Voorzitter, al vele jaren is duidelijk dat het nodig is om in te grijpen in de Oosterhoutse Binnenstad. De bezoekersaantallen lopen al jaren terug en sinds enkele jaren is er ook sprake van een behoorlijke leegstand. Uit de "Binnenstadsvisie Oosterhout" wordt duidelijk dat er sprake is van een structureel probleem. Maar ook zonder een dergelijke visie wordt al snel duidelijk dat er de afgelopen twintig jaar op winkelgebied het nodige is veranderd. Denk hierbij aan de komst van outletcentra voor kleding of woonboulevards die zich vaak bevinden in de grotere steden. En daarnaast natuurlijk de ontwikkelingen met winkelen via internet. Waar je als winkel 20 jaar geleden moest concurreren met gelijksoortige winkels in winkelcentra uit andere plaatsen of Oosterhout zelf, wordt nu steeds meer de hele wereld een concurrent. Er is met andere woorden sprake van een grote verandering op het gebied van het koopgedrag van consumenten. Een verandering die nog steeds gaande is en de komende jaren alleen maar door zal zetten. Dit betekent dan ook dat het nooit meer wordt zoals vroeger. Dat is iets wat in de Binnenstadsvisie terecht wordt opgemerkt.

Leegstand:

 

De binnenstadsvisie geeft aan dat er sprake is van een structurele leegstand van winkelpanden. Er zullen dus m2 winkeloppervlak moeten verdwijnen. Naar de mening van GroenLinks moet hier vaart achter gezet worden. In de concept versie van de binnenstadsvisie werd hierin een duidelijke keuze gemaakt. In de definitieve versie wordt enkel nog gesproken over bepaalde scenario's. Het kan niet zo zijn dat dit gaat betekenen dat het maken van scherpe keuzes omtrent het aantal m2 winkeloppervlak weer vooruitgeschoven gaat worden. GroenLinks zal dan ook een motie indienen waarin het College wordt opgeroepen om binnen 1 jaar opnieuw naar de raad te komen met een concreet voorstel om het aantal m2 winkeloppervlak te verminderen. Geen scenario's dus, maar een concreet plan. Waar het aantal m2 winkeloppervlak verminderd wordt, moet gekeken worden naar andere bestemmingen voor deze panden.

GroenLinks wil wat dit betreft graag al twee concrete suggesties doen.

1. Arendshof 2

Uit de jaarverslagen van de eigenaar van dit gedeelte van Arendshof (Altera Vastgoed) blijkt dat de bezettingsgraag van dit winkelcentrum gedaald is van 92% in 2014 naar 66% in 2016. Daarmee heeft Arendshof 2 nu de laagste bezettingsgraad van alle winkelcentra die Altera in haar bezit heeft. Het probleem van Arendhof 2, wat mede veroorzaakt wordt, door de te hoge huren die door Altera gevraagd worden, zal opgelost moeten worden, willen we de situatie in de Oosterhoutse Binnenstad weer verbeteren. Een leegstandsverordening is daarbij een middel om in elk geval als gemeente een bepaalde stok achter de deur te hebben.

2. Bouwlingcentrum

Eén concrete optie, die zeker onderzocht moet worden, is de mogelijkheid om de Jumbo door te schuiven naar het overdekte winkelcentrum Arendshof. Op deze manier kunnen m2 uit de markt gehaald worden, die zich nu redelijk geïsoleerd in het Oosterhoutse centrum beginnen. Of dit ook echt haalbaar is, is voor ons nu een vraagteken, maar het is naar de mening van GroenLinks zeker het onderzoeken waard.

Parkeertarieven:

In de discussies over de Binnenstad komt vaak naar voren dat als parkeren gratis wordt, de problemen wel over zullen zijn. De zondagen in Oosterhout laten het tegendeel zien, het parkeren is gratis en het is niet bepaald druk op deze dagen. Opvallend is verder dat van de mogelijkheid om als winkelier parkeerkaarten van de garage in het Santrijngebied te kopen en deze uit te delen aan bezoekers als een vorm van klantenbinding nauwelijks gebruik gemaakt wordt. Tot nu toe zijn er door 3 winkeliers 160 kaarten besteld. Een gemiste kans. Daarnaast blijkt uit de nota "Beheerst Parkeren Stadscentrum Oosterhout" uit 1995 juist dat betaald parkeren is ingevoerd om de bereikbaarheid en leefbaarheid van het stadscentrum te verbeteren EN om het bezoekersparkeren prioriteit te geven boven het parkeren door werknemers. Nu gratis parkeren invoeren betekent dat aan het begin van de dag alle parkeerplaatsen vol staan met de auto's van de werknemers. Wanneer er bepaalde aanpassingen nodig zijn op het gebied van parkeren gaan plaatsvinden, dient het systeem van het Parkeerfonds wat GroenLinks betreft overeind te blijven. En nu het winkelcentrum zich meer zal moeten gaan richten op inwoners uit Oosterhout moet het aantal mogelijkheden om met de fiets naar het centrum te komen niet beperkt maar uitgebreid worden.

Klantvriendelijkheid:

Mensen die naar het winkelcentrum in Oosterhout gaan, moeten zich welkom voelen. Concrete aandacht is dan ook voor de volgende zaken nodig:

1. Het afstemmen van de openingstijden op de behoeften van de klant. Klanten die voor de gesloten deur komen te staan hebben tegenwoordig genoeg alternatieven en gaan dan voor het winkelcentrum verloren. Het open blijven van winkels tot 18.00 uur door de week is hierbij een eerste goede stap.

2. De gemeente dient te zorgen voor een aantrekkelijke openbare ruimte. Verder dient er ook wat te gebeuren aan de gastvrijheid van de handhavers. Ondanks dat dit in het coalitieakkoord is afgesproken is hier 3,5 jaar later nog niet genoeg van te merken.

3. Zorg bij het vinden van andere functies in de Oosterhoutse Binnenstad voor zaken die publiek trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vestigen van de publieksbalie van het gemeentehuis in de Binnenstad of bepaalde culturele functies. Leg ook dwarsverbanden met een H19, een Filmhuis en de Bussel in de vorm van arrangementen. Mensen kunnen eerst wat eten in de binnenstad en vervolgens naar de film of een voorstelling. Besef hierbij dat de binnenstad meer is dan alleen de winkels. Leg ook nadrukkelijk het verband met dingen die zich niet meteen in de binnenstad afspelen zoals de Biennale in de Heilige Driehoek of een initiatief als het Museumkwartier.

4. Zorg voor een aantrekkelijk aanbod in de binnenstad van winkels. Een oorzaak van de leegstand is juist dat bepaalde filiaalbedrijven de afgelopen jaren vertrokken zijn. Overdekte winkelcentra zitten vaak vol met dit soort bedrijven die de kunstmatig hoge huren kunnen betalen. Geef dus juist de ruimte aan kleine winkeliers met creatieve ideeën. Als gemeente zijn we er immers niet voor om met een strak beleid alleen de belangen van grootwinkelbedrijven te vertegenwoordigen in het centrum. Ook op wijkniveau moet er een goed aanbod blijven (o.a. via de wijkwinkelcentra) zodat mensen dicht bij huis hun boodschappen kunnen doen. Een nabijheid die met de toenemende vergrijzing en het steeds langer thuis blijven wonen van mensen van groot belang is.

Voorzitter, ik kom tot een afsluiting. GroenLinks heeft in deze bijdrage duidelijk aangegeven in welke richting er gedacht moet worden om de huidige problemen in de Oosterhoutse binnenstad op te lossen. Vooral is het van belang om te komen met een duidelijk scenario waar er m2 winkeloppervlak dienen te verdwijnen in de Oosterhoutse binnenstad.

Detailhandelsvisie

Veel is al gezegd over de leegstand in met name de binnenstad. GroenLinks zal in deze bijdrage dan ook niet ingaan op de situatie in de binnenstad, want daar is zojuist al het nodige over gezegd.

We kunnen kort zijn over de twee wijkwinkelcentra. Deze winkelcentra lopen goed en hier is nauwelijks tot geen leegstand. Wel is het duidelijk dat er iets gedaan moet worden aan de uitstraling van Arkendonk. Een derde supermarkt op deze locatie vindt GroenLinks geen goed idee, maar verder kunnen wij prima leven met uw bevindingen in de nota als het gaat om Arkendonk en Zuiderhout.

Dan de verschillende winkelstrips. Wij snappen de keuze van het College om geen actieve bijdrage te leveren aan de instandhouding van de strip aan de Loevensteinlaan. De Aldi is daar weg en de strip staat grotendeels leeg. Een ander verhaal is de strip aan de Tempeliersstraat. Deze strip vervult een belangrijke rol omdat hier onder meer een bakker en een slager gevestigd zijn. Wij pleiten er dan ook voor om deze strip te behouden, te betitelen als verspreid aanbod en deze ook als zodanig te behandelen. De VVD zal later samen met GroenLinks hierover een amendement indienen.

Dan het HAMO-terrein. Het lijkt GroenLinks een goede zaak als dit terrein herontwikkeld gaat worden. Wat ons betreft zou dit een prima locatie zijn voor een supermarkt. Dit zou dan wel een winkel dienen te zijn met een onderscheidend karakter, een winkel die iets toevoegt aan het supermarktassortiment wat er nu al is in Oosterhout.

Het spreekt voor zich voorzitter dat de gemeente dient te zorgen voor een aantrekkelijke openbare ruimte. In het bijzonder dient hier gekeken te worden naar de Heuvel. Denk na over een verplaatsing van de weekmarkt naar de Heuvel zodat de Markt meer gebruikt kan worden voor evenementen. En maak de Heuvel autovrij om het plein beter tot haar recht te laten komen.

Sluitingstijden horeca

In januari van dit jaar stelde het college voor om de sluitingstijden van de horeca in Oosterhout te verruimen. Voor GroenLinks kwam dat voorstel toen te vroeg. Er liep immers een pilot nachthoreca en die was op dat moment nog niet geëvalueerd. Bovendien was het draagvlak onder inwoners en ondernemers destijds nog niet bekeken.

GroenLinks stond daarom destijds op het standpunt om de APV op dit punt nog niet aan te passen, maar nader onderzoek af te wachten. Wij zijn gelukkig dat dit inmiddels is gebeurd. Uit de onderzoeken blijkt dat een groot deel van de horecaondernemers open wil blijven tot 4 uur 's nachts en dat een groot deel van de Oosterhouters daar gebruik van zal maken. Ook niet onbelangrijk: Een meerderheid van binnenstadsbewoners is het eens met de verruiming van de openingstijden.

Voorzitter, GroenLinks zal daarom dit keer wél voor de wijziging van de algemene plaatselijke verordening stemmen. Toch wil onze fractie wel een kleine kanttekening maken op het gebied van veiligheid. U kent allemaal het spreekwoord 'als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan'. Soms wil een ruzie tijdens het uitgaan dan ook nog wel eens uit de hand lopen. Zeker als er langer en dus meer gedronken kan worden.

Het gaat gelukkig om incidenten, maar ook die kunnen vervelende gevolgen hebben. De capaciteit van de politie is helaas beperkt, dus agenten kunnen niet altijd op tijd aanwezig zijn. Portiers van nachthoreca kunnen vaak wel op tijd de-escaleren. GroenLinks ziet daarom wel wat in de oproep van de heer Bicane van Club Sweet om portiers te verplichten bij horecagelegenheden die tot 4 uur open wensen te gaan.

Het zou volgens GroenLinks goed zijn om te onderzoeken in hoeverre dit vast te leggen is in aanvullende voorwaarden, voorzitter. We hopen dat de portefeuillehouder kan toezeggen dat zo'n onderzoek er komt.