Compensatie vanuit het Rijk komt er niet. En dan hebben we natuurlijk ook nog te maken met de corona situatie. In de periode mei en juni is gestart met de Corona Impact Analyse. In juli heeft de raad een voorstel vastgesteld m.b.t. het vervolg van deze analyse. Inmiddels zitten we wat corona betreft weer in een ernstige situatie. Er is weer sprake van een gedeeltelijke lockdown en allerlei publieke voorzieningen zoals bibliotheken, activiteitencentra en zwembaden zijn nu weer tijdelijk gesloten. Omdat het rondom de Corona Impact Analyse al een tijdje stil is, horen wij graag van het college wat nu het tijdspad is richting het opstellen van de perspectiefnota 2022. Op welke manier gaan de gevolgen van corona hierin meegenomen worden en wat is de rol die de Corona Impact Analyse hierbij speelt.

Binnenstad

Voorzitter, dan de binnenstad. In de begroting komt dit punt regelmatig terug. Er komt een structureel bedrag van € 100.000 voor de bruisende binnenstad. Een eenmalig bedrag van € 750.000 voor de transitie van de binnenstad. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om het groenfonds ook te gebruiken voor de binnenstad. Via de website Proeftuin Oosterhout worden vraag en aanbod van winkelruimte bij elkaar gebracht. Het promoten van de binnenstad maakt een onderdeel uit van de Citymarketing van Oosterhout. Dat zijn allemaal goede initiatieven, maar de kern van het probleem is dat er teveel vierkante meters winkeloppervlak zijn. Er zijn nu plannen om een deel van Arendshof 2 af te breken en hier woningbouw weg te gaan zetten, dit in combinatie met het slopen van twee bankgebouwen. Nu is het overigens zo dat juist het gedeelte van Arendshof 2 dat moet verdwijnen vol zit met winkels. Het deel van Arendshof 2 dat blijft staan is voor een flink deel leeg. Naar de mening van GroenLinks moet de discussie maar eens geopend worden of we niet een groter deel van Arendshof 2 gaan vervangen door of gaan aanpassen voor woningbouw. Op welke manier kijkt het college hier tegenaan. Indien nodig zullen wij hierover morgen tijdens de tweede termijn een motie indienen.

Maaibeleid

Op pagina 75 van de begroting staat dat in 2021 ‘de raad voor het maaien van kruidenrijke vegetaties nieuwe insectenvriendelijke beleidskaders zal hebben vastgesteld’. En daarmee voorzitter, wordt de raad toch wel behoorlijk op de proef gesteld. In de vergadering van 6 november 2018 neemt de gemeenteraad met de grootst mogelijke meerderheid een motie aan om het college ertoe te bewegen - na decennialang insectenonvriendelijk maaibeheer - te komen tot een aanpassing van het Oosterhoutse maaibeleid aan de meest actuele maatstaven voor natuurverantwoord en dus insectenvriendelijk maaien. Behalve onderzoek daarnaar was in de motie ook gesteld, dat het streven erop gericht moest zijn om dat insectenverantwoord maaibeheer tenminste met ingang van het maaiseizoen 2020 toe te passen. Dan, voorzitter, stellen wij op 28 mei van dit jaar artikel 39-vragen omdat wij tot dan toe niets van uw college terughoren over de stand van zaken. In de beantwoording van 10 juni laat het college weten ‘later dit jaar aan de raad een onderbouwd voorstel voor te leggen’. Nu wordt dat dus 2021. Wij vragen het college dan ook om dit voorstel zo spoedig mogelijk voor te leggen aan de raad zodat er met ingang van het maaiseizoen 2021 een verantwoord insecten- en natuurvriendelijk maaibeheer toegepast gaat worden. Afhankelijk van het antwoord van het college zullen wij hierover in de tweede termijn een motie indienen.

Toegankelijkheid

GroenLinks heeft in het verleden al een aantal keer aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van de Bussel en de Warande. Op een mondelinge vraag die wij in mei in het vragenhalfuurtje hebben gesteld, heeft de wethouder aangegeven dat er een inschatting komt van de maatregelen die hier nodig zijn en dat dit in juli naar de gemeenteraad zal komen. Het is inmiddels november. Wanneer kan de gemeenteraad hier een concreet voorstel over verwachten?

Op 1 november heeft het KOO een brief aan de gemeenteraad gestuurd. In deze brief schrijven ze, dat ze inmiddels een groot aantal gebouwen of openbare ruimten hebben onderzocht. Ze constateren verder dat het niet zo kan zijn dat de aandachtspunten in kaart gebracht worden en dat er verder niets mee gebeurt. Het KOO geeft aan dat er naar haar mening een Toegankelijkheidsfonds nodig is om een inhaalslag te maken op het achterstallig onderhoud. Onze concrete vraag aan het college is of zij bij de perspectiefnota 2022 willen komen met een overzicht van het achterstallig onderhoud op het gebied van toegankelijkheid en een concreet voorstel om deze achterstand in te gaan lopen. Indien nodig zullen wij hierover in de tweede termijn een motie indienen.

Transitievisie Warmte

Het college besteedt in de begroting slecht heel summier aandacht aan de transitievisie warmte. Uit de actiepunten voor 2021 blijkt wederom dat het college de transitie op wil leggen aan bepaalde wijken. Kort gezegd: de gemeente kiest een wijk en die moet dan maar als eerste van het gas af. Natuurlijk zien wij Oosterhout het liefst zo snel mogelijk volledig duurzaam en energieneutraal. Gasloos zijn is ook voor ons een belangrijk doel, maar wij vragen ons af of we door deze instelling niet het paard achter de wagen spannen. Inwoners die op zich van goede wil zijn tegen de haren instrijken, zoals ook met het Energiepark A59 gebeurde.

Uit de antwoorden op een vraag van de VVD hierover, blijkt voor GroenLinks dat het college vooral naar de techniek kijkt. Infrastructuur en aansluitingen. Toch ziet GroenLinks een opening naar een open proces sámen met inwoners. Dat is positief, maar uit de rest van het verhaal blijkt toch weer die sturing. Beter zou het zijn om een écht open discussie te zoeken. Plant een zaadje bij enthousiaste inwoners en zorg dat zij hun buurt of wijk meekrijgen. Juist dat soort bewonersinitiatieven zijn een belangrijk vliegwiel en werken veel beter dan een top-down benadering waarbij de politiek bepaalt welke wijk wanneer aan de beurt is en dat inwoners alleen in werkgroepjes mee mogen praten.

Wonen

We hebben het er al vaker over gehad. Een goede invulling van de omgevingsdialoog blijft belangrijk. Dit laat nu vaak te wensen over en voor velen is niet duidelijk dat het een omgevingsdialoog is, vaak blijkt dit pas achteraf. Duidelijke richtlijnen dus waar een omgevingsdialoog aan moet voldoen alvorens er één gevoerd gaat worden.

Verder blijkt uit de woonmonitor een grote behoefte aan huurwoningen tot 720,-- per maand. 78% van de mensen die aangeven graag te huren zoekt in deze prijsklasse. Daar staat tegenover een wachttijd van ongeveer 8 jaar voor een huurwoning. GroenLinks denkt dat we minimaal 40% sociale huurwoningen dienen te hebben. Er worden veel projecten benoemd, allemaal inbreidingslocaties. Deze worden allemaal als voldongen feit bestempeld. Deze plannen kunnen pas als ‘hard’ gekenmerkt worden als de raad de bestemmingsplannen heeft vastgesteld. Als voorbeeld: de plannen rondom de voormalige garage Ligtvoet. Dit plan wordt als hard bestempeld met in totaal 27 appartementen. Het bestemmingsplan moet hiervoor gewijzigd worden en wat GroenLinks betreft is dit nog geen gelopen race: we zijn tegen een derde woonlaag.