Tijdens de raadsvergadering van 15 februari heeft GroenLinks een mondelinge vraag gesteld over het speelveld bij het Openluchttheater. GroenLinks heeft het woord gevoerd over het beleidsplan Sociale Zekerheid 2011 en het interpellatiedebat Veiligheid en Handhaving.

Mondelinge vraag speelveld bij Openluchttheater (Van der Zanden)

Bij de ingang van het Openluchttheater ligt een geasfalteerd speelveld dat eigendom is van de gemeente Oosterhout. Het hekwerk hiervan is in uitermate slechte staat. Aangezien er sprake is van gemeentelijke eigendom ligt naar onze mening dan ook bij de gemeente de taak om dit weer te repareren. Is de wethouder bekend met de slechte staat van het onderhoud en zal er reparatie door de gemeente plaatsvinden?



0100130 Beleidsplan Sociale Zekerheid (Van der Zanden)

Voorzitter, tijdens de vaststelling van het nieuwe re-integratiebeleid in de raadsvergadering van juli 2010 is GroenLinks al ingegaan op de uiterst vreemde manier waarop de geldstromen op het gebied van Sociale Zekerheid geregeld zijn. Op momenten zoals deze, waarin er sprake is van een economische crisis en het dus het hardste nodig is om mensen te helpen, komt er vanuit het Rijk steeds minder geld naar de gemeentes toe om er voor te zorgen dat deze mensen op een zo goed mogelijke manier weer aan nieuw werk kan helpen. Dat leidt vervolgens tot de situatie waarin het College noodgedwongen beslissingen moet gaan nemen, die er toe zullen leiden dat meer mensen in een uitkering blijven zitten en minder mensen aan nieuw werk zullen geraken. Deze tegenstelling is ook terug te vinden in de raadsnota:



1)    De beperking van de middelen voor re-integratie waartoe vorig jaar besloten is, heeft geleid tot meer uitkeringen;

2)    Er wordt een groter beroep op de gemeente gedaan op het gebied van uitkeringen en minimabeleid, maar hiervoor is minder geld beschikbaar;

3)    De gemeente wil de maatschappelijke deelname van inburgeraars bevorderen en vervolgens het aantal mensen dat in kan burgeren in Oosterhout drastisch beperken;

4)    Er wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke samenwerking met het UWV en het bedrijfsleven, maar het UWV in Oosterhout wordt gesloten.



Voorzitter, als je dit van enige afstand bekijkt, is het eigenlijk volkomen absurd. We willen als gemeente zoveel weinig mogelijk mensen in een uitkering en vervolgens moeten we beleid gaan vaststellen, waardoor juist meer mensen in een uitkering terecht komen. En wat dat betreft zal het alleen nog maar erger worden. Op pagina 5 worden mogelijke toekomstige ontwikkelingen weggezet: Een verlaging van het sociaal minimum, uitkeringsgerechtigden moeten onder het minimumloon gaan werken en mensen die willen inburgeren moeten het zelf maar uit zoeken. Een keihard en niet sociaal beleid dus. In Den Haag wordt de geldkraan langzaamaan dichtgedraaid en de problemen worden op het bordje van de gemeente gelegd. Het College heeft het in de raadsnota in heel mooi verhullend taalgebruik over allerlei uitdagingen die op de gemeente afkomen, maar het zijn natuurlijk gewoon keiharde bezuinigingen van deze regering. GroenLinks verwacht dan ook een actievere opstelling van dit College richting Den Haag. Niet een College die de bezuinigingen eigenlijk goed maakt door te spreken over nieuwe uitdagingen en kansen. Laten we het beestje gewoon bij de naam noemen. Want is het natuurlijk gewoon zo, dat de maatregelen die hier genomen worden voor een belangrijk deel het gevolg zijn van het verkeerde beleid van de regering. Als een soort burgemeester in oorlogstijd worden we bijna gedwongen om beslissingen te nemen, waarvan we nu eigenlijk al weten dat ze bepaalde problemen niet op zullen lossen, maar alleen groter zullen maken.



Voorzitter, het Beleidsplan Sociale Zekerheid 2011 bevat weinig nieuw beleid. Het nieuwe re-integratiebeleid uit 2010 is verwerkt en nieuwe voorstellen zullen in de loop van 2011 naar de raad komen. Wij zullen ons dan op dit moment beperken tot enkele zaken die betrekking hebben op de praktische uitvoering van bepaalde maatregelen uit dit beleidsplan:



1)    Een van de maatregelen die in dit plan staat is het streven naar deeltijduitstroom. Dat betekent dat mensen dus gedeeltelijk gaan werken, maar minder dan de bijstandsnorm verdienen en dus gedeeltelijk bijstandscliënt blijven. Financieel gaan deze mensen er niets op vooruit omdat elke verdienste naast de bijstandsuitkering ingeleverd moet worden. Op welke manier denkt de gemeente mensen te gaan motiveren voor deze vorm van deeltijduitstroom als ze er financieel niets beter van worden?

2)    Het College geeft aan personen die zelf om inburgering komen vragen voortaan geen voorziening meer aan te bieden. Wij vinden dit een onbegrijpelijke keuze van dit College. De afgelopen jaren is immigranten tenslotte op allerlei manieren duidelijk gemaakt dat ze toch vooral moeten integreren in de Nederlandse samenleving. En ook is er vaak op hoge toon gezegd, dat immigranten eens werk moeten gaan maken van hun inburgering. Immigranten, die dat niet gedaan zouden hebben, werden vervolgens met de vinger nagewezen. En die immigrant die vervolgens vrijwillig naar het gemeentehuis gaat om dat te gaan regelen, die krijgt nu de deksel op de neus. En dan kunnen bepaalde politieke partijen dadelijk weer gaan klagen dat immigranten zo slecht geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving. Met deze keuze geeft het College een signaal af, dat volledig verkeerd is. Mensen die uit eigen beweging deel willen uit maken van de Nederlandse samenleving moeten daarin gestimuleerd worden. Nu gaat precies het tegenovergestelde gebeuren. MOTIE

3)    Het College zegt op pagina 20 dat ze zal gaan onderzoeken wat de gevolgen zijn van het afschaffen van vergoedingen voor medische kosten. Ook wordt gesproken over het niet meer compenseren van eigen bijdragen via de bijzondere bijstand. Het is ons niet duidelijk of door de vaststelling van dit beleidsplan al ingestemd wordt met de afschaffing hiervan of dat er later nog een apart voorstel zal komen richting de gemeenteraad om tot afschaffing over te gaan. Afhankelijk van het antwoord van de wethouder zullen wij hierover in tweede termijn een motie indienen.

4)    Het College geeft aan dat de wetgever in Nederland heeft bepaald dat iedereen in Nederland, dus ook mensen met een minimuminkomen, in staat geacht worden om deze ziektekosten te betalen. Dit is natuurlijk een schoolvoorbeeld van een papieren werkelijkheid. In de praktijk is het bestaansminimum in Nederland onvoldoende en klopt deze opmerking van de wetgever dus gewoon niet.



MOTIE INBURGERING



Ondergetekende, Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks), raadslid voor de gemeente Oosterhout dient met verwijzing naar artikel 37 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout met betrekking tot agendapunt 0100130 Beleidsplan Sociale Zekerheid 2011 de volgende motie in:



De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 15 februari 2011 en gehoord hebbende de beraadslagingen met betrekking tot agendapunt 0100130 Beleidsplan Sociale Zekerheid 2011:



Overwegende dat:

-    In het Beleidsplan Sociale Zekerheid 2011 wordt voorgesteld om inburgeringsvoorzieningen alleen nog maar aan te bieden aan asielgerechtigde migranten en geestelijk bedienaren, omdat dit wettelijk verplicht is;

-    Personen die vrijwillig verzoeken om het volgen van een inburgeringstraject hiervoor dus afgewezen zullen worden;

-    Bij het huidige inburgeringsbeleid aan mensen die vrijwillig een inburgeringstraject willen volgen een inburgeringsvoorziening ter beschikking wordt gesteld;

-    De gemeente de maatschappelijke deelname van inburgeringsplichtigen wil bevorderen;

-    Er de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker van immigranten gevraagd wordt om actief deel te nemen aan de Nederlandse samenleving;

-    Immigranten die vrijwillig een inburgeringstraject willen volgen in de Nederlandse samenleving gestimuleerd moeten worden in dit voornemen en niet ontmoedigd moeten worden;

-    Het daarom dus van belang is dat voor mensen die vrijwillig een inburgeringstraject willen volgen de gemeente inburgeringsvoorzieningen blijft aanbieden.



Verzoekt het College:



Personen die vrijwillig verzoeken om het volgen van een inburgeringstraject alsnog de mogelijkheid te geven dit traject te volgen zoals dat afgesproken is bij de vaststelling van de Verordening Inburgering door de gemeenteraad.



Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks)

Interpellatiedebat Veiligheid (BRZO-bedrijven) (Van Bruchem)



GroenLinks vindt dat de raad slecht is geïnformeerd over de situatie van de BRZO-bedrijven. Daarnaast vindt GroenLinks de huidige uitgangspunten voor de handhavingsbeleid niet goed.



Wat betreft de informatievoorziening: GroenLinks voelt zich slecht geïnformeerd over de situatie van de BRZO-bedrijven in Oosterhout.

Het is onvoorstelbaar dat er geen rampenplannen voor deze bedrijven zijn en dat de gemeente dat grotendeels zelf heeft veroorzaakt door niet tijdig actie te ondernemen.



Wat betreft de handhaving, verbaast het GroenLinks dat de gehele handhavingsinzet van de gemeente Oosterhout wordt bepaald door de huidige beschikbare fte’s. Hierbij wordt het argument aangevoerd dat er door een vacaturestop geen extra mensen mogen worden aangenomen of ingehuurd. Zoals bekend is GroenLinks tegen een uitbreiding van het gemeentelijke apparaat van de gemeente. Wij hebben bij de begrotingsbehandeling zelfs gepleit voor een afslanking. Dat wil niet zeggen dat je binnen de bestaande capaciteit van de gemeente niet zou kunnen schuiven tussen werkzaamheden en taken. Als het voor de veiligheid en het milieu belangrijk is dat er meer handhavingscapaciteit komt, dan moet dat worden georganiseerd. Er moet dan een herverdeling van taken plaatsvinden.

Opvallend is, dat er na de brand in Moerdijk, opeens wel extra middelen worden vrijgemaakt.



In de raadsvergadering van januari heeft de wethouder op zijn minst de indruk gewekt dat de handhaving in de gemeente Oosterhout voldeed aan de geldende normen en eisen. Wethouder Peters meldt en ik citeer uit de notulen: dat dit handhavingscomplex zowel in kwaliteit als in kwantiteit met de jaren is gegroeid en afgestemd is op de noodzaak”. Tevens vroeg de wethouder zich af hoe de heer Noltee aan de genoemde 5000 uur kwam. Nu lezen wij in het Handhavingsbeleid fysieke leefomgeving en het bijbehorende uitvoeringsprogramma dat er niet adequaat kan worden gehandhaafd omdat er een capaciteitstekort is en dat slechts 25% van de ambitie wordt gehaald.

Die 5000 uren vinden wij ook terug in het uitvoeringsprogramma, dat wil zeggen daar staat op blz. 8 dat er een tekort is van 4.964,80 uren. Dit plan is op 13 december door het college vastgesteld. Jammer dat dit beleidsplan pas eind januari is toegezonden aan de raad.

De wethouder stelde dat de motie van GroenBrabant voorbarig was en dat eerst de antwoorden op de art. 41 vragen moesten worden afgewacht en dat er meer op het gebied van handhaving gebeurt dan er in het milieuwerkprogramma staat. Toch kan GroenLinks na het lezen van het uitvoeringsprogramma Handhaving Fysieke Leefomgeving niet anders constateren dan dat er onvoldoende capaciteit is voor een adequate handhaving.



GroenLinks is blij met de initiatieven en maatregelen die in het college nu heeft genomen om het toezicht op de BRZO-bedrijven te verbeteren. Jammer dat dit pas gebeurt na een ramp als dat in Moerdijk. Wij willen er liever niet aan denken wat de gevolgen waren geweest van een brand bij één van deze bedrijven in Oosterhout, waarvoor rampenplannen ontbreken. Wij zijn ook blij dat het college ons voortaan beter zal informeren.



Rest ons nog om nogmaals ons ongenoegen uit te spreken over de wijze waarop de raad is geïnformeerd over de handhavingscapaciteit en de risico’s daarvan voor de veiligheid in de stad. Wij zijn van mening dat alhoewel de verantwoordelijkheid van de uitvoering bij het college ligt, zij de raad in ieder geval deelgenoot had moeten maken van de problemen en de gemaakte keuzes. Wij vragen ons verder af waarom het Handhavingsbeleidsplan Fysieke leefomgeving pas vrij te is gegeven na behandeling van het milieuwerkprogramma in de raadsvergadering van januari.