Tijdens de raadsvergadering van 23 februari 2010 heeft GroenLinks mondelinge vragen gesteld over de Reparatieherziening van het Bestemmingsplan Buitengebied, de borgstelling Molen Oosteind, de plaatsing van een hekwerk langs de Bredaseweg en de uitval van de openbare verlichting in Slotjes-Midden. Tevens heeft GroenLinks het woord gevoerd over het milieubeleidsplan 2010 - 2016, het burgerinitiatief van de Stichting Duurzaam Oosterhout, de Regionale Detailhandelsvisie en het Horeca Actieplan.
Mondelinge vraag Brief College over Reparatieherziening Buitengebied
Op 22 januari heeft het College een brief naar de gemeenteraad gestuurd over het feit dat de Raad van State op 27 augustus 2009 een uitspraak heeft gedaan over het verzoek om voorlopige voorziening en dit verzoek heeft afgewezen. Pas 5 maanden na deze uitspraak informeert het College de gemeenteraad hier over. Graag hoor ik van de wethouder wat de reden is dat het vijf maanden duurt voordat deze informatie vanuit het College naar de gemeenteraad wordt gestuurd.
Mondelinge vraag over borgstelling Molen Oosteind
In januari heeft de Stichting Molen Victoria Oosteind een brief gestuurd aan de raadsfracties over het gebrek aan ondersteuning vanuit de gemeente bij het opknappen van de molen. Het huidige beleid van de gemeente maakt het niet mogelijk om financiële ondersteuning aan monumenten te geven, die de status van rijksmonument hebben. De stichting heeft vervolgens bij de gemeente het verzoek ingediend om borg te staan voor een lening. De gemeente wilde hiervoor pas borg staan als er voor het volledige leningbedrag toezeggingen van fondsen zouden zijn, waardoor borgstelling feitelijk overbodig wordt. Graag hoor ik van de wethouder wat de reden is voor deze opstelling van het College.
Mondelinge vraag plaatsing hekwerk Bredaseweg
Bij de herinrichting van de Bredaseweg is er langs een deel van de Bredaseweg (Vanaf Akkermans tot aan de grens van Teteringen) een groot ijzeren hekwerk langs de weg geplaatst van zeker 2 meter hoog. Tijdens een wandeling door dit gebied afgelopen zondag is duidelijk geworden, dat niemand eigenlijk wist waarom dit hek er stond. Vanuit Natuurmonumenten was navraag gedaan bij de gemeente maar ook dat had geen duidelijk antwoord opgeleverd. Het plaatsen van een dergelijk hekwerk is overigens volledig in strijd met de uitgangspunten van het Landschapspark Oosterhout – Breda waar juist gesproken wordt over het opheffen van barrières tussen de verschillende groengebieden. Graag hoort de fractie van GroenLinks/D66 van de wethouder wat de reden tot plaatsing van dit hek is en of u het met ons eens bent dat dit in strijd is met de uitgangspunten van het Landschapspark.
Mondelinge vraag over uitval openbare verlichting Slotjes-Midden
Begin februari hebben enkele straten van Slotjes-Midden ongeveer een week zonder openbare verlichting gezeten. Wij hebben inmiddels begrepen dat bewoners die hierover de gemeenten belden werden doorverwezen naar Enexis. Hier werd te verstaan gegeven dat in dit soort gevallen contact moet worden opgenomen met de gemeente. Kortom het spreekwoord “Van het kastje naar de muur sturen” is op deze situatie van toepassing. Graag hoort mijn fractie van de wethouder of bewoners die voortaan over dit soort zaken bellen niet door de gemeente worden doorgestuurd, maar dat de gemeente zelf actie onderneemt. Ook willen wij weten of er voortaan meer informatie verstrekt kan worden dan de zin ‘wij zijn er mee bezig”. Ook dat is iets wat ons door bewoners uit de wijk gemeld is.
0100008 Ontwerp milieubeleidsplan 2010 – 2016 en Milieuwerkprogramma
Bij de opiniërende behandeling van het milieubeleidsplan is GroenLinks/D66 tamelijk uitgebreid ingegaan op het onderwerp duurzaamheid. Wij hebben hierbij verwezen naar de VN-commissie Brundlandt uit 1987, die duurzaamheid als volgt gedefinieerd heeft: “een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Voor Oosterhout betekent dit dat in een milieubeleidsplan duurzaamheid een centraal onderwerp dient te zijn. In het huidige milieubeleidsplan worden goede initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Oosterhout genoemd. GroenLinks/D66 mist wat betreft duurzaamheid echter een duidelijk doel. Verschillende gemeentes in Nederland hebben zich doelen gesteld om binnen een aantal jaren te komen tot een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie, respectievelijk een klimaatneutrale gemeente. En bij klimaatneutraal wordt voornamelijk bedoeld dat de gemeente Oosterhout energieneutraal wordt. En deze energieneutraliteit is hard nodig omdat steeds duidelijker wordt dat de mens expliciet verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Deze opwarming is toe te schrijven aan het toenemende gebruik van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Een reductie van broeikasgassen is urgent omdat anders de opwarming van de aarde onomkeerbare gevolgen zal hebben. Ook West-Brabant zal, gelet op de ligging ten opzichte van de zeespiegel, spoedig de gevolgen ondervinden van de klimaatverandering als er geen maatregelen genomen gaan worden.
Maatregelen om broeikasgassen te reduceren zullen dus ook lokaal genomen moeten worden. Verschillende gemeentes in Nederland hebben inmiddels de ambitie uitgesproken om in 2015 een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie te hebben en in 2030 een klimaatneutrale gemeente. Bij de opiniërende behandeling heeft GroenLinks/D66 aan het College gevraagd om deze ambitie over te nemen. In de stukken van vanavond kunnen wij hier niets over terug vinden. En dat verbaasd ons ten zeerste. Wat klimaatneutraliteit zou naar de mening van GroenLinks/D66 het centrale thema moeten zijn waaraan milieubeleidsplannen moeten worden opgehangen. Er zijn vele gemeentes met creatieve plannen op het gebied klimaatneutraliteit. Ik geef u graag een lijstje van GroenLinks wethouders die u daar over kunnen informeren. En in gemeentes waar vanuit de raad voorstellen zijn gedaan om tot een klimaatneutrale gemeente te komen, worden dit soort voorstellen vaak gesteund van links tot rechts. Zo is in Bergen Op Zoom een dergelijk voorstel gedaan (en aangenomen) door de VVD.
Want door tegenstanders wordt nogal eens gezegd dat we nu eerst de economische crisis maar eens moeten oplossen en dat er dus geen geld is voor het oplossen van de klimaatproblemen. Voorzitter, daarmee wordt een tegenstelling gecreëerd die er niet is. Zo heeft het adviesbureau McKinsey in 2009 in de Verenigde Staten een rapport uitgebracht waarin staat dat regeringen, bedrijven en consumenten de jaarlijkse uitgave aan
beproefde methoden voor energiebesparing, zoals woningisolatie en zuinige apparaten, flink omhoog zouden moeten schroeven, van de 10 miljard die de VS momenteel uitgeeft, naar 50 miljard. Die kosten verdampen bij de totale opbrengsten die tegen 2020, het richtjaar voor het nieuwe klimaatverdrag, maar liefst 1,2 biljoen dollar zouden bedragen. De gepaarde energiebesparing voor verwarming en elektriciteitsproductie bedraagt 23 procent. Dit betekent bovendien dat de uitstoot van de VS met bijna een kwart omlaag kan, zonder netto geld uit te geven.
Want uiteindelijk zullen we naar een duurzame economie toemoeten. En die bedrijven en overheden, die daar het eerst op inspelen zullen dan vooraan staan. Nu investeren in een duurzame kennis-economie voorkomt het risico dat we door de crisis blijven hangen aan de technologie van vandaag.
AMENDEMENT KLIMAATNEUTRAAL
Ondergetekende, W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks/D66), raadslid voor de gemeente Oosterhout dient met verwijzing naar artikel 37 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout met betrekking tot agendapunt 0100008 Ontwerp milieubeleidsplan 2010 – 2016 en Milieuwerkprogramma 2010 het volgende amendement in:
De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 23 februari 2010 en gehoord hebbende de beraadslagingen met betrekking tot agendapunt 0100008 Ontwerp milieubeleidsplan 2010 - 2016:
Overwegende dat:
- er in de gemeente nog veel milieuwinst mogelijk is;
- milieu-inspanningen bijdragen aan volksgezondheid, economie en innovatie;
- de gemeente op het gebied van vervoer,energie, bouw, inkoop, huisvesting, aanbestedingen en subsidiebeleid een belangrijke regierol heeft;
- de gemeente tot op heden nog geen duidelijke klimaatdoelstellingen heeft vastgelegd.
Besluit:
Vast te stellen het Milieubeleidsplan 2010 – 2016 met dien verstande dat aan het Milieubeleidsplan 2010 - 2016 wordt toegevoegd dat
Er in 2015 sprake zal zijn van een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie en in 2030 van een klimaatneutrale gemeente.
W.J.W.A. van der Zanden
0100018 Regionale Detailhandelsvisie
Bij dit onderwerp worden we vanavond voor de tweede keer en niet voor de laatste keer geconfronteerd met de gemeenschappelijke samenwerking in de regio West-Brabant. De eerste keer heeft het geleid tot een resolute afwijzing van het collegevoorstel door het niet in behandeling te nemen.
Bij dit voorstel ziet GroenLinks/D66 daar geen reden voor. We hebben al vaker gezegd dat we samenwerking op regionaal niveau niet willen frustreren. Toch verkeren we ten aanzien van dit voorstel wel enigszins in dubio. Eigenlijk staat er niets in van enige waarde, want zoals het college zelf ook constateert in het antwoord op onze vragen is er geen sprake van formeel juridische consequenties. Het moet op zijn best dus als een soort intentieverklaring worden gezien.
Bovendien staat in deze visie bar weinig wat van echt belang is voor het zelfbeschikkingsrecht van onze gemeente. We kunnen moeten winkelprojecten die de 5000 vierkante meter te boven gaan laten toetsen door de regio. Daarbij wordt uitdrukkelijk gemeld dat de formele beslissing bij de individuele gemeenten blijft. En wat als we nu besluiten om twee of drie projecten van 5000 vierkante meter op te zetten?
Voorzitter het zal duidelijk zijn GroenLinks/D66 ziet de waarde van deze visie niet echt in, maar zoals we al zeiden we willen de samenwerking niet frustreren dus stemmen we er mee in.
Overigens is er, zeker, gezien de politieke achtergrond van de wethouder, die zich zo ijverig inspant om de regionale samenwerking op een hoger niveau te brengen, nog een saillant detail te noemen. Gister sprak VVD-leider Mark Rutte zich in niet mis te verstane woorden uit over regionale samenwerking. Hij erkende, in tegenstelling tot ons college, dat samenwerkingsverbanden zich vaak onttrekken aan controle van de betrokken gemeenteraden. Iets waar GroenLinks/D66 zich ook al vaak over verbaasd heeft. Maar daarnaast zei Rutte, en dat is met een nieuwe regering voor de deur pas echt interessant, dat hij het liefst onmiddellijk een eind wil maken aan bovenlokale samenwerking.
Met dat idee in ons achterhoofd mag deze gemeenteraad zich dan ook afvragen wat de waarde is van alle laatstelijk genomen besluiten ten aanzien van de regionale samenwerking in West-Brabant. Misschien kan de wethouder daar op reageren. Dank u.
0100022 Horeca Actieplan
Groenlinks/D66 kan betrekkelijk kort zijn over dit horeca-actieplan. Allereerst willen we onze waardering uitspreken voor de uitgebreide en duidelijke antwoorden die we op onze vragen kregen.
Daardoor zijn de kaders, zoals die vanavond door de gemeenteraad vastgesteld moeten worden tenminste begrijpelijk geworden. En op twee na kunnen we ons daar goed in vinden. We blijven wel moeite houden met het te pas en te onpas gebruik van Oosterhout Familiestad en daarnaast zijn we nog niet uitgesproken over de sluitingstijden. Dat kan echter bij een volgend college eventueel weer aan de orde komen en dat wachten GroenLinks en D66 dus geduldig af.
Een ander punt is wat er gebeurt met alle details die in deze nota vermeld staan. Die worden wel formeel door de gemeenteraad vastgesteld en kunnen dus moeilijk weer zomaar door het college gewijzigd worden. Toch constateert het college in zijn antwoord dat het uitvoeringstaken van het college betreft. Misschien kan de portefeuillehouder deze discrepantie eens toelichten. Dank u.