Tijdens de raadsvergadering van 18 mei heeft GroenLinks mondelinge vragen gesteld over het trainingsveld van VV Irene'58 in Den Hout en de huisvesting van de EHBO/D4 en de structuurvisie van de provincie Noord-Brabant. GroenLinks heeft het woord gevoerd over het onderzoek naar het re-integratiebeleid van de gemeente Oosterhout door de Rekenkamer West-Brabant
Mondelinge vraag trainingsveld VV Irene’58 Den Hout (Van der Zanden)
Op 21 april jl hebben wij een brief ontvangen van een lid van voetbalvereniging VV Irene’58 waarin ingegaan wordt op de toestand van het trainingsveld van deze voetbalvereniging uit Den Hout. De bijgevoegde foto’s laten aan duidelijkheid niets te wensen over. De toestand van dit veld is uitermate slecht. Bij meerdere sportverenigingen zijn in het verleden, maar ook nog nu discussies geweest over de toestand van velden van deze verenigingen. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot de aanleg van een kunstgrasveld. Graag horen wij van de wethouder wat het College gaat doen aan de slechte kwaliteit van het trainingsveld van deze voetbalvereniging.
Mondelinge vraag huisvesting EHBO bij brandweer (Van der Zanden)
De afgelopen raadsvergadering hebben wij al mondelinge vragen gesteld over de huisvesting van de EHBO. Inmiddels hebben wij uit navraag begrepen dat er zeer serieus met de brandweer gesproken wordt en dat mogelijk deze week bekend wordt of de EHBO onderdak kan vinden bij de brandweer voor haar activiteiten en/of opslag van materialen en voertuig. Graag horen wij van de portefeuillehouder wat de actuele stand van zaken is.
0100051 Onderzoek re-integratiebeleid gemeente Oosterhout (Van der Zanden)
Voorzitter, sinds de invoering van het dualisme in 2002 wordt er te pas en te onpas gezegd dat de raad zich vooral met de hoofdlijnen bezig moet houden. Om op hoofdlijnen goede besluiten te kunnen nemen, is het echter wel van belang om voldoende kennis van de materie te hebben. GroenLinks vindt dat het rapport van de rekenkamer over het re-integratiebeleid van de gemeente Oosterhout een goed beeld geeft. Een beeld dat veel beter is dan de manier waarop de gemeenteraad altijd door het College hierover geïnformeerd is. En dat is eigenlijk een buitengewone trieste constatering. De Rekenkamer weet zaken boven tafel te krijgen, die anders niet vanuit het College bij de gemeenteraad zouden belanden. Ook dit rapport laat zien dat de Rekenkamer nog steeds hard nodig is.
Voorzitter, wanneer GroenLinks kijkt naar de conclusies van dit rapport van de Rekenkamer dan zien we een bekend patroon. De Rekenkamer geeft in zijn conclusies opnieuw aan dat met de huidige informatie vanuit het College en de gemaakte afspraken de controlerende taak van de gemeenteraad niet goed uitgevoerd kan worden. Het College zegt in zijn reactie vervolgens opnieuw dat het eigenlijk allemaal wel goed zit en de gemeenteraad voldoende geïnformeerd wordt. En vervolgens wordt het rapport dan in de gemeenteraad besproken waarbij de raad aangeeft dat het College ook de conclusies over het informeren van de raad moet overnemen. Wij worden hier inmiddels moe van. Hoe serieus wordt de informatievoorziening richting de gemeenteraad nu genomen? GroenLinks verwacht dan ook dat dit soort opmerkingen in het volgende rapport van de Rekenkamer niet meer terugkomen. Dan geeft het College immers aan hier serieus mee bezig te zijn.
Voorzitter, de Rekenkamer gaat in een van haar conclusies in op de Nazorg van WWB-cliënten, die uitgestroomd zijn. Hier wordt de suggestie gedaan om bijvoorbeeld 2 jaar nadat de cliënt is uitgestroomd te kijken naar zijn status op de arbeidsmarkt. Op deze manier kan meer zicht gekregen worden op de effectiviteit van het re-integratiebeleid. Dit soort onderzoeken zijn tegenwoordig zeer gebruikelijk. Want uiteindelijk kun je de informatie het beste halen bij de mensen die een re-integratietraject hebben doorlopen. Het College komt dan met de dooddoener dat het de vraag is of een ex-WWB-cliënt wel behoefte heeft aan nazorg. Onderbouwd wordt dit niet. Vervolgens wordt ook zonder enig bewijs gezegd dat dit toch wel minstens 1 ambtenaar extra zal kosten. De Rekenkamer maakt met deze bizarre redenering van het College terecht korte metten.
Voorzitter, uit het rapport van de rekenkamer wordt ook duidelijk dat het reïntegratiebeleid, na een verre van optimale start nu beter werkt. De problemen in het begin zaten er vooral in dat er weinig maatwerk geleverd werd en dat er vooral massaproducten werden ingekocht bij reïntegratiebureau’s. En dat blijft de grote valkuil bij het reïntegratiebeleid. Zo is enkele jaren geleden de koers van “Work First” ingezet. Het klinkt op zich stoer en er zijn vele persberichten verschenen waarin het College aangeeft dat juist door “Work First’ het aantal uitkeringsgerechtigden is gedaald. Maar of het ook duurzame uitstroom is, is een tweede. De rekenkamer zet hier in het rapport vraagtekens bij. En dat betekent dus, dat ook in dit geval cijfers niet altijd alles zeggen. Er hoort nog een verhaal bij en als je daar induikt dan kan de werkelijkheid wat anders zijn, dan ze op het eerste gezicht lijkt te zijn.
GroenLinks wil dan ook dat het College alle aanbevelingen van de Rekenkamer overneemt en dus ook de aanbevelingen over de informatievoorziening aan de gemeenteraad en het verlenen van nazorg aan WWB-cliënten.