Tijdens de raadsvergadering van 20 oktober 2009 heeft GroenLinks het woord gevoerd over de Stand van zaken jeugdveiligheid en jongerenactiviteiten in de Bunthoef, Twee ingekomen brieven van het College over de provincie, het Milieubeleidsplan en het Beleidsplan Sociale Zekerheid 2010. Verder is een schriftelijke vraag gesteld over het wegborstelen van onkruid.

Mondelinge vraag wegborstelen onkruid (Van der Zanden)

In verschillende wijken in Oosterhout is de afgelopen tijd onkruid verwijderd door dit weg te borstelen met stalen borstels. Dit is een methode die in Oosterhout al vele jaren gebruikt wordt. De laatste tijd hebben wij echter een aantal keer meldingen ontvangen van beschadiging van straten en stoepen. Dit is niet altijd het geval als er met stalen borstels gewerkt wordt, maar het gebeurd toch regelmatig. Naar aanleiding hiervan heeft GroenLinks/D66 de volgende vragen aan de wethouder:

1.    Kan de wethouder aangeven hoe deze beschadigingen ontstaan?

2.    Hoe gaat in de toekomst voorkomen worden dat dergelijke beschadigingen ontstaan?

3.    Is het een oplossing om meer met heet water en wegbranden te werken om het onkruid te bestrijden.



Brief “Stand van zaken jeugdveiligheid, jongerenactiviteiten in de Bunthoef” (Van der Zanden)

Voorzitter, op 21 september heeft het College een brief naar de gemeenteraad gestuurd over de stand van zaken betreffende de jeugdveiligheid in Oosterheide en de jongerenactiviteiten in de Bunthoef. Uit deze brief valt op te maken dat de situatie rondom de Bunthoef eigenlijk best in orde is. Inmiddels is wel duidelijk dat deze brief totaal niet klopt en dat de zaken mooier zijn voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.



Op 13 september is er een ernstig incident geweest waarbij er aan de westkant van de Bunthoef brand is gesticht. In de brief wordt hier niets over vermeld. De afgelopen anderhalve week is er opnieuw sprake gewest van een aantal ernstige incidenten. En zoals zo vaak gaat hier hier om een kleine groep personen, die het verpest voor de meerderheid. Een kleine groep Marokkaanse jongeren, verpest het voor alle overige, ook Marokkaanse bewoners van de wijk. Vanuit de Marokkaanse gemeenschap is aangegeven dat er sprake is van een probleem. In een verklaring in BN de Stem zeggen zij: “Wij ergeren ons aan het feit dat er telkens jongeren zijn die menen dat zij de baas op straat zijn. Wij storen ons aan het gegeven dat zij de Oosterhoutse burgers tot last zijn en dat de vele hardwerkende Nederlandse Marokkanen collectief de schuld dreigen te krijgen. Bij deze doen wij, uit verantwoordelijkheidsbesef, nadrukkelijk afstand van elke vorm van wangedrag en roepen wij deze jongeren op deze waanzin te stoppen.”



De gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op iedereen, die bij de Bunthoef betrokken is. De verhoudingen staan daar nog steeds op scherp. Er is geen structurele oplossing van het probleem. Tot nu toe is de zaak nog niet dusdanig geëscaleerd dat er sprake is geweest van een gewelddadige confrontatie tussen de verschillende groepen, die gebruik maken van ruimtes in de Bunthoef. Dat is mede te danken aan het feit, dat er nog steeds heel veel mensen zijn, die ondanks de spanningen het hoofd koel houden. GroenLinks/D66 heeft diep respect voor al deze mensen, die het hoofd koel houden.



Voorzitter, er zal een definitieve oplossing moeten komen om de situatie rondom de Bunthoef weer tot rust te brengen. De verbouwing van de jongerenruimte heeft vertraging opgelopen, voor zover wij weten door toedoen van de gemeente. Een samenscholingsverbod is maar een tijdelijke maatregel. En over de politie wordt gezegd, dat ze niet of nauwelijks in het gebied aanwezig zijn. Zichtbaarheid van de politie is nu juist van groot belang. Een samenscholingsverbod wat nauwelijks gehandhaafd wordt, heeft geen enkele zin. Voldoende aanwezigheid van de politie, indien mogelijk met een nieuw samenscholingsverbod, wel.



Voorzitter, er leven op dit moment bij de fractie van GroenLinks/D66 een aantal vragen die wij beantwoord willen zien door de portefeuillehouder openbare orde en veiligheid:



1.    Het samenscholingsverbod is inmiddels opgeheven. Kan de portefeuillehouder aangeven of, als daar aanleiding toe bestaat, het weer ingesteld kan worden en over wat voor termijnen dan mogelijk zijn?

2.    Tijdens het samenscholingsverbod is er opnieuw geprobeerd brand te stichten bij de Bunthoef. Ons is meegegeven dat de politie meer dan een uur later pas kwam kijken, terwijl het politiebureau aan de overkant ligt. Is u dat bekend?

3.    Bent u het met ons eens dat een samenscholingsverbod zonder dat dit voldoende gehandhaafd wordt een wassen neus is?

4.    Deelt u onze analyse, dat de verhoudingen rondom de Bunthoef nog steeds op scherp staan?

5.    Zal er zorg voor gedragen worden dat er de komende tijd wel voldoende politie zichtbaar aanwezig is rondom de Bunthoef om de situatie weer te normaliseren?

6.    Kunt u aangeven waarom de bouw aan de jongerenruimte vertraging heeft opgelopen?

7.    Heeft het College contact gehad met de stichting SWMO van de Marokkaanse gemeenschap en is het College bekend met het mogelijk terugtreden van het bestuur van deze stichting?



Voorzitter, iets anders wat de fractie van GroenLinks/D66 niet zint is dat wij de afgelopen week tot tweemaal toe hebben geprobeerd om in contact te komen met het College over de situatie rondom de Bunthoef. Op woensdag 14 oktober heb ik telefonisch contact gehad met de secretaresse van loco burgemeester van Brummen, met het verzoek om mij terug te bellen over deze zaak. Dit is niet gebeurd. Op donderdag 15 oktober heb ik per mail de loco burgemeester opnieuw om opheldering gevraagd. Ook hier is geen enkele reactie op gekomen. GroenLinks/D66 neemt het College deze handelswijze uitermate kwalijk. Dit gedrag is in deze situatie onverklaarbaar en dat is ook mede de reden, dat wij nu in de gemeenteraad zo uitgebreid op deze zaak in gaan.



Voorzitter, ik kom tot een afronding. Er ligt naar de mening van GroenLinks/D66 een bijzondere verantwoordelijk bij de burgemeester. Hij is het gezicht van de gemeente en naar hem zullen de burgers kijken voor een oplossing. Ga de wijk in! Laat u zien! Ga met het bestuur van de Bunthoef praten! Ga een avond zelf naar de Bunthoef om met de bezoekers te praten! Ga naar de Marokkaanse gemeenschap om ze steun toe te zeggen! En zorg ervoor dat de verschillende groepen weer met elkaar in contact komen. Want dat is waar het uiteindelijk om draait. De kloof die er nu is zal gedicht MOETEN worden. En u kunt als burgemeester daar een heel belangrijke rol in spelen. U kunt nu voorop te staan om de groepen inwoners die tegenover elkaar staan weer bij elkaar te brengen. Wat kunnen wij hierin van u verwachten?

Inspraak n.a.v. brief  20 en 21 van de lijst van aan de gemeenteraad geadresseerde brieven en ter inzage gelegde stukken raadsvergadering 20-10-2009 (Velds)



Tijdens de raadsvergadering op 22 september heeft de raad uitgebreid gesproken over het tijdig aanleveren van stukken in verband met de begrotingsbehandelingen van de gemeenschappelijke regelingen. Naar aanleiding van die discussie werd in de pers geconstateerd dat een motie van wantrouwen die avond terecht zou zijn geweest. Toch trekt het college, naar de mening van GroenLinks/D66, kennelijk geen lering uit de schrobbering door een groot deel van de gemeenteraad.



In brief 21 van de lijst van aan de gemeenteraad geadresseerde brieven constateert het college namelijk, dat de krappe reactietijd en het moment waarop de stukken zijn aangereikt er debet aan zijn, dat de gemeenteraad niet bij de opstelling van de reactie over de ontwerpverordening Ruimte van de provincie  is betrokken. In afwijking van hetgeen de griffie daarover schrijft, zijn wij het met deze conclusie niet eens.



Het ontwerp van de Provincie was reeds 20 augustus binnen gekomen. Dat daardoor aanbieding bij het presidium op 27 augustus niet meer mogelijk was kunnen we nog begrijpen. Maar er was daarna nog ruim een maand de mogelijkheid om de gemeenteraad op de een of andere manier tijdig in kennis te stellen van de reactie van het college. De fracties hadden dan wel de mogelijkheid gehad om tijdig in de richting van college en eventueel andere fracties te reageren. Het zelfde geldt voor de brief over de provinciale structuurvisie van 15 oktober, die nog niet op de lijst vermeld is. Ook hierbij wordt de raad geen mogelijkheid gegeven om te reageren in een soortgelijk tijdsbestek.



GroenLinks/D66 krijgt toch zwaar de indruk dat het college het zo wel makkelijk vindt, niet al dat gezeur van de gemeenteraad. En zich klaarblijkelijk niets van gemaakte opmerkingen aan trekt. Zoals we de laatste tijd wel vaker geconstateerd hebben wordt het hoog tijd voor een nieuw college. Voor de duidelijkheid: GroenLinks/D66 dient ook vanavond geen motie van wantrouwen in. We moeten bij de samenstelling van een volgend college maar betere afspraken zien te maken, mogen we daarvoor de kans krijgen. Bij dit college en deze raad is het zinloos.

0009066 Concept milieubeleidsplan (Van der Zanden)

Voorzitter, het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er dan een concept milieubeleidsplan. Het oude milieubeleidsplan uit 2001 voldeed al enkele jaren niet meer, maar werd wel keer op keer verlengd. En nu is het dan eindelijk het moment om te gaan kijken naar de toekomst. Sinds 2001 is er op het gebied van milieu veel veranderd. En het is daarom ook logischer dat een milieubeleidsplan in 2009 een stuk breder zal zijn dan een milieubeleidspan uit 2001. Het onderwerp duurzaamheid is de laatste jaren steeds prominenter op de politieke agenda komen te staan. En het is ook een term, die je steeds meer tegen komt in commerciële uitingen. De VN-commissie Brundlandt, definieert in 1987 duurzaamheid als: “een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Tijdens latere conferenties in Rio de Janeiro en Johannesburg wordt vastgesteld, dat het niet meer vanzelfsprekend is dat de huidige welvaart in Westerse landen tot in lengte van dagen op hetzelfde hoge peil kan worden gehouden. Dit komt door de schaarste van hulpstoffen, waarmee verantwoord omgegaan moet worden. Hulpbronnen moeten efficiënter en zuiniger gebruikt gaan worden. Ook moet in kennis en onderwijs geïnvesteerd gaan worden zodat er technologieën ontwikkeld kunnen worden waarmee latere generaties met een minimale inzet van schaarse grondstoffen en fossiele energie en goed welvaartsniveau kunnen creëren.



Voorzitter, wat betekent dit nu voor Oosterhout? In een milieubeleidsplan dient duurzaamheid een centraal onderwerp te zijn. In het huidige milieubeleidsplan worden goede initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Oosterhout genoemd. GroenLinks/D66 mist wat betreft duurzaamheid echter een duidelijk doel. Verschillende gemeentes in Nederland hebben zich doelen gesteld om binnen een aantal jaren te komen tot een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie, respectievelijk een klimaatneutrale gemeente. En bij klimaatneutraal wordt voornamelijk bedoeld dat de gemeente Oosterhout energieneutraal wordt. En deze energieneutraliteit is hard nodig omdat steeds duidelijker wordt dat de mens expliciet verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Deze opwarming is toe te schrijven aan het toenemende gebruik van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Een reductie van broeikasgassen is urgent omdat anders de opwarming van de aarde onomkeerbare gevolgen zal hebben. Ook West-Brabant zal, gelet op de ligging ten opzichte van de zeespiegel, spoedig de gevolgen ondervinden van de klimaatverandering als er geen maatregelen genomen gaan worden.



Maatregelen om broeikasgassen te reduceren zullen dus ook lokaal genomen moeten worden. Voor de gemeente Oosterhout denkt GroenLinks/D66 hierbij aan een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie in 2015 en een klimaatneutrale gemeente in 2030. In het definitieve milieubeleidsplan willen wij deze ambitie terugvinden.



Voorzitter, als we vervolgens naar de rest van het milieubeleidsplan gaan kijken, zien we daar veel zaken terug die wel erg algemeen zijn.



•    Er is aandacht voor lichthinder;

•    De geluidssituatie van de woningen op de saneringslijst is verbeterd;

•    De geluidhinder door bevoorrading is verminderd;

•    De scheiding aan de bron is toegenomen;

•    De wateroverlast in de stad is verminderd;

•    Adviseur als het kan en politieagent als het moet;

•    De gemeentelijke handhaving vindt plaats aan de hand van een jaarlijks op te stellen handhavingsuitvoeringsprogramma;

•    De provinciale handhavingstrategie wordt gehanteerd.



Voorzitter, er zal geen enkele burger in Oosterhout te vinden zijn, die het hier niet mee eens is. Maar voor een flink deel gaat het hier om open deuren. Zo is niemand voor meer wateroverlast en zal ook niemand zeggen dat er voor lichthinder geen aandacht moet zijn. Maar wat gaat er nu daadwerkelijk gebeuren en wanneer gaat dat gebeuren. Het zal duidelijk zijn dat de doelstellingen voor GroenLinks/D66 niet altijd concreet genoeg zijn en dat een duidelijke uitvoeringsplanning ontbreekt. Dus m.a.w. wanneer is een bepaalde doelstelling gerealiseerd. Bij de definitieve versie van het milieubeleidsplan wil GroenLinks/D66 dan ook een uitvoeringsplanning zien met concretere doelstellingen.



Voorzitter en dan tot slot nog even dit. De heer Hessels van de PVDA had de vraag gesteld of de op de milieuavond van 19 mei 2008 toegezegde bomen al gepland zijn. Het antwoord van het College luidt, dat dit nog niet gelukt is, mede door gebrek aan personele capaciteit. En dat terwijl de ambtelijke organisatie de afgelopen jaren stormachtig in omvang gegroeid is. Maar op dat laatste komen we bij de begroting 2010 nog wel terug.



0009068 Beleidsverslag sociale zekerheid 2008 en beleidsplan sociale zekerheid 2010 (Van der Zanden)

In de inleiding van dit beleidsplan gaat het college in op de toekomst van het beleidsverslag en het beleidsplan sociale zekerheid. Door invoering van de Wet Werk en Bijstand is er sinds 2004 geen wettelijke verplichting meer om dit –verslag, respectievelijk –plan op te stellen. De gemeenteraad heeft echter besloten om beide documenten te handhaven. GroenLinks/D66 is hier ook altijd een voorstander van geweest en dat zijn wij nog steeds. Door middel van het jaarlijks vaststellen van een beleidsplan sociale zekerheid heeft de gemeenteraad de mogelijk om indien nodig aanpassingen aan dit beleid te doen. Het beleidsverslag zien wij als een vorm van informatievoorziening vanuit het College richting de gemeenteraad. De kwartaalrapportages geven wel wat informatie, maar dat is zeker niet de hoeveelheid informatie zoals die in het jaarlijkse beleidsverslag is terug te vinden. De aandacht binnen de reguliere planning- en controlcyclus is net zoals bij andere onderwerpen maar zeer beperkt en dus absoluut geen vervanging. GroenLinks/D66 is dus van mening dat het beleidsverslag en beleidsplan sociale zekerheid gehandhaafd dienen te worden. Een samenvoeging van beide documenten zoals dat nu het geval is, is wat ons betreft een goede oplossing.



Voorzitter, het is ons verder opgevallen dat het beleidsverslag sociale zekerheid 2008 qua informatie al behoorlijk is uitgekleed ten opzichte van voorgaande jaren. Het inzicht in de uitvoering van het beleid op het gebied van sociale zekerheid en reintegratie is hierdoor niet beter geworden. Zo wordt op pagina 10 in tabel 2 aangegeven hoeveel trajecten er zijn opgestart. Wat de resultaten van deze trajecten zijn, staat in het beleidsverslag niet vermeld. Hier moet door middel van schriftelijke vragen speciaal omgevraagd worden. En uiteindelijk is niet het aantal opgestarte trajecten, maar het resultaat van deze trajecten van belang. Het uitkleden van het beleidsverslag sociale zekerheid geeft duidelijk aan dat het College hier maar vanaf wil. GroenLinks/D66 wil dat niet en wij gaan er vanuit dat het volgende beleidsverslag sociale zekerheid gewoon weer een volledig, en dus niet een uitgekleed overzicht, geeft over dit belangrijke gemeentelijke beleidsterrein.