Wijkgericht werken (Demir)

Democratie is meer dan de inwoners met een rood potlood op het stembiljet bij zijn of haar favoriete partij en politicus een vinkje te plaatsen om vervolgens vier jaar langs de zijlijn te moeten toekijken.

Dat is niet meer van deze tijd. Burgerparticipatie neemt namelijk toe. Onze inwoners willen steeds meer betrokken zijn bij lokale vraagstukken en dat is een positieve ontwikkeling.  Alle inwoners moeten kunnen meepraten en meebeslissen over dingen die spelen in hun buurt, in hun wijk of in de hele stad. De beste manier om een goed idee te hebben, is immers door een heleboel ideeën te hebben.

Toen bekend werd dat het College het wijkgericht werken wilde implementeren in Oosterhout, klonk dat bij de fractie van GroenLinks als muziek in de oren. Tijdens het Symposium Buurtgestuurd werken in Oosterhout kreeg onze fractie echt het idee: het College heeft het begrepen. Ook werd bij ons bevestigd wat we al wisten: de inwoners hebben het allang begrepen. De energie spatte er namelijk vanaf.

Voorzitter, hier in de gemeenteraad en bij het College is veel kennis en we weten echt heel wat over onze stad. Echter, de échte deskundigen zijn de inwoners van hun buurt, de inwoners van hun wijk en hun stad. Dat maakt dat voor ons een heel belangrijke taak is weggelegd: inwoners te faciliteren; het hen mogelijk maken om van buiten naar binnen te werken en ze toestaan zelf het initiatief te nemen.

Zo is het een misvatting dat het wijkgericht werken een middel is om ‘onze doelen’ te realiseren. We moeten ervoor waken dat burgerparticipatie gaat worden ingezet om draagvlak te creëren voor de plannen van het College. Het moet niet zijn kunnen meepraten. Het moet zijn kunnen beslissen. Het moet niet zijn: een kijkje in de keuken nemen. Het moet zijn de mouwen kunnen opstropen en mee kunnen werken in diezelfde keuken. Het moet niet zijn: ruimte kunnen krijgen. Het moet zijn: faciliteren van de mogelijkheid om als inwoners zelfstandig die ruimte te nemen.

De nota wijkgericht werken die nu voorligt of – wellicht net zo belangrijk – de weg ernaar toe heeft er bij de fractie van GroenLinks voor gezorgd dat er vraagtekens zijn of het College de nieuwe wijze van denken en werken in Oosterhout wel degelijk heeft begrepen. Volgens de nota is het wijkgericht werken namelijk nauw samen werken aan doelen en inwoners actief betrekken bij hun eigen wijk. Tot onze grote spijt hebben we echter moeten vernemen dat links en rechts bewonersorganisaties met signalen komen dat er een gebrek is aan communicatie en dat bepaalde beloftes niet zijn nagekomen. De spelregels worden tijdens de wedstrijd veranderd. Nu zijn er externe factoren geweest, maar het zijn zorgelijk signaal en de fractie van Groenlinks neemt deze signalen serieus.

Voorzitter, een denkomslag is noodzakelijk. De fractie van GroenLinks wilt een oprecht compliment maken aan het College met de wil om te komen tot het wijkgericht werken, maar onze fractie ziet ook dat er nog stappen moeten worden gezet om tot een goede uitvoering te komen. Om die reden komen wij met twee moties en een amendement om het College een duw in de goede richting te geven en dat is de richting van de ideeën van onze inwoners.

Namelijk het amendement: pilots terugbrengen. Van beide kanten signalen om te verbeteren. Vanuit de wijkmakelaars en vanuit de inwoners die hebben samengewerkt. Raadsnota van januari Dorst en Oosterheide – vonden wij een prima idee. Evaluatie is namelijk het  sleutelwoord!

En de twee moties: positie van de wijkmakelaar versterken. Wij zijn van mening dat de wijkmakelaar een onafhankelijke positie moet krijgen van waaruit rechtstreeks advies kan worden uitgebracht aan het College. Anders dan hoe het was bij de buurtcoaches die eerst bij de teammanger, afdelingsmanager enz enz alle lagen langs moesten voor akkoord. We willen koste wat het koste vermijden dat het politiek wordt gemaakt en we willen bewerkstelligen dat de wijkmakelaars doorzettingsmacht en daadkracht hebben. Daarom spreekt uit en roept op….

De tweede motie spreekt voor zich: wijkmakelaar moet in samenspraak met de bewonersorganisaties worden aangesteld. Dit is van groot belang voor het creëren van draagvlak. Bij de bewonersgroepen is onvoldoende informatie opgehaald terwijl dit wel was toegezegd. Daarom verzoekt voorafgaand aan het invullen van de functies van wijkmakelaar, de bewonersorganisaties te raadplegen om tot een gewenste profielschets te komen;een onafhankelijke adviescommissie te benoemen die een positie krijgt bij het aanstellen van de wijkmakelaars.

Tégen motie gemeentebelangen, want te prematuur. Eerst in gesprek met denktank. Deze motie is juist het tegenovergestelde van wijkgericht werken. Momentum en energie. Krijg dat maar eerst terug.

Conclusie

De fractie van GroenLinks ziet toekomstperspectief in deze nota maar ziet tegelijkertijd dat er nog werk aan de winkel is. Om die reden wachten we eerst de reactie van het College af (onder andere over amendement en twee moties) en zullen vervolgens beoordelen of we voldoende aanknopingspunten zien in deze nota. Duidelijk is dat we toe moeten naar het nieuwe normaal met burgerparticipatie: We moeten durven loslaten en vertrouwen en de teugels laten vieren. Beter gezegd: de teugels uit handen durven geven.

Westelijke rondweg (Van der Pluijm)

Bewoners van Den Hout, Vrachelen en Oosterheide zijn bezorgd. Wat zeg ik? Zeer bezorgd zelfs. Tijdens de mobiliteitstafels zijn namelijk ver uitgewerkte plannen besproken over een westelijke rondweg. Uit de bijgevoegde tekeningen blijkt hoe ver een en ander is uitgewerkt: de weg zou moeten gaan lopen via Vrachelen, Den Hout en Oosterheide en door Ter Aalst en de Vrachelse Heide.

Een weg met deze vormgeving zou de natuur en het landschap van het buitengebied verminken, voorzitter. Een brede randweg met een hoge maximumsnelheid heeft áltijd invloed op de natuur, maar zeker als deze er dwars doorheen komt. Alleen daarom zou zo'n plan wat GroenLinks, PvdA en Voor Heel Oosterhout al een no go zijn.

Maar de plannen die besproken worden, maken het nog net iets bonter, voorzitter. De weg zou namelijk vlak langs de Contreie en de Kreek komen, vlak langs Den Hout en over de gehele breedte langs Oosterheide. U begrijpt dat wij daarom de zorgen van de bewoners delen. Het feit dat dit plan überhaupt wordt ingebracht, geeft aan dat er weinig respect is voor het woongenot en het leefklimaat van bewoners. En dan hebben we het nog niet eens over de verkeersveiligheid.

Voorzitter, natuurlijk zie ik enkele raadsleden die wél oren hebben naar een westelijke rondweg al kauwen op hun vraag. GroenLinks, PvdA, Voor Heel Oosterhout... Zijn dat geen partijen die burgerparticipatie hoog in het vaandel hebben staan? Is het daar eerder vanavond niet uitgebreid over gegaan? Dat klopt voorzitter. Maar onze motie is er niet op gericht om het participatietraject van de mobiliteitstafels onderuit te halen. Allesbehalve, we willen dat de raad als kaderstellend orgaan een uitspraak doet. Los en onafhankelijk van de mobiliteitstafels.

Want voorzitter, onder bewoners is helaas weinig vertrouwen in de gemeente. Natuurlijk weten zij dat dit slechts een van de vele plannen is die besproken wordt. Maar het is wél een plan dat ver is uitgewerkt. Bewoners zijn niet zozeer bang dat het plan nú uitgevoerd gaat worden, maar vrezen wel dat dit als een zwaard van damocles boven hun hoofd blijft hangen. Als raad kunnen we nu het vertrouwen herstellen door duidelijk te maken dat wij niets zien in dit plan.

Ventilatie op scholen (Louwerens)

Voorzitter, ventilatie op scholen is altijd van groot belang geweest. In deze COVID-19 periode is dit belang alleen nog maar groter geworden. Uit de collegenota die over de beantwoording van de vragen over ventilatie gaat, lezen wij dat het risico is dat de fractie geen genoegen neemt met de beantwoording. Voorzitter, die inschatting is een juiste geweest. De heer Peters heeft het in dit huis wel eens gehad over vaagtaal. De antwoorden op de vragen kunnen we zo omschrijven. De gestelde vragen zijn heel concreet en concrete antwoorden waren dan ook op zijn plaats geweest. Om een voorbeeld te noemen: op de vraag ‘zijn er scholen in Oosterhout zonder ventilatiesysteem. Zo ja, welke?’ komt als antwoord en ik citeer: scholen gebouwd voor 1992 (vaststelling van eerste bouwbesluit) beschikken over het algemeen niet over mechanische afzuiging en -aanvoer.’

Voorzitter, wij verzoeken de portefeuillehouder de vragen alsnog concreet te beantwoorden. Verder verzoeken we om aan de antwoorden een tijdlijn te koppelen, zodat ouders en scholen weten hoe, wanneer en onder wiens verantwoordelijkheid eventuele ventilatieproblemen worden opgelost.