Tijdens de raadsvergadering van 24 mei heeft GroenLinks het woord gevoerd over de N629 en de opvang van Vluchtelingen in Oosterhout. Verder is er een mondelinge vraag gesteld over de Hulp bij het Huishouden.
Mondelinge vragen Stand van zaken Hulp bij het Huishouden (Van der Zanden)
Op 18 mei heeft de Centrale Raad van Beroep een drietal uitspraken gedaan betreffende huishoudelijke hulp onder de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015. Beslist is dat huishoudelijke hulp onder de WMO 2015 valt. De Centrale Raad van Beroep heeft aangegeven dat de gemeente aanspraken op huishoudelijk hulp die toegekend zijn onder de tot 1 januari 2015 geldende WMO kan aanpassen aan het nieuwe WMO-beleid. Bij dit beleid moet er sprake zijn van een objectief en onafhankelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor een schoon en leefbaar huis. In de zaak van de gemeente Aa en Hunze is beslist dat de gemeente huishoudelijke hulp aan mag bieden in de vorm van een algemene voorziening (zoals dat ook in Oosterhout het geval is). Aanvullend moet een op de persoon afgestemde maatwerkvoorziening worden aangeboden, indien dat nodig is voor de zelfredzaamheid. Naar aanleiding hiervan heeft GroenLinks de volgende vragen aan de wethouder:
1. Is de conclusie juist dat in Oosterhout geen onderzoek heeft plaatsgevonden naar de tijd die nodig is voor een schoon en leefbaar huis voordat de besluiten genomen zijn betreffende hulp bij het huishouden onder de WMO 2015?
2. Worden er in Oosterhout op de persoon afgestemde maatwerkvoorzieningen aangeboden betreffende hulp bij het huishouden als dit nodig is voor de zelfredzaamheid van een bepaalde inwoner?
N629 Heistraat (Van der Pluijm)
Laten we maar direct met de deur in huis vallen: GroenLinks is niet gelukkig met de keuze voor alternatief 3, oftewel bundeling Noord. De reden hiervoor is tweeledig: Deze route verstoort voor een groot deel de ecologische hoofdstructuur van 't Blik en doorsnijdt het cultuurlandschap ten zuiden van Oosteind, rondom de heikant.
Om met het eerste punt te beginnen: GroenLinks moet helaas concluderen dat er niet al te veel waarde wordt gehecht aan de ecologische hoofdstructuur. We kennen de argumenten die onze zorgen weg moeten inmiddels uit het hoofd: Het gebied is niet zeer waardevol, het gaat maar om een klein deel van de ecologische hoofdstructuur en de natuur wordt gecompenseerd.
Máár, voorzitter, het is wel iedere keer weer een stukje ecologische hoofdstructuur dat verdwijnt uit de oorspronkelijke context. GroenLinks wil daar opnieuw voor waarschuwen. We willen overigens direct meegeven dat wij van mening zijn dat de compensatie in de directe omgeving plaats moet gaan vinden en niet op een volledig andere locatie.
Ook als het gaat om geluidsoverlast is er bij deze alternatieven een flinke aantasting op de ecologische hoofdstructuur.
Voorzitter, het tweede punt betreft de waardevolle cultuurlandschappen tussen Oosteind en het kanaal. De beoogde N629 gaat hier dwars doorheen. In de milieu effect rapportage wordt dit dan ook als negatief ervaren. Als het gaat om het behoud van de cultuurhistorische lijnen wordt alternatief 3 zeer slecht beoordeeld. GroenLinks wil dit graag aanstippen omdat deze oude landschappen tamelijk uniek zijn in deze dichtbevolkte regio. Is het het wel waard om die historie zomaar overboord te kieperen?
Voorzitter, tot slot wil ik het nog even hebben over de fietsroute tussen Oosterhout en Dongen die aan de noordzijde van het kanaal loopt. Wij vragen ons af welke effect de nieuwe N629 gaat hebben op deze route. Krijgen de fietsers straks alleen meer last van uitlaatgassen en blijft het fietspad dus zonder kruisingen bestaan, of wordt het fietspad opgeofferd voor de nieuwe N629. Wij hopen dat de wethouder ons hier antwoord op kan geven.
Wensen en bedenkingen opvang AMV's (Van der Zanden)
Voorzitter, in de raadsvergadering van 2 februari 2016 heeft GroenLinks aangegeven dat in een familiestad als Oosterhout met rond de 55.000 inwoners er een plek te vinden moet zijn in een woonwijk waar maximaal 70 jongeren opgevangen kunnen worden, die zonder hun familie in Nederland aangekomen zijn. Het wegstoppen van een groep jongeren van deze omvang op een plekje uit het zicht ergens op een industrieterrein of in het buitengebied is voor GroenLinks onbespreekbaar. Met het voormalige UWV gebouw is gelukkig een locatie in de stad Oosterhout zelf gevonden.
De opvang die het College nu voorstelt in het voormalige UWV gebouw aan het Paterserf is een noodopvang. De vorm van noodopvang die door het College in Oosterhout wordt voorgesteld is geen ideale vorm voor de jongeren, maar gezien de grote instroom op het huidige moment wel een noodzakelijk vorm. GroenLinks is het volledig met het College eens dat ook de gemeente Oosterhout een verantwoordelijkheid heeft bij het aanbieden van een dergelijke vorm van opvang.
Voorzitter, naar de mening van GroenLinks is door het College op de informatiebijeenkomsten op een goede manier antwoord gegeven op de vragen en zorgen die er bij omwonenden leven. Daarnaast zijn er ook een flink aantal positieve reacties gekomen, van mensen die graag mee willen helpen. In haar Wensen en Bedenkingen is de GroenLinksfractie ingegaan op een aantal vooral praktische zaken, die voor een deel inmiddels al geregeld zijn:
• Zorg voor een goede coördinatie tussen de gemeente Oosterhout en het COA;
• Informeer de omwonenden regelmatig over de stand van zaken bertreffende de opvang van vluchtelingen in het voormalige UWV gebouw;
• Geef duidelijk aan welk soort en hoeveel begeleiding er op een bepaald moment aanwezig is in het voormalige UWV gebouw;
• Biedt mensen de mogelijkheid om kennis te maken met de vluchtelingen door bv. gezamenlijke activiteiten te organiseren;
• Biedt zo snel mogelijk concrete mogelijkheden aan mensen en clubs, die mee willen helpen met de opvang van vluchtelingen. Maak hierbij gebruik van en maatschappelijke instelling, die ervaring heeft in de begeleiding met vluchtelingen;
• Zorg voor een concreet aanspreekpunt waar omwonenden laagdrempelig met hun vragen en opmerkingen terecht komen;
• Zorg ervoor dat er zicht op is, wie allemaal binnenkomen en weer naar buiten gaan in het voormalige UWV gebouw.
Voorzitter, de locatie van ’t Zandoogje is voor het College geen optie meer. De fractie van GroenLinks is nog steeds net zoals op 2 februari van mening dat dit een goede locatie zou zijn om gedurende een periode van maximaal 1 jaar rond de 70 AMV’s op te vangen. Het College had er prima voor kunnen kiezen om zowel ’t Zandoogje als het voormalige UWV gebouw aan te wijzen voor de opvang van vluchtelingen. Het College heeft naar de mening van GroenLinks geen steekhoudende argumenten gegeven waarom opvang daar niet mogelijk was. De bezwaren die geuit zijn omtrent de locatie van ’t Zandoogje hadden dan vooral ook een NIMBY-karakter (Not In My BackYard). Door het afwijzen van deze locatie, zonder geldige argumenten, blijft nu het naar de mening van GroenLinks verkeerde beeld achter dat als je maar de juiste contacten hebt met bepaalde politieke partijen en je dreigt met juridische acties, je een opvang van vluchtelingen tegen kunt houden.
GroenLinks is echter blij constructieve en positieve geluiden die uit de wijk Oosterheide zijn gekomen betreffende de opvang van vluchtelingen aan het Paterserf.
Voorzitter, Oosterhout heeft op dit moment een taakstelling van 213 vluchtelingen. Met de 70 plaatsen voor AMV’s, blijft er dan nog een restant over van 143 vluchtelingen. Wij verwachten van het College dan ook zo snel mogelijk een voorstel, hoe zij om denken te gaan met de huisvesting hiervan.
Voorzitter, alles overwegende is de fractie van GroenLinks het dan ook eens met het voorgenomen besluit van dit College om in het voormalige UWV-gebouw alleenstaande minderjarige vluchtelingen te huisvesten.