In de raadsvergadering van 27 februari heeft GroenLinks het woord gevoerd over de evaluatie van het Speelgoed- en Carnavalsmuseum en de Visie op de ontwikkeling van het Arendsplein.
Evaluatie Speelgoed- en Carnavalsmuseum (Louwerens)
In de voorliggende nota wordt de raad gevraagd om drie zaken te beoordelen:
- De huur en subsidie formeel te ontkoppelen
- De subsidie in 2 jaar af te bouwen met 20%
- Het museum in 2020 opnieuw te evalueren.
GroenLinks zal op al deze drie punten ingaan. Als eerste de huur en de hieraan gekoppelde subsidie. In 2010 is het museum verhuisd naar het huidige pand op de Zandheuvel. Destijds is overeengekomen dat de gemeente de huurprijs van bijna 86.000 voor haar rekening zou nemen. Deze huur is gekoppeld aan de subsidie van het museum. Loskoppeling zou betekenen dat de huurprijs jaarlijks geïndexeerd moet gaan worden. Dit kan een aanzienlijke verhoging van de huurprijs met zich meebrengen. Gezien het eigen vermogen van Op Stelten zou dit binnen enkele jaren de doodsteek voor het museum betekenen.
Dan de in 2 jaar af te bouwen subsidie. Concreet gaat het hier over een bedrag van ongeveer 21.000 euro. Ook dit zou op termijn de doodsteek voor het museum betekenen.
Dan de het derde punt: de evaluatie in 2020. In 2016 is het museum uitgebreid geëvalueerd. De bevindingen hiervan zijn terug te lezen in het rapport van Drijver en partners, wat in december 2017 is vastgesteld. Het museum komt goed uit deze evaluatie:
- De bezoekersaantallen zijn gestegen naar ongeveer 13000. Een groot gedeelte van deze bezoekers komt uit Oosterhout en omgeving; een nog groter deel komt elders vandaan.
- De financiële dekkingsgraad is zeer goed te noemen met 75%.
- De collectie is één van de belangrijkste van Nederland.
- Het speelgoedmuseum is een geregistreerd museum.
- Met zo’n 50 vrijwilligers heeft het museum een belangrijke sociale rol.
- De economische waarde voor Oosterhout wordt geschat op 200.000 euro.
Kortom, voorzitter, GroenLinks begrijpt werkelijk niets van dit voorstel. Het museum komt goed uit de evaluatie, maar toch moet er bezuinigd worden. Cultuur, zo vindt GroenLinks, mag geld kosten. Dit hebben wij gevonden bij de plannen rondom De Bussel, Theek 5 en ook bij de verschillende plannen met betrekking tot De Pannehoef. Dit vinden wij ook bij het speelgoedmuseum.
En, voorzitter, alles is relatief. Want ja, het museum kost Oosterhout geld, maar dit is slechts iets meer dan 1,50 per inwoner per jaar. Het levert Oosterhout, getuige de rapportage, 2 ton op.
Verder heeft GroenLinks het concept-rapport in kunnen zien. Dit wijkt op een belangrijk punt af van het definitieve rapport. In het definitieve rapport wordt gesproken over drie toekomstscenario’s. Hierover is in het concept-rapport met geen woord gerept. Wij begrijpen dan ook, voorzitter, dat het museum zich hierdoor overvallen voelt. Doordat deze scenario’s in een later stadium zijn toegevoegd zonder dat het museum hiervan op de hoogte was gesteld, is dit rapport geen onafhankelijk rapport meer. Er wordt hier duidelijk sturing gegeven.
GroenLinks vindt dit een vreemde gang van zaken. Het museum heeft haar zaakjes op orde en is duidelijk van toegevoegde waarde voor Oosterhout. Laat de mensen van het museum in alle rust hun werk doen. Ze doen dit al vele jaren goed en we zien duidelijk een stijgende lijn in de bezoekersaantallen. Kortom, voorzitter, geen reden tot ingrijpen.
Wel lijkt het GroenLinks van belang om duidelijkheid te scheppen. Het is prima om eens in de zoveel tijd een evaluatie te doen, maar dan moet het voor alle partijen helder zijn hoe die evaluatie vorm krijgt. Halverwege kunnen niet plots de spelregels veranderd worden. De huidige museumnota stamt uit 2009 en het lijkt GroenLinks dan ook goed om deze na bijna 10 jaar te vernieuwen. Wij dienen dan ook de volgende motie in.
Visie ontwikkeling Arendsplein (Louwerens)
Al jaren kampt het centrum met een fikse leegstand. Vele panden staan al jaren leeg en dit komt de aantrekkelijkheid van het centrum niet ten goede. Het is voor GroenLinks dan ook een logische stap om het aantal vierkante meters winkelruimte terug te brengen.
De fractie van GroenLinks wil bij de uitvoering van deze visie het College het volgende meegeven:
Vergroening. In de visie wordt gesproken over een vergroening van dit gedeelte van het centrum. Naast het bestaande groen wat nu al aanwezig is, zien we weinig groen terug in dit gebied. Zorg er dus voor dat we op het Arendsplein straks echt een vergroening terug zien. Bovendien ligt hier een kans om de Gasstraat ook te vergroenen.
Duurzaamheid. Onlangs is er een informatieavond gehouden met betrekking tot cradle to cradle. Een groot deel van de aanwezigen was hier enthousiast over. GroenLinks denkt dat het een goede zaak is als we deze principes bij de herontwikkeling van het Arendsplein toepassen.
Bouwen voor de vraag. In Oosterhout is er een grote vraag naar betaalbare sociale woningbouw. Realiseer op deze locatie dus voldoende aanbod hiervan. Daarnaast is er een duidelijke behoefte voor éénpersoonshuishoudens en lijkt het GroenLinks een goede zaak als er in het centrum meer woningen voor starters gerealiseerd worden.
Verkeersafwikkeling. Nieuwe woningen zullen een extra druk gaan leggen op de Gasstraat. Zorg dus voor een goede verkeersafwikkeling hier, zodat de overlast tot een minimum beperkt blijft. We kennen allemaal de problematiek die speelt rondom het knooppunt Trommelen en door de bouw van nieuwe woningen in het centrum zal deze problematiek alleen maar toenemen. Dit dient bij het opstellen van het nieuwe mobiliteitsplan mee genomen te worden.
Verder, voorzitter: sluit de Gasstraat af voor doorgaand verkeer om te voorkomen dat hier een sluiproute gaat ontstaan. Bovendien voorkomt dit in de gasstraat veel geluidhinder en ook de luchtkwaliteit zal hierdoor toenemen.
Dan tot slot voorzitter, burgerparticipatie. Voor de direct omwonenden van het Arendsplein verandert er nogal wat. GroenLinks vindt het van het grootste belang dat de omwonenden op een goede manier worden betrokken bij de uitvoering van de plannen.