Tijdens de raadsvergadering van 24 januari heeft GroenLinks het woord gevoerd over het Santrijngebied en het nieuwe subsidiebeleid.

0120003 Santrijngebied (Van der Zanden)

Na het niet doorgaan van de plannen voor de bouw van een Huis van Cultuur in Oosterhout ligt er nu ongeveer een jaar later een nieuw plan voor het Santrijngebied. Een plan, dat duidelijk minder ambitieus dan de eind 2010 afgeschoten plannen. Er is terecht een stap teruggedaan. De onderzoeken omtrent de nieuwe plannen geven ook duidelijk aan wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn in Oosterhout op het gebied van theater. GroenLinks heeft altijd op de lijn gezeten van het behouden van de bestaande bebouwing en deze op een zo goed mogelijke manier weer bij de tijd maken. Het scenario dat vandaag aan de gemeenteraad wordt voorgelegd voldoet hier in grote lijnen aan. Het huidige theater blijft behouden en dat geldt ook voor een aantal aanpassingen voor de bibliotheek. Op deze wijze ontstaat er naar de mening van GroenLinks een voorziening voor theater, film en bibliotheek die passend is bij de grootte van een stad als Oosterhout. Gezien de grote bezuinigingen en het feit dat GroenLinks hecht aan een spreiding van voorzieningen door de stad heen, betekent dit tevens dat niet al het geld gestoken moet worden in één grote voorziening in het centrum van de stad. Iets waar bij de vorige plannen wel degelijk sprake van was.



Voorzitter, ik zal nu een aantal zaken langslopen m.b.t. het nu voorliggende plan betreffende het Santrijngebied:



1.    Filmtheater De Bussel

In de toekomst moet er sprake zijn van een volwaardige plek van Filmtheater De Bussel in het Santrijngebied. Uit de uitgevoerde onderzoeken blijkt dat het realiseren van een filmzaal een zeer duidelijke meerwaarde heeft voor het plan. Ook in financieel gebied. Er wordt zelfs expliciet aangegeven dat een extra theaterzaal alleen maar geld gaat kosten, terwijl een aparte filmzaal uiteindelijk alleen maar geld op gaat leveren. GroenLinks vindt de keuze van het College om in te zetten op een extra theaterzaal van rond de 200 plaatsen vreemd. Het College motiveert dit met het feit dat het Filmtheater slechts een betaalde kracht heeft en verder volledig draait op vrijwilligers. Wat is hier mis mee? Ook wordt gesproken over de komst van een mogelijke servicebioscoop naar Oosterhout. In allerlei plannen van het College (WMO, activiteitencentra) wordt continu gesproken over het feit dat de samenleving meer zelf moet doen en dat er meer vrijwilligers nodig zijn. Het Filmtheater doet dit en vervolgens wordt basis hiervan gezegd dat er juist geen aparte filmzaal moet komen. Niet erg motiverend en maatschappelijk gezien ongewenst naar de mening van GroenLinks. Het Filmtheater heeft volgens GroenLinks duidelijk aangegeven dat er een groot verschil is tussen een bioscoop en een filmtheater voor wat betreft het aanbod van films. Het bijt elkaar niet. Wij horen dan ook graag op een uitgebreidere manier van het College waarom niet voor een filmzaal maar wel voor een theaterzaal gekozen is? Ook willen wij graag een antwoord op de vraag of er toezeggingen zijn gedaan aan mogelijke toekomstige exploitanten van een bioscoop dat er geen filmzaal in theater De Bussel gerealiseerd zal gaan worden.



Naar de mening van GroenLinks dient in de definitieve plannen in mei duidelijk terug te komen dat het Filmtheater een volwaardige plek in de Bussel krijgt. Dit dient gerealiseerd te worden door de extra zaal van rond de 200 plaatsen zo in te richten en beschikbaar te stellen dat hij door het Filmtheater tegen een reële prijs als een volwaardige filmzaal gebruikt kan worden. Theater dient in eerste instantie in de grote zaal van de Bussel plaats te vinden. Daarnaast kan de kleine zaal natuurlijk ook gebruikt worden door de bibliotheek voor lezingen en kleinere theatervoorstellingen.

2.    Parkeergarage

Apart van het bestaande gebouw van de Bussel wordt aan de noordkant voorgesteld een parkeergarage te bouwen. GroenLinks kan het uitgangspunt ondersteunen van een ondergrondse parkeergarage om het blik van de straat te krijgen. Uit de aangeleverde stukken blijkt echter ook dat deze parkeergarage financieel behoorlijke gevolgen heeft. De garage zoals die in scenario 2 gepland is, zal de eerste tien jaren een gemiddeld exploitatietekort van € 187.500 hebben. In de raadsnota wordt aangegeven dat deze lasten gedekt kunnen worden uit het parkeerfonds, de grondexploitatie of de bestemmingsreserve Herontwikkeling Santrijngebied. Bij vaststelling van de definitieve plannen moet er naar de mening van GroenLinks absolute duidelijkheid zijn over de financiering van deze parkeergarage. Dat betekent dus ook duidelijkheid over het Parkeerfonds. In de ideale situatie is er hier sprake van een gesloten systeem. Met de opbrengsten van het parkeren worden alle kosten betaald. Hiervan is inmiddels al enkele keren afgeweken. Wanneer blijkt dat de onrendabele top van de parkeergarage niet te betalen is uit het Parkeerfonds zullen andere potjes gevonden moeten worden. Naar de mening van GroenLinks kan het niet zo zijn dat het exploitatietekort van de parkeergarage op de lopende begroting wordt gezet. Als allerlei voorzieningen moeten sluiten kunnen we het ons als gemeente niet permitteren om dan wel ongeveer €200.000 per jaar uit te gaan geven voor een onrendabele parkeergarage. In het uiterste geval moet er dan maar voor gekozen worden om de parkeergarage later te realiseren als de financiële vooruitzichten beter zijn en zal er dus een tijdelijke voorziening gecreëerd kunnen worden op het terrein van de voormalige Santrijnschool.



3.    Ingang bibliotheek/Theater de Bussel

In het huidige scenario 2 is de ingang van de bibliotheek/Theater de Bussel gepland aan het Basiliekplein. Hierover zijn afgelopen dinsdag terecht opmerkingen gemaakt op de inspraakavond. De afstand tot de parkeerplaatsen/parkeergarage is aanzienlijk. Door de aanbouw aan de bibliotheek aan de kant van het Basiliekplein is er grote kans op het ontstaan van een donkere, tochtige en sociaal onveilige ingang. Door de tijdens deze informatieavond aanwezige ambtenaar werd dan ook opgemerkt dat er zeer goed gekeken moest gaan worden naar de manier waarop deze ingang vormgegeven zou worden. GroenLinks vindt gezien de huidige financiële situatie, scenario 5 niet haalbaar. Dit scenario zou wel een oplossing bieden voor de problemen met de ingang van de bibliotheek. Volgens GroenLinks moet het goed mogelijk zijn om ook in scenario 2 de ingang van de bibliotheek aan de kant van de parkeergarage/parkeerplaatsen te realiseren. Hierdoor kan dan ook voor een andere afwerking gekozen worden van de bibliotheek aan het Basiliekplein. De huidige voorgestelde vorm van bebouwing kan in de toekomst problemen gaan veroorzaken voor het daar aanwezige restaurant en de flats. Wij horen graag van de wethouder wat in dit opzicht de technische mogelijkheden zijn. Wanneer dit het geval is, zou voor deze optie gekozen moeten worden bij de definitieve plannen in mei.



4.    Bibliotheekvoorziening

In de huidige raadsnota wordt aangegeven dat tot 2015 er geen sprake zal zijn van sluiting van wijkfilialen of stoppen met de bibliobus. Het lijkt dus dat de keuze of tot sluiting overgegaan zal worden, in de praktijk bij het nieuwe College komen te liggen. In de politiek is dit een besluit in de categorie, van uitstel komt afstel. Op deze manier is een hete aardappel binnen de coalitie keurig netjes doorgeschoven en heeft geen van de partijen echt gezichtsverlies geleden. Ook de bezuinigingen m.b.t. de bibliotheek gaan pas in 2015 in. Hiermee lijkt het erop dat feitelijk datgene gedaan is wat de oppositie in de begrotingsvergadering van november 2010 heeft voorgesteld, namelijk geen sluiting van de bibliotheekfilialen in Oosterhout en behoud van de bibliobus. Als de PVDA toen gewoon met het amendement van de oppositiepartijen had meegestemd had en geen eigen motie had ingediend was een hoop gedoe voorkomen geweest.



Wanneer je de raadsnota echter goed leest en ook de antwoorden op de door de PVDA gestelde vragen, slaat bij GroenLinks de twijfel toch weer toe.  Zo wordt er door het College gesproken over het omvormen van de wijkfilialen in een wijkgerichte bibliotheekvoorziening ten behoeve van de doelgroepen kinderen tot 13 jaar, senioren en minder mobiele inwoners. Consequentie hiervan is dat de huidige twee filialen in de wijken Dommelbergen en Oosterheide in hun huidige vorm zullen verdwijnen. GroenLinks stelt dan ook de concrete vraag aan de wethouder wat er nu precies gaat gebeuren. Wanneer gaat deze omvorming van start? Blijven de wijkfilialen in elk geval tot 2015 open? Welke verandering van functies gaat er tot dan in de wijkfilialen plaatsvinden? Blijft er sprake van volledig functionerende wijkfilialen van de bibliotheek tot 2015.



0120005 Subsidieverordening (Van der Zanden)

De nieuwe subsidieverordening zoals deze door het College wordt voorgelegd aan de gemeenteraad is vooral een raamwerk waarbinnen de subsidieverlening in de toekomst plaats zal vinden. De nieuwe subsidieverordening is duidelijk en de invoering van een waarderingssubsidie zal leiden tot een eenvoudiger proces om te komen tot het aanvragen van deze subsidie. Ook bevat de subsidieverordening de mogelijkheid  om structureel exploitatiesubsidies te verstrekken. GroenLinks blijft hier een voorstander van omdat niet alle organisaties zomaar kunnen draaien op incidentele subsidies. In bepaalde gevallen blijft een bepaalde basissubsidie broodnodig.



Voorzitter, wat voor de praktijk echter vooral van belang is, is de uitwerking van de nieuwe subsidieverordening. Er ligt dus een taak voor de gemeenteraad om heel duidelijk te zijn bij het vaststellen van begrotingen, waarin de subsidieplafonds vast komen te liggen en het vaststellen van beleidsnota’s. In deze beleidsnota’s komen de subsidievoorwaarden in grote lijnen te staan. Op basis hiervan komt het College dan tot concreet beleid. Hierdoor is het voor GroenLinks moeilijk in te schatten hoe dit nieuwe subsidiekader in de praktijk uit gaat werken. Het ziet er goed uit en kan ook goed uitgevoerd worden, maar het zou ook slecht uitgevoerd kunnen worden. Situaties rondom het Gehandicapten Platform Oosterhout dienen hierbij naar de mening van GroenLinks voorkomen te worden. Van het ene op het andere moment wordt een subsidie stopgezet, zonder goed overleg en duidelijkheid voor de toekomst.  Overigens heeft het College besloten om het GPO in 2012 opnieuw volledig subsidie toe te kennen. Hiermee lijkt het erop dat feitelijk datgene gedaan is wat de oppositie in de begrotingsvergadering van november 2011 heeft voorgesteld, namelijk het blijven toekennen van subsidie aan het GPO. Als de PVDA toen gewoon met het amendement van de oppositiepartijen had meegestemd en geen eigen motie had ingediend was een hoop gedoe voorkomen geweest. Er is een parallel met de wijkfilialen van de bibliotheek.



Voorzitter, de kern van het betoog van GroenLinks is dus vooral: College wees duidelijk en ga met mensen en organisaties in gesprek als er sprake is van veranderingen. Uw College zegt in te zetten op vrijwilligers, behandel ze dan ook goed zodat ze zich gewaardeerd voelen.