Tijdens de raadsvergadering van 24 april heeft GroenLinks het woord gevoerd over de concept-prestatieafspraken met Thuisvester, de herstructurering van de WSW, de invoering van DIFTAR, de aanpassing van het grondstrokenbeleid en de nota evenementenbeleid.

0120034 Concept-prestatieafspraken met Thuisvester (Van Bruchem)

GroenLinks heeft bij de voorliggende concept-prestatieafspraken een aantal opmerkingen.



GroenLinks zou graag zien dat er meer concrete afspraken worden gemaakt met Thuisvester over de toegankelijkheid voor mindervaliden van woningen. Dit blijft nu steken in goede bedoelingen. Naar de mening van GroenLinks zou bij nieuw te bouwen woningen de toegankelijkheid een belangrijke rol moeten spelen.



Uit de antwoorden op onze sjabloonvragen, blijkt dat het college samen met Thuisvester een plan van aanpak zal maken waarin de te monitoren aspecten duidelijk worden opgenomen. De prestatieafspraken zijn nu vaak weinig concreet en niet tijd gebonden. Zo worden allerlei onderzoeken genoemd die zullen worden uitgevoerd zonder dat concrete doelen en termijnen worden genoemd.Wij zien dat graag concreter in de prestatieafspraken opgenomen, want concrete doelen zijn voor een goede monitoring wel nodig. Dit zal in het op te stellen plan van aanpak moeten worden opgenomen, conform het advies van de rekenkamer van 2010. Graag zien wij dit plan van aanpak en de periodieke evaluaties hiervan tegemoet.!



Tenslotte: GroenLinks is tegen de grootschalige verkoop van huurwoningen.

Gezien de ontwikkelingen in de woningmarkt is de verwachting dat de vraag naar huurwoningen, ook in Oosterhout, zal toenemen. GroenLinks is dan ook van mening dat de voorraad aan huurwoningen zoveel mogelijk op peil moet blijven.

0120036 Herstructurering WSW (Van der Zanden)

De Wet Werken naar Vermogen was een wet waarin het voormalige kabinet de gemeente vooral als een uitvoeringsorgaan voor haar beleid zag. Hoewel de insteek van de wet op zich nog wel goed was, zou het gemeentes aan middelen gaan ontbreken om deze wet uit te kunnen voeren. Op basis van de nieuwe wet WWnV behield iedereen die nu in de WSW werkzaam is zijn oude rechten totdat hij met pensioen ging. Dat was een logisch uitgangspunt. Al deze mensen bleven betaald worden volgens de CAO van de Sociale Werkvoorziening. Het voormalige kabinet betaalde in het kader van de WWnV echter maar het minimumloon per werknemer. Dat was het maximale bedrag dat iemand kon verdienen die via de nieuwe WWnV bij de Sociale Werkvoorziening terecht kwam. U snapt het al, dat liep financieel natuurlijk volledig mis. Dit werd duidelijk uit het feit dat het totale budget in het kader van de WWnV  in 2015 voor Oosterhout rond de 5,9 miljoen euro lag. De totale kosten voor de WSW bedroegen dan al zo’n 6,3 miljoen euro. Deze kosten bestonden voor 6,1 miljoen euro uit de salarissen die betaald moesten worden aan de mensen, die al in de Sociale Werkvoorziening werkzaam waren. Vanuit het WSW budget van 5,9 miljoen euro moesten echter ook nog de kosten betaald worden om mensen met een bijstanduitkering aan het werk te krijgen. Geld hiervoor was er echter niet.



Voorzitter, u denkt misschien, waarom spreekt GroenLinks in de verleden tijd. Wij gaan er vanuit dat nu dit kabinet verdwenen is, dat ook snel zal gaan gebeuren met de Wet Werken naar Vermogen. De wet zal door de Tweede Kamer zeer waarschijnlijk controversieel verklaard worden en wij verwachten hem na de verkiezingen niet meer in zijn huidige vorm terug te zien. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het natuurlijk wel nodig om vandaag over dit herstructureringsplan te praten. Enkel voor de puur theoretische situatie dat dit nog nodig is.



Voorzitter, nu naar het herstructureringsplan zelf. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de gemeenteraad hierover enkel per brief geïnformeerd zou worden. Het College geeft in de beantwoording van schriftelijke vragen over deze nota aan dat na overleg tussen het College en de griffie gekozen is voor een behandeling in de raad. Dit kwam overigens doordat een brief over dit onderwerp toevallig in het postvakje van de raad terecht kwam. Was deze bewuste of onbewuste vergissing niet gemaakt dan had het nog wel eens heel anders kunnen lopen en hadden we nu niet over dit onderwerp kunnen spreken. Het College heeft dus in eerste instantie geprobeerd om de raad feitelijk te passeren. Dit is om een tweetal redenen fout. Ten eerste is het de gemeenteraad die dient te bepalen hoe het plan behandeld moet worden (Zie hiervoor de informatie vanuit het ministerie en dus niet de verkeerde informatie vanuit de VNG). Zomaar een brief aanbieden aan de raad op het laatste moment betekent dat deze keuze er dan niet is en dus in strijd gehandeld wordt met de richtlijnen van het ministerie. Ten tweede zal ook de gemeente voor een deel bij moeten dragen aan de kosten van de herstructurering. Hier komt het budgetrecht van de raad om de hoek kijken. Wij horen graag een reactie van het College op deze uitermate vreemde zaak. Daarnaast moet dit herstructureringsplan op 30 april a.s. al worden ingeleverd. Het is nu 24 april. We kunnen er als raad dus feitelijk niets meer aan veranderen. En daar zien we weer wat er steeds bij gemeenschappelijke regelingen gebeurd, de raad staat feitelijk buiten spel en heeft er geen invloed meer op. GroenLinks kan hier heel duidelijk over zijn. De raad moet steeds betrokken worden op een moment dat zij nog wijzigingen in de plannen aan kan brengen. Daarnaast zijn de gemeentes leidend. De WAVA is “slechts” de uitvoeringsorganisatie van de WSW. Niets meer en niets minder.



Voorzitter, het herstructureringsplan zoals het nu voorlicht is een eerste versie die ingediend moet worden om voor gelden in aanmerking te komen. GroenLinks zal hier dan ook mee instemmen omdat de herstructureringsgelden veilig gesteld moeten worden. Wanneer dit herstructureringsplan in de toekomst aangepast gaat worden, en dat zal zeker gebeuren, moet dit aangepaste plan naar de mening van GroenLinks steeds op een dusdanig tijdstip aan de raad worden voorgelegd dat wij nog wijzigingen voor kunnen stellen, die ook meegenomen kunnen worden.  In toekomstige versies van het herstructureringsplan zal in elk geval een meer inhoudelijke invulling te vinden moeten zijn, een duidelijk exploitatieoverzicht, een risicoparagraaf en een onderbouwing van de hoeveelheid personeel die nodig is om de huidige SW-populatie goed te blijven begeleiden.



Daarnaast zullen er in het kader van de WAVA een aantal fundamentele beslissingen genomen moeten worden. De belangrijkste is wat de toekomstige rol van de WAVA wordt binnen de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. Hierbij zijn er naar de rol van GroenLinks een tweetal uitersten met daartussen allerlei varianten. Het ene uiterste is het volledig opheffen van de WAVA en alle taken in het kader van de Wet Werken naar Vermogen weer zelf gaan uitvoeren als gemeente. Het tweede uiterste is om de WAVA het uitvoeringsbedrijf van de WWnV te laten zijn.



Voorzitter, naar de mening van de fractie van GroenLinks moet er zo spoedig mogelijk duidelijkheid komen over de volgende punten:

1)    Op welke manier wordt de raad betrokken bij het vaststellen van toekomstige aangepaste versies van het herstructureringsplan?

2)    Op welke manier gaat de raad betrokken worden bij het opstellen van een visie over de toekomstige rol en positie van de WAVA?

3)    Op welke manier gaat de gemeenteraad geinformeerd worden over de voortgang van het herstructureringsplan en dan in het bijzonder de gelden die wij hiervoor wel of niet gaan ontvangen vanuit het Rijk?

Voorzitter, tot slot. Naast een goede communicatie met de raad is ook een goede communicatie binnen de WAVA nodig tussen directie en leidinggevenden enerzijds en SW-medewerkers anderzijds. Het gaat om een ingewikkelde kwestie met grote gevolgen waarvan nog veel onduidelijk is. Dat dit het personeel van de WAVA niet onberoerd heeft gelaten is duidelijk geworden uit de stakingsacties die hier het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Inmiddels is ook een flink deel van de Ondernemingsraad van de WAVA opgestapt, te weten het ABVAKABO deel opgestapt. GroenLinks kan hieruit dan ook geen andere conclusie trekken dan dat de sfeer onder het personeel van de WAVA slechter wordt. Hier ligt naar de mening van GroenLinks een zeer duidelijke opdracht voor de directie en bestuur van de WAVA om deze negatieve sfeer om te gaan buigen.

0120037 Uitgangspunten diftartarieven en krediet ondergrondse containers (Van Bruchem)

Het college vraagt de raad om de uitgangspunten voor de tarieven vast te stellen en krediet beschikbaar te stellen voor het plaatsen van inpandige containers. GroenLinks zal met beide voorstellen instemmen.



GroenLinks maakt zich wel zorgen over de invulling van de zogenaamde gewenningsperiode voor de invoering van DIFTAR. In november heeft de raad een amendement aangenomen om de gewenningsperiode met een half jaar te verlengen, zodat de gewenningsperiode één jaar zou worden. Dit in verband met een tijdige communicatie naar de inwoners, de aanpassing van de milieustraat en vooral om de inwoners te laten wennen aan de nieuwe wijze van afvalheffing afhankelijk van het scheidingsgedrag. GroenLinks krijgt nu sterk de indruk dat deze verlenging van de gewenningsperiode vooral gebruikt wordt om de eigen voorbereidingstijd  te verlengen en niet om de burgers te laten wennen. Wij vragen ons af wat er was gebeurd als we het voorstel van het college in november hadden aangenomen en echt op 1 juli 2012 hadden moeten starten met DIFTAR. Nu blijkt duidelijk dat dat nooit was gelukt.

De milieustraat waarvan in november werd gezegd dat die in juni aangepast zou zijn is dat nu, blijkt uit de antwoorden van de sjabloonvragen, pas op 1 januari 2013.

Ook is het pas in de zomer mogelijk om de inwoners te informeren over hun scheidingsgedrag.

En wat betreft de communicatie is het ook bedroevend. Op de gemeentesite is nog niets te vinden over DIFTAR. GroenLinks is van mening dat bij de informatie over afvalinzameling minimaal zou moeten worden aangekondigd dat dit jaar DIFTAR wordt ingevoerd, dat gestart wordt met een gewenningsperiode en dat de aangepaste heffing per 1 januari 2013 ingaat. Over gewenning gesproken! Wij vragen dan ook aan de wethouder waarom er nog geen communicatie op gang is gebracht.

Verder is toegezegd dat er in de wijken containers voor de inzameling van kunststof zouden worden geplaatst. Ook dit is nog niet gebeurd.



GroenLinks is teleurgesteld in de ontwikkelingen rond de invoering van DIFTAR, zoals dat nu uit de raadsnota en de sjabloonantwoorden naar voeren komt. Een groot deel van de noodzakelijke voorbereidingen wordt pas in de tweede helft van 2012 afgerond, terwijl de tarieven al per 1 januari 2013 ingaan. Wij zijn van mening dat hiermee de, in november, besloten procedure in gevaar komt. Hoe kunnen bewoners een jaar aan ‘iets’ wennen als het pas de laatste maand wordt ingericht?

0120039 Aanpassing grondstrokenbeleid (Van Bruchem)

GroenLinks is het eens met het college dat de mogelijkheden van verwerving van grondstroken door burgers en bedrijven worden uitgebreid. Uiteraard wel passend binnen het gemeentelijk beleid, met name voor wat betreft de groenstructuren.

Het college geeft een zeer uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van de criteria en voorwaarden voor de grondstrokenverwerving.

GroenLinks denkt dat deze beschrijvingen voor de meeste burgers onbegrijpelijk zijn. Een aantal criteria lijkt bovendien subjectief. Wanneer is een bepaald gebruik van grond bijvoorbeeld “uit ruimtelijk oogpunt aanvaardbaar”. Andere criteria zijn zo concreet, dat het weinig moeite kosten deze informatie op een kaart weer te geven, zodat iedere potiëntele koper kan zien of er aan wordt voldaan. Deze informatie moet dan ook eenvoudig op de site van de gemeente in te zien te zijn.

Als antwoord op de sjabloonvragen is gesteld dat de gemeente van plan is om bijlage 1 van de raadsnota ter informatie op de website te zetten. Dit lijkt ons volstrekt onvoldoende.



Wij vragen ons namelijk af of het voor een burger of bedrijf op deze wijze vooraf te beoordelen is hoe kansrijk een aanvraag is. Wij zijn bang dat zowel de burger als de gemeente onnodig op kosten worden gejaagd, omdat er verzoeken worden ingediend die al bij voorbaat kansloos zijn.



GroenLinks hoort graag van de wethouder hoe hij hier de indieners in tegemoet kan komen. GroenLinks denkt daarbij bijvoorbeeld aan een kort intakegesprek.

Ook voor deze raadsnota geldt weer dat communicatie en een goede voorlichting van groot belang is.



Verder maakt GL zich zorgen over de handhaafbaarheid in die situaties dat er al stukken van groenstroken in gebruik zijn genomen door aangrenzend bewoners/grondeigenaren. Gaan wij deze bewoners actief benaderen, is hiermee rekening gehouden in de berekende benodigde capaciteit etc.



Wij concluderen dat het goed is om meer burgers en bedrijven de kans te geven om grondstroken aan te kopen, maar het mag voor GroenLinks allemaal wat eenduidiger en eenvoudiger zijn.

0120040 Nota Evenementenbeleid (Van der Zanden)

Voorzitter, GroenLinks kan de uitgangspunten van de nieuwe Nota Evenementenbeleid van dit College in grote lijnen ondersteunen. De discussie over de Nota Evenementenbeleid speelt zich eigenlijk nog af rondom een thema: Hoeveel geluid mogen evenementen maken. De gemeenteraad heeft hierover verschillende reacties gehad. Enerzijds van een aantal bewoners van de stad, die klagen over het geluid dat door evenementen (in bijzonder Het Parkfeest) geproduceerd wordt, anderzijds van het Parkfeest zelf, die aangeeft dat te strenge geluidsnormen het festival zouden kunnen schaden.



GroenLinks is na het afwegen van alle voors en tegens uiteindelijk tot de volgende conclusie gekomen:



1)    Een afgesproken geluidsnorm moet ook daadwerkelijk gehandhaafd worden. In het verleden is dit niet altijd gebeurd. Inspraakreacties in het kader van deze nota geven dat ook aan. GroenLinks wil dan ook hier heel duidelijk aangeven dat wanneer bij een evenement de afgesproken geluidsnorm overschreden wordt er door de gemeente gehandhaafd moet worden. Dat betekent volume omlaag en vervolgens ook controleren of het geluid ook daarna binnen de geldende normen blijft. Regels zijn nu eenmaal regels en willen wij het draagvlak voor dit soort evenementen in Oosterhout behouden, dan zal strenge handhaving noodzakelijk zijn.

2)    Het College geeft aan dat er sprake moet zijn van een goede spreiding van evenementen over de stad. GroenLinks vindt dit logisch omdat op deze manier niet steeds hetzelfde deel van de stad belast wordt met een evenement. Prima dus. Wij willen echter wel meer duidelijkheid van het College over de manier waarop deze spreiding vorm gegeven zal worden.

3)    Het College geeft in de nota evenementenbeleid aan dat het aantal evenementen in het Stadspark tot een minimum beperkt dient te worden. Aangegeven wordt dat het Parkfeest en de vrijmarkt op Koninginnedag die al jaren in het stadspark plaatsvinden daar zullen blijven.  Bij aanvragen voor nieuwe evenementen zal er steeds beoordeeld worden of dit in het park kan. GroenLinks ziet hier een tegenspraak. Kan de portefeuillehouder hier duidelijkheid over verschaffen? Wat is tot een minimum beperken?