Tijdens de raadsvergadering van 13 december heeft GroenLinks het woord gevoerd over de tweede concernrapportage, de glastuinbouw in Oosteind, het beleidskader Wet Maatschappelijke Ondersteuning. de regionale samenwerking West-Brabant en de kap van bomen aan de Beneluxweg.

0110092 2e concernrapportage 2011

Voorzitter, naar aanleiding van de septembercirculaire legt het College een aantal voorstellen aan de raad voor om de financiële gevolgen hiervan op te vangen.  Op een tweetal van deze voorstellen wil GroenLinks nader ingaan.



1)    Parkeerfonds

Net zoals in 2011 wordt er ook in 2012 voor gekozen om geen storting in het Parkeerfonds te doen. Dat is een keuze die op zich begrijpelijk is. Het doet op dit moment niemand direct pijn en levert € 140.000 op. Mooi meegenomen dus. Nu dit echter voor het tweede jaar gaat gebeuren roept dat wel de vraag op wat er met het parkeerfonds moet gaan gebeuren. Er is bij het instellen van een Parkeerfonds gekozen voor een gesloten systeem. Dit gesloten systeem wordt nu voor het tweede jaar doorbroken. Dit doorbreken zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de te maken keuzes in het Santrijngebied. GroenLinks is tot nu toe altijd voorstander geweest van een parkeergarage om zo het blik van de straat te halen. Wij vragen ons af in welke mate de nu genomen beslissing invloed gaat hebben op het wel of niet realiseren van een parkeergarage in het Santrijngebied. Daarnaast zouden wij ook graag van het College horen of ze nu af gaan stappen van het principe van het gesloten systeem bij het Parkeerfonds.



2)    Rijksbudget WWB

Het College stelt voor om op het gebied van de WWB gebruik te gaan maken van de zogenaamde 10% regeling. Deze regeling houdt in dat wanneer er sprake is van een tekort dat groter is dan 10% ten opzichte van het rijksbudget er aanspraak gemaakt kan worden op een aanvullende uitkering. Er moet dan gelden dat er geen sprake is van een onrechtmatige uitvoering van de wet, er moet sprake zijn van een uitzonderlijke situatie op de arbeidsmarkt en het tekort mag niet het gevolg zijn van gemaakte keuzes in beleid en uitvoering. Op basis van de 10% regeling wordt een bedrag van €555.000 ingeboekt. Het gaat hier om een verwacht bedrag waarop de gemeente recht heeft. Van alle maatregelen die het College treft om de gevolgen van de septembercirculaire op te vangen, is dit de maatregel met de grootste verwachte opbrengst.



Naar de mening van GroenLinks is er een behoorlijk risico om ervan uit te gaan dat we dit bedrag ook daadwerkelijk gaan krijgen. De criteria zoals ze genoemd worden zijn voor meerdere uitleg vatbaar. Daarnaast kampen meer gemeenten in Nederland met het feit dat de financiële middelen voor bijstandsverlening onvoldoende zijn. Toen de regeling werd vastgesteld was er nog sprake van een hele andere financiële situatie van zowel gemeente als Rijk. Wij kunnen ons dan ook niet voorstellen dat deze regeling bedoeld is voor een situatie waarin een groot aantal gemeente tekort gaan komen op het budget van de bijstand en vervolgens dus allemaal gecompenseerd moeten gaan worden. Wanneer dit het geval zal zijn, zullen ze daar in Den Haag wel iets op gaan vinden.



Voorzitter, GroenLinks hoort van het College graag op welke termijn er bekend wordt of Oosterhout van deze regeling gebruik gaat maken. En wat gaat er gebeuren wanneer dat niet het geval is? Gaat het College dan met nieuwe bezuinigingsvoorstellen komen? En zo ja, op welke terreinen zijn die dan te verwachten?

0110095 Standpuntbepaling ontwikkeling glastuinbouw in doorgroeigebied Oosteind

Bij de behandeling van de opiniërende nota in september sprak het college nog over visie, daar hebben wij toen onze vraagtekens bij gezet want wij vonden het geen visie. College heeft het dan ook gelukkig verbeterd in standpuntbepaling. Helaas is het standpunt van het college niet hetzelfde als het standpunt van Groenlinks.

Wij vinden nog steeds dat een uitbreiding van glastuinbouw niet past bij het dorp en het landschap.



Het college bepaalt probeert nu tegemoet te komen aan alle juridische uitspraken en komt vervolgens met dit voorstel. Wat niet noemenswaardig afwijkt van de eerder besproken visie.



Duidelijk is dat het college zelf de uitbreiding van glas in dit gebied ook niet wenselijk vindt. Zij geven aan dat enkele bedrijven hun onderneming willen beëindigen en in ruil voor de sloop van kassen, woningen willen bouwen. Hierdoor verwacht de gemeente dat er nog 4 van de nu 6 glastuinbouwbedrijven zullen overblijven. Het lijkt ons dan ook goed om deze ontwikkelingen in het op te stellen bestemmingsplan op te nemen. Dus hierin voor de betreffende percelen de woonbestemming op te nemen in plaats van de bestemming ‘glas’.



Zoals wij ook al in onze eerdere bespreking hebben aangegeven. Als de voorliggende visie wordt doorgezet, betekent dit niet het eindpunt van een discussie die al heel lang loopt, maar de start van een nieuwe fase in de discussie met opnieuw lange procedures en uitspraken van de Raad van State. Jammer dat er geen goede oplossing is gevonden. Uit niets blijkt dat er nader overleg is geweest tussen de partijen.



Wij zullen niet instemmen met deze uitgangspunten.

0110099 Beleidskader WMO 2012-2015

Voorzitter, bij de vaststelling van de vorige WMO-nota waren de keukentafelgesprekken een belangrijk onderwerp. Uit een aantal vragen gesteld door het CDA blijkt dat niet duidelijk geregistreerd wordt wat het effect hiervan is. GroenLinks vindt dit buitengewoon vreemd. De keukentafelgesprekken waren juist bedoeld om beter achter de zorgvraag van de cliënt te komen. Doordat gegevens ontbreken kan dus geen conclusie getrokken worden of deze keukentafelgesprekken gebracht hebben wat er van verwacht werd. Graag een reactie van de wethouder over dit punt.



Voorzitter, GroenLinks zit in dit stuk een aantal onoplosbare tegenstellingen. Deze tegenstellingen zorgen ervoor dat de doelstellingen die het College stelt en die ongetwijfeld goed bedoeld zijn, niet gehaald zullen worden.



1)    Er is sprake van onvoldoende financiële middelen

GroenLinks legt zoveel nadruk op dit onderwerp omdat het begrip “Eigen verantwoordelijkheid” steeds verder uitgebreid wordt, zonder dat daarbij echt de vraag gesteld wordt, waar de grens ligt van wat nog aan mensen gevraagd kan worden. Het houdt nu eenmaal een keer op.  Met het zicht op de beperkte financiële middelen doemt bij GroenLinks een beeld op, dat de eigen verantwoordelijkheid van mensen steeds verder uitgebreid gaat worden. Financiële principes dreigen noodgedwongen leidend te worden terwijl de vraag of er niet meer van mensen gevraagd wordt dan mogelijk is, steeds minder gesteld kan worden. Deze vrees is absoluut niet ongegrond.  Zo is inmiddels op het gebied van de Sociale Zekerheid, een taak waarvoor de gemeenten sinds een aantal jaren volledig financieel verantwoordelijk zijn geworden, volstrekt duidelijk dat de financiële middelen ontoereikend zijn. Het College heeft dit inmiddels ook bevestigd. Wij vrezen op het gebied van de WMO, gezien het beleid van deze regering, exact hetzelfde. Het stelt GroenLinks dan ook teleur dat hier in de nota niet echt duidelijk op ingegaan wordt. Graag een reactie van de wethouder over dit punt.



2)    Tegenwerking vanuit het kabinet

Waar de gemeente een groter beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, werkt het kabinet dit beleid weer tegen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomenstoets bij de WWB. Wanneer deze ingevoerd komt er als het ware een straf te staan op mensen die bij elkaar wonen om elkaar te helpen, als een van deze mensen een uitkering heeft. Een moeder met een uitkering die zorgt voor haar thuiswonende zoon met bv. een WAJONG uitkering wordt als de plannen doorgaan financieel gestraft. Een dergelijk kabinetsbeleid ondergraaft direct de nota van dit College.



3)    Toenemend beroep op de WMO

Voorzitter, tijdens de opiniërende behandeling van het beleidskader WMO 2012-2015 heeft GroenLinks aan het einde van haar bijdrage het volgende opgemerkt:  “Het is naar de mening van GroenLinks van het grootste belang dat in een toekomstige WMO notitie duidelijk wordt vastgelegd wat we nu eigenlijk in Oosterhout willen. Bij welk niveau van leven gaan mensen recht krijgen op ondersteuning en welke voorzieningen gaan daar bij horen? Wanneer het allemaal zo wijds en breed als deze concept visie wordt opgesteld, kan het College elke invulling geven aan het begrip compensatieplicht die ze wil. Want de praktische uitwerking hiervan is uitvoering, wordt dan richting de raad gezegd. GroenLinks verwacht in de volgende versie van deze WMO notitie dus een duidelijke uitspraak van het College over het voorzieningenniveau wat ze de Oosterhoutse burger in het kader van de WMO wil aanbieden. “



Volgens GroenLinks is de noodzaak van het zojuist genoemde alleen nog maar groter geworden. In de komende jaren zal de AWBZ beperkt gaan worden tot langdurige medische zorg. Andere functies worden naar de WMO en dus de gemeente overgeheveld. Dit zal betekenen dat er steeds meer cliënten met een grotere en zwaardere hulpvraag richting de gemeente zullen komen. Zo wordt de gemeente bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de inloopfunctie voor personen met een langdurige psychische stoornis. Verder wordt door het kabinet onderzocht hoe de toegang tot de AWBZ voor mensen met een IQ tussen de 70 en 85 beperkt kan worden. Personen die hier niet meer onder vallen moeten dan via de WMO een beroep op de gemeente doen. Het vooral verwijzen naar de eigen verantwoordelijkheid van mensen gaat dan naar de mening van GroenLinks niet meer op. Een echt antwoord op de vraag hoe dit in de toekomst allemaal geregeld moet worden door de gemeente wordt in deze nota niet gegeven. GroenLinks mist op dit terrein dus duidelijk visie van het College. Enkel verwijzen naar het aanspreken van het eigen netwerk van deze mensen en het feit dat het een uitdaging is om de toenemende vraag naar ondersteuning goed te organiseren bij het beperkte extra budget dat de gemeente krijgt is geen visie.



4)    De uitvoering van het beleid

Voorzitter, uiteindelijk gaat het bij de WMO over de uitvoering. Een College dat sterk inzet op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, heeft deze mensen dus hard nodig. Dat betekent dat het College in staat moet zijn om stimulerend te zijn richting de samenleving. Deze samenleving is immers nodig om de plannen van het College uit te voeren. Het WMO platform zegt daar in haar inspraakreactie het volgende over: “In uw beleidskader benadrukt u bij herhaling de belangrijke rol van de vrijwilliger. Het Platform had geen begrip voor de bruuske wijze waarop u met de besturen en vrijwilligers van de buurthuizen bent omgegaan. U heeft nu dezelfde handelwijze toegepast op een dertiental organisaties, waaronder NIBA, Zonnebloem en Gehandicapten Platform Oosterhout door hen simpelweg mee te delen dat  hun subsidie op 1 januari a.s. stopt. Het Platform ervaart dit als bewust brusqueren van vrijwilligers die juist in de ondersteuning van mensen die zorg nodig hebben heel belangrijk zijn. Voor uw handelswijze heeft het Platform geen begrip.” Het Platform slaat hier naar de mening van GroenLinks de spijker op de kop. In plaats van stimuleren worden mensen gedemotiveerd en haken af. Zo was er op 26 november jl. een bijeenkomst in De Bunthoef. Tijdens deze bijeenkomst heb ik een aantal mensen gesproken, die al vele jaren actief zijn als vrijwilliger, maar die er door de manier waarop dit College met ze omgegaan is, mee gaan stoppen. Het sociale kapitaal wat dit College zo hard nodig zegt te hebben, wordt op deze manier vernietigd. En vervolgens gebeurt een aantal maanden later bij het intrekken van de subsidies voor een heleboel organisaties weer precies hetzelfde. Mensen voelen zich niet begrepen en gewaardeerd door het College en haken af. GroenLinks vindt dit buitengewoon ernstig en zorgwekkend. Wij hebben dan ook grote twijfels of dit College wel in staat is om die verbinding met de samenleving te maken, die nodig is om het nieuwe WMO beleid op te zetten. In een interview in BN De Stem van 3 december jl doet wethouder Janse vervolgens een aantal uitspraken die GroenLinks zorgen baren. Zo zegt de wethouder dat vrijwilligers in buurthuizen nog steeds mogen meepraten en helpen en ze mogen ook nog steeds dingen organiseren, maar ze hebben niet langer de eindbeslissing. Hier spreekt weinig vertrouwen uit naar die samenleving die van dit College juist zijn eigen verantwoordelijkheid meer moet gaan nemen. De wethouder geeft aan dat er de komende jaren van alles opgebouwd moet gaan worden, maar is het dan de juiste weg om daarvoor eerst bestaande sociale structuren te doorbreken? GroenLinks vindt juist dat daar op voortgebouwd moet worden. Ook op dit punt horen wij graag de reactie van de wethouder.



Voorzitter, het zal duidelijk zijn dat GroenLinks grote twijfels heeft bij de haalbaarheid van het nu voorliggende WMO beleid. Een deel hiervan is afhankelijk van zaken, die het College niet kan beïnvloeden. Maar voor een ander deel ligt het ook aan de toon van de muziek van dit College. En deze zal echt anders moeten. Als dit niet gaat gebeuren kan het nieuwe WMO beleid geen succes worden.

MOTIE STRATEGISCHE AGENDA WEST-BRABANT



Ondergetekenden, D. Bisschop (PVDA), W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks), W. van Neutegem (D66), C. Noltee (GroenBrabant), J. de Hoogh (SP) en G. Oomen (OF), raadsleden voor de gemeente Oosterhout dienen met verwijzing naar artikel 37 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout de volgende motie in:



De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 13 december 2011 en gehoord hebbende de beraadslagingen:



Overwegende dat:

-    Er in de raadsvergadering van 20/21/27 september 2011 de Strategische Agenda West-Brabant behandeld is;

-    Naar aanleiding van deze raadsbehandeling de volgende vijf amendementen door de gemeenteraad zijn aangenomen:

•    Amendement 4 (VVD) over het opnemen van een uitvoeringsprogramma behorende bij de Strategische Agenda West-Brabant;

•    Amendement 5 (VVD) over de Spoorlijn Breda-Utrecht;

•    Amendement 6 (PVDA, Gemeentebelangen, CDA, GBV, GL, D66, GroenBrabant, SP en Onafhankelijke Fractie) over het niet toestaan van de opslag van kernafval in de bodem van West-Brabant;

•    Amendement 7 (PVDA en GroenLinks) over biodiversiteit;

•    Amendement 8 (GroenBrabant) over Cradle to Cradle.

-    De amendementen 4, 6 en 7 onvoldoende in de concept Strategische Agenda West-Brabant verwerkt zijn.



Stelt voor om namens de gemeenteraad van Oosterhout een reactie te sturen waarin aangegeven wordt dat de amendementen 4, 6 en 7 in onvoldoende mate zijn verwerkt in de concept Strategische Agenda West-Brabant en dat dit bij de definitieve vaststelling van deze agenda alsnog dient te gebeuren.

MOTIE KAPPEN BENELUXWEG



Ondergetekende, W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks) en J. de Hoogh (SP) raadsleden voor de gemeente Oosterhout dienen met verwijzing naar artikel 37 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout de volgende motie in:



De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 13 december 2011 en gehoord hebbende de beraadslagingen:



Overwegende dat:

-    op 1 december de rechter een mondelinge uitspraak heeft gedaan in een beroep dat was aangespannen door omwonenden en de Milieuvereniging Oosterhout tegen de verleende kapvergunning voor het kappen van bomen op het terrein aan de Beneluxweg waar het nieuwe kantoorgebouw van Oranjewoud komt;

-    Dit beroep door de rechter gegrond verklaard is;

-    Er in de mondelinge toelichting die later op dit besluit is gegeven weliswaar gesproken is over het feit dat de rechtelijke uitspraak geen opschortende werking heeft;

-    Er in de mondelinge toelichting is aangegeven dat er geen monumentale bomen gekapt mogen worden en beschermde diersoorten in het gebied niet verstoord mogen worden;

-    Tot nu toe (en dus ook in de week van 5 december) deze uitspraak niet schriftelijk op papier beschikbaar was;

-    Er hierdoor geen duidelijkheid is over de exacte motivering van de door de rechter gedane uitspraak en dus ook over wat er nu precies aan bomen gekapt mag worden;

-    Nu dus ook niet duidelijk is dat de gemeente gehandeld heeft in lijn met de Flora en Faunawet en hier dus mogelijk een overtreding van heeft plaatsgevonden;

-    Er op op woensdag 7 december door omwonenden en de Milieuvereniging Oosterhout hoger beroep is ingesteld tegen de mondelinge uitspraak van 1 december en tevens een Voorlopige Voorziening is aangevraagd bij de Raad van State om de voorgenomen kap tegen te gaan;

-    Er op donderdag 8 december toch tot kap is overgegaan door de gemeente Oosterhout;

-    Toen er op donderdag 8 december door de gemeente Oosterhout tot kap werd overgegaan er nog een juridische procedure liep tegen deze kap;

-    Er op dit moment geen sprake is van een definitief verleende omgevingsvergunning om het kantoorgebouw van Oranjewoud te gaan bouwen;

-    Er door de kap van bomen op 8 en 9 december een onomkeerbare beslissing genomen is, terwijl er geen besluit ligt, dat de definitieve bouw van een kantoorgebouw op het terrein aan de Beneluxweg mogelijk maakt;

-    Door deze gang van zaken burgers feitelijk buiten spel gezet zijn wanneer in een later stadium blijkt dat de kap van deze bomen niet had gemogen c.q. niet nodig was geweest dit niet meer terug te draaien is.



Spreekt zijn afkeuring uit over het feit dat het College van B&W op 8 december  de opdracht heeft gegeven om over te gaan tot de kap van bomen op het terrein aan de Beneluxweg in Oosterhout.



W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks)            J. de Hoogh (SP)



MOTIE NOODVERORDENING



Ondergetekende, W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks) en J. de Hoogh (SP) raadsleden voor de gemeente Oosterhout dienen met verwijzing naar artikel 37 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout de volgende motie in:



De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 13 december 2011 en gehoord hebbende de beraadslagingen:



Overwegende dat:

-    Er op 5, 6, 7 en 8 december vreedzame protesten hebben plaatsgevonden aan de Beneluxweg in Oosterhout, die volledig terecht waren omdat er sprake was van onduidelijkheid omtrent een uitspraak van de rechter om over te gaan tot kap van bomen op het terrein waar een kantoorgebouw voor Oranjewoud gebouwd gaat worden;

-    De burgemeester van Oosterhout in zijn rol als bestuursorgaan op donderdag 8 december 2011 een noodverordening heeft uitgevaardigd voor het gebied tussen de Beneluxweg en de A27, Burgemeester-Materlaan en moskee, die op vrijdag 9 november weer ingetrokken is;

-    Op basis van artikel 176 van de gemeentewet een noodverordening kan worden uitgevaardigd “In geval van oproerige beweging, van andere ernstige wanordelijkheden of van rampen of zware ongevallen, dan wel van ernstige vrees voor het ontstaan daarvan”;

-    Het uitvaardigen van een noodverordening een stevige inbreuk op de grondrechten van burgers is;

-    Op donderdag 8 december rond 08:30 door de politie opdracht aan de actievoerders bij de Beneluxweg is gegeven om hun auto’s weg te halen, die de ingang tot het terrein blokkeerden;

-    Dat de actievoerders hier gevolg aan hebben gegeven en vervolgens machines van het bedrijf dat de kap uit ging voeren het terrein opgereden zijn;

-    Er vanaf half tien begonnen is met het kappen van de eerste bomen op het terrein van de Beneluxweg;

-    Tegelijkertijd de actievoerders een rondleiding over het terrein hebben gekregen waarbij ze uitgelegd is welke bomen er wel en niet gekapt zouden worden;

-    De actievoerders hierna op het terrein wilden blijven waar de kap van bomen al bezig was;

-    Hierna rond 11 uur is overgegaan tot het uitvaardigen van een noodverordening door de burgemeester van Oosterhout in zijn rol als bestuursorgaan;

-    Er geen sprake was van omstandigheden zoals genoemd in artikel 176 van de Gemeentewet die een noodverordening rechtvaardigen;

-    Als er sprake was van hinder van de actievoerders ten tijde van het uitvaardigen van de noodverordening, deze niet van een dusdanige omvang was, dat dit het inzetten van een dergelijk zwaar middel rechtvaardigt;



Spreekt uit dat de burgemeester van Oosterhout in zijn rol als bestuursorgaan onterecht is overgegaan tot het inzetten van een noodverordening op donderdag 8 december 2011.



W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks)            J. de Hoogh (SP)