking kan komen voor de voorziening beschut werk. Een mogelijke verandering vanuit Den Haag kan gaan worden, dat mensen zich hier zelf voor mogen gaan aanmelden bij het UWV. Gezien de beperkte financiële middelen zal dat dan onvermijdelijk tot wachtlijsten voor beschut werk gaan leiden.

Voorzitter, in deze nota wordt aangegeven dat beschut werk bij voorkeur door de WAVA uitgevoerd gaat worden. De fracties van GroenLinks en PvdA vinden het belangrijk dat er nu vaart gemaakt gaat worden met deze uitvoering. De keuze om beschut werk bij voorkeur door de WAVA uit te laten voeren is op zich een logische. De WAVA heeft immers veel ervaring opgedaan met de uitvoering van de WSW. In de raadsnota wordt aangegeven dat ook de mogelijkheid wordt opengehouden voor andere organisaties om uitvoering te geven aan beschut werk.  Op dit moment is het al zo dat een flink deel van de werkzaamheden die WSW'ers uitvoeren bij de WAVA in opdracht van gemeentes gebeurd. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het groenonderhoud in de gemeente Oosterhout dat uitgevoerd wordt door de WAVA. Wanneer medewerkers van de WAVA gedurende langere tijd fulltime voor de gemeente werken, ontstaat een situatie waarin het praktisch gezien bijna medewerkers voor de gemeente worden, maar waarbij de WAVA dan zorgt voor een stuk begeleiding. Als gemeente hebben we echter een voorbeeldfunctie. Zo heeft de gemeente Den Haag inmiddels de keuze gemaakt om tot en met 2018 tweehonderd inwoners een beschutte werkplek aan te bieden en deze mensen als ambtenaar aan te stellen bij de gemeente. Zeker als we als gemeente verwachten dat ook andere organisaties uitvoering gaan geven aan beschut werk, dienen we als gemeente zelf het goede voorbeeld te geven. In de motie die dadelijk mede namens GroenLinks en PvdA door D66 ingediend zal worden, wordt aan het College gevraagd om deze mogelijkheid te gaan onderzoeken.

Voorzitter, duidelijk is verder dat de WAVA qua huisvesting in een te ruim jasje zit. Waar er vroeger binnen de muren van de WAVA nog op grote schaal productieactiviteiten plaatsvonden, is dit nu volledig verandert. Het gevolg is leegstand. Nu worden er door de WAVA allerlei activiteiten ondernomen om de leegstaande delen te verhuren, maar uiteindelijk is de WAVA natuurlijk wel een sociale werkvoorziening en geen verhuurder van leegstaand vastgoed. Naar de mening van GroenLinks en PvdA wordt bij een verdere krimp van de organisatie WAVA, en dat is onvermijdelijk omdat voor elke 3 WSW'ers die vertrekken er slechts 1 beschut werken plaats terugkomt, een discussie over de huisvesting onvermijdelijk. Een verhuizing naar een kleiner, meer aangepast gebouw, zal op den duur nodig zijn om geen onnodige kosten te maken. Wij horen graag van de wethouder welke acties hij hierin gaat ondernemen.

 

Evaluatie mobiliteitsplan (Van der Pluijm)

Het mobiliteitsplan is al een jaar niet meer actueel. De hoogste tijd dus om er iets aan te doen. Om maar direct met de deur in huis te vallen: Volgens de fractie van GroenLinks moeten leefbaarheid en duurzaamheid even belangrijk zijn als bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Het college zal daarin een balans moeten vinden. We onderkennen dat dit niet altijd even eenvoudig zal zijn, maar roepen het college wel op om dit zo goed mogelijk uit te voeren.

GroenLinks vraagt daarbij ook direct om een toezegging van het college. Uit gegevens die beschikbaar zijn over de luchtkwaliteit in Oosterhout blijkt weliswaar dat de Nederlandse normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen nu weliswaar nergens wordt overschreden, maar GroenLinks ziet wel dat er locaties zijn waar de uitstoot duidelijk hoger is. Denk daarbij aan het Kruispunt Trommelen, de A27 maar ook delen van de Bovensteweg.

Voorzitter, dit zijn nu al kwetsbare locaties en de verwachting is dat het hier de komende jaren alleen maar drukker wordt. Dit maakt de kans aannemelijk dat er een te hoge concentratie van schadelijke stoffen in de lucht terecht komt. GroenLinks wil graag dat de Oosterhouters gezonde lucht in kunnen ademen en vragen van de wethouder om een toezegging om rekening te houden met de luchtkwaliteit in het komende mobiliteitsplan.

Voorzitter, we gaan ook nog even in op de evaluatie van het huidige mobiliteitsplan. Wij zien daarin dat de verkeersveiligheid wordt gemeten op basis van de ongevallen. Volgens GroenLinks is dat onvoldoende. De registratie is namelijk zeer onvolledig omdat niet alle ongevallen gemeld worden. Zo krijgen we geen goed zicht op de verkeersveiligheid in Oosterhout. Drie botsingen zonder persoonlijk letsel worden misschien over het hoofd gezien maar de vierde keer vallen er wellicht wel gewonden. Is het misschien een idee dit de volgende keer in de enquête op te nemen?

GroenLinks wil het graag ook nog even over de fietsers hebben. Onze fractie ziet weliswaar dat er de afgelopen jaren een verbetering is geweest op het gebied van fietspaden, maar er zijn nog voldoende plekken in Oosterhout waar fietspaden matig onderhouden zijn. Ook zijn er voldoende plekken aan te wijzen waar oversteekplaatsen voor fietsers onduidelijk zijn.

Voorzitter, uit de enquête zou blijken dat Oosterhouters tevreden zijn over de voorzieningen voor fietsers in Oosterhout. Tegelijkertijd zien we wel dat het telkens geen grote meerderheden betreft. GroenLinks vraagt zich wel af of een enquête het juiste middel is om te meten of er voldoende fietsparkeerplaatsen zijn in de stad. Onze fractie betwijfelt dit. Meten is wat dat betreft weten.

Voor wat betreft fietsveiligheid ziet GroenLinks veel in een fatsoenlijk fietspad naar Raamsdonksveer. De paden langs die 80-kilometerweg blijken telkens opnieuw gevaarlijk. De obstakels lijken weliswaar het fietspad af te scheiden van de weg, maar zijn misschien wel gevaarlijker. Als een auto hier om wat voor reden dan ook overheen klapt laat het zich raden wat er gebeurt.

Overigens vindt GroenLinks het opvallend dat er in het kader van de evaluatie niet met de Fietsersbond gesproken is. Ook de mening van de politie en Veilig Verkeer Nederland ontbreekt. Waarom is hiervoor gekozen?

Voorzitter, GroenLinks wil het ook nog even over de verkeerslichten hebben. In de evaluatie lezen wij dat de verkeersregelinstallaties in Oosterhout geoptimaliseerd zouden zijn. Maar op verschillende plekken is nog veel winst te behalen. Wij vinden het vreemd dat er plekken in Oosterhout zijn waar soms 15 seconden lang geen verkeer over een kruispunt gaat. Meer stilstaande motorvoertuigen op één locatie betekent ook een extra concentratie van schadelijke stoffen.

Voorzitter, dan nog even over de financiën. Die zijn namelijk beperkt, zo lezen wij. En dus moet er bijvoorbeeld gekozen worden tussen veiligheid en comfort. GroenLinks wil vol voor veiligheid gaan. Dat betekent dus ook dat we bepaalde grote projecten moeten laten liggen. Denk bijvoorbeeld aan het kruispunt Weststadweg/Stelvenseweg/Brieltjensweg/Technologieweg. Daar wordt nu 2,5 miljoen uitgegeven voor een heel klein beetje comfort. Zonder dat grote project winnen we liefst 2,5 miljoen euro die we in kunnen zetten waar het écht nodig is.

Ik ga afronden voorzitter. GroenLinks wil het college nog meegeven om goed te letten op slimme ontwikkelingen op gebied van mobiliteit. Denk aan apps om mobiliteit te verbeteren, maar ook aan sensoren. Wij vragen daarnaast aan het college om mee te denken over manieren om ouderen mobiel te houden.

 

Onderzoek Arkendonk (Louwerens)

Wij delen de mening van het College als het gaat om de belangrijke functie die Arkendonk heeft voor de wijk Dommelbergen. Ook de fractie van GroenLinks vindt het van belang dat Arkendonk een sterk centrum blijft en dat deze functie uitgebouwd wordt.

Er zijn immers belangrijke voorzieningen in dit wijkwinkelcentrum verdwenen. Het zwembad is opgehouden te bestaan en ook de bibliotheek is sinds een jaar opgeheven en vervangen door een veel kleinere bibliotheekvoorziening. Ook zal de kerk binnenkort haar deuren sluiten.

Voorzieningen zijn belangrijk voor een wijkwinkelcentrum. Deze zorgen voor een grotere aanloop en dus voor meer kans op een bezoek aan één of meerder winkels van het winkelcentrum.

Arkendonk kan in de ogen van GroenLinks een sterk centrum blijven als er sprake is van een goed voorzieningenniveau. Wij hebben het hier dus niet alleen over winkels, maar ook over andere voorzieningen die de aanloop versterken. Te denken valt hier onder andere aan medische voorzieningen, maar zoals het College in antwoord op sjabloonvragen van D66 al aangeeft, je kunt een huisarts niet dwingen zich hier te vestigen.

Verder valt te denken aan een versterking van de bibliotheekvoorziening. Vanaf het moment dat de bibliotheek in Arkendonk is gesloten en er een voorziening van gemaakt is, is de aanloop hiernaar aanzienlijk minder. Logisch, want het aanbod van de bibliotheek is met 90% gedaald.