Tijdens de raadsvergadering van 19 mei 2009 heeft GroenLinks/D66 het woord gevoerd over de herinrichting van het park bij Slotje Brakestein en de evaluatie van het Minimabeleid. Daarnaast hebben wij mondelinge vragen gesteld over het beperkte aantal aanplakborden voor de Europese verkiezingen.
Mondelinge vraag beperkt aantal aanplakborden Europese Verkiezingen (burgemeester Huisman)
Vorige week zijn in Oosterhout en haar kerkdorpen negen aanplakborden geplaatst voor de Europese verkiezingen. Dit is flink minder dan bij voorgaande verkiezingen waar altijd zo rond de 30 borden geplaatst werden. En daarbij zijn de Europese verkiezingen toch zeker geen onbelangrijke verkiezingen, zeker gezien de bevoegdheden die Europa tegenwoordig heeft. Kan de burgemeester aangeven waarom er nu slechts negen borden geplaatst zijn in plaats van het gebruikelijke aantal van rond de 30?
0009032 Restauratie park Brakestein (Velds)
Met de aankoop van Slotje Brakestein in mei 2008 heeft de gemeente indirect de verplichting op zich genomen om het naastgelegen park te restaureren. Het voorstel daartoe, dat we vanavond behandelen, is dan ook een logisch gevolg van de aankoop. GroenLinks/D66 kan instemmen met de voorlopige schetsplannen. We hebben daar nog wel een paar opmerkingen bij.
Tijdens de inspraakavond bracht de Heemkundekring in het jammer te vinden dat over de invulling van het plan geen overleg is gevoerd met belangstellenden uit de Oosterhoutse gemeenschap. GroenLinks/D66 is het met die inbreng wel eens. In een vervolgbrief schrijft de voorzitter van de heemkundekring dat uit, een overigens plezierig gesprek, met een vertegenwoordiger van de gemeente was gebleken, dat alleen nog maar op inrichtingsniveau aanpassingen mogelijk zouden zijn. Wij zijn daar toch wel verbaasd over. Een plan dat nog door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden zou niet meer wezenlijk gewijzigd kunnen worden? We vragen aan de wethouder of de genoemde weergave van dat gesprek klopt. En zo ja of hij dan afstand van die uitspraken wil nemen.
Overigens lijkt het ons voor de hand te liggen dat de gemeente eventueel aangeboden deskundigheid niet van de hand wijst. Kan de wethouder toezeggen dat over de nadere invulling van de plannen wel overleg gevoerd zal gaan worden?
Een ander praktisch punt wat bij GroenLinks/D66 naar voren kwam hangt samen met de openstelling voor het publiek. Het lijkt ons verstandig om ervoor zorg te dragen dat het park niet gebruikt kan worden als een soort doorgaande weg van de Keiweg en de Ridderstraat richting stadhuis. Zou het niet beter zijn om in het monumentale hek geen doorgang te maken en het parkje alleen toegankelijk te maken vanaf de kant van het Slotje zelf? Het wordt dan wel voor publiek opengesteld maar het unieke karakter kan beter bewaard blijven.
En wat denk het college te doen om fiets- en bromfietsverkeer van af de Ridderstraat via de nieuwe brug naar het stadhuis te voorkomen? Of zou het beter zijn om een rechtstreekse verbinding met het stadhuis gewoon achterwege te laten? Vooral nu in de plannen is opgenomen om Brakestein aan een marktpartij te verhuren. De verbinding met het stadhuis lijkt dan niet meer noodzakelijk.
GroenLinks/D66 is overigens wel voorstander van het verhuren en wat ons betreft zelfs onder voorwaarden weer verkopen van het slotje. Het gebruik van het pand voor de gemeentelijke organisatie ligt, in onze ogen, om allerlei redenen niet echt voor de hand. En de gemeente is van huis uit geen verhuurder, en moet dat ook maar niet worden als het kan. Uiteindelijk gaat dat alleen maar onnodig geld kosten. Het verbaast ons dan ook dat juist de SP afgelopen zaterdag voor de ORTS-radio meldde dat het in eigen gebruik nemen van Brakestein wel wat mocht kosten. Wij zijn van mening dat geld wel beter gebruikt kan worden dan voor een soort prestige-objecten.
0009033 Actualisatie minimabeleid (Van der Zanden)
Vandaag zal GroenLinks/D66 bij deze besluitvormende behandeling over de nota minimabeleid ingaan op een aantal onderwerpen waarover wij ook in de raadsvergadering van 17 februari 2009 gesproken hebben. Dit betreft het niet gebruik van voorzieningen, de Oosterhoutpas en de doelgroep van het gemeentelijke minimabeleid. Aangezien het College nu ook uitspraken doet over de Voedselbank/Weggeefwinkel zullen ook deze in onze bijdrage ter sprake komen.
1. Niet gebruik van voorzieningen:
GroenLinks/D66 is tevreden over het feit dat in de nu voorliggende raadsnota over het minimabeleid ingegaan wordt op de aanbevelingen uit het rapport “Op zoek naar – wel gebruik”. Wij hebben de vorige keer met een aantal citaten uit dit rapport aangegeven dat dit hard nodig is. De voorzieningen in het kader van het minimabeleid zijn er niet voor niets. Mensen, die ervoor in aanmerking komen, hebben er recht op. Het zal duidelijk zijn, dat wij dit punt ook in de toekomst scherp in de gaten zullen houden.
2. Oosterhoutpas:
Voorzitter, in februari hebben wij om duidelijkheid gevraagd betreffende de Oosterhoutpas. Het College heeft inmiddels een brief gestuurd waarin staat dat de Oosterhoutpas per 1 september a.s. ingevoerd gaat worden. Wij zullen het College aan deze brief houden omdat de Oosterhoutpas naar de mening van GroenLinks/D66 een zeer belangrijk onderdeel van het Oosterhoutse minimabeleid is.
3. Voedselbank/weggeefwinkel:
In de gemeenteraad is in het verleden een aantal keer gesproken over de huisvestingsproblematiek van de Voedselbank. In de raadsvergadering van januari 2008 is vervolgens een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen om in overleg met de goederenbank en eventueel andere gemeenten en partijen tot een zodanige oplossing te komen dat de goederenbank haar activiteiten kan voortzetten. Uiteindelijk heeft dit ook geleid tot financiële ondersteuning van de goederenbank vanuit de gemeente. GroenLinks/D66 is van mening dat de Weggeefwinkel, die op 11 mei jl. heeft ingesproken over het minimabeleid, voor een zelfde soort ondersteuning door de gemeente in aanmerking komt. Graag horen wij hierover de mening van de andere partijen in deze raad.
4. Doelgroep van het gemeentelijk minimabeleid;
GroenLinks/D66 heeft in de januarivergadering aangegeven dat wij vinden dat het minimabeleid moet gelden tot een percentage van 120% van de geldende bijstandsnorm. Dat is een politieke keuze die wij maken. Dit zal dus ook betekenen dat mensen met andere “lage” uitkeringen dan een bijstandsuitkering binnen het gemeentelijk minimabeleid gaan vallen en dat dit ook voor een groep werkende mensen gaat gelden. En ook dat is precies het doel van onze keuze. De regel dat werk een mogelijkheid is om uit de armoede van een uitkering te ontsnappen, iets wat de laatste jaren vaak gezegd wordt, blijkt steeds minder vaak op te gaan. Uit allerlei onderzoeken blijkt duidelijk dat de klasse van werkende armen ook in Nederland groeit. Mensen die werken, maar desondanks op een zeer laag inkomensniveau blijven zitten. Maar ook ouderen met een klein pensioen zullen op deze manier voortaan onder het gemeentelijk minimabeleid vallen. GroenLinks/D66 zal hierover een amendement indienen.
MOTIE WEGGEEFWINKEL
Ondergetekende, W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks/D66), raadslid voor de gemeente Oosterhout dient met verwijzing naar artikel 37 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout met betrekking tot agendapunt 0009033 Evaluatie Minimabeleid volgende motie in:
De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 19 mei 2009 en gehoord hebbende de beraadslagingen met betrekking tot agendapunt 0009033 Evaluatie Minimabeleid:
Overwegende dat:
- De weggeefwinkel Help ons Helpen een belangrijke functie vervult in het bestrijden van verborgen armoede;
- Ondanks een goed minimabeleid het altijd zo zal zijn dat de gemeente niet alle mensen die hiervoor in aanmerking komen zal kunnen bereiken;
- Samenwerking met de weggeefwinkel Help ons Helpen een meerwaarde kan vormen voor het minima- en mogelijk ook het re-integratiebeleid van de gemeente;
- De weggeefwinkel Help ons Helpen op dit moment zonder huisvesting zit;
- Indien er geen oplossing voor het huisvestingsprobleem gezocht wordt dit de activiteiten van de weggeefwinkel Help ons Helpen behoorlijk bemoeilijkt.
Verzoekt het College:
In overleg met de Weggeefwinkel Help ons Helpen en eventueel andere gemeenten en partijen tot een zodanige oplossing te komen dat de weggeefwinkel Help ons Helpen haar activiteiten kan voortzetten in een passende huisvesting.
W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks/D66)
AMENDEMENT DOELGROEP MINIMABELEID
Ondergetekende, W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks/D66), raadslid voor de gemeente Oosterhout dient met verwijzing naar artikel 36 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout met betrekking tot agendapunt 0009033 Evaluatie Minimabeleid het volgende amendement in:
De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 19 mei 2009 en gehoord hebbende de beraadslagingen met betrekking tot agendapunt 0009033 Evaluatie Minimabeleid:
Overwegende dat:
- In de evaluatie van het minimabeleid wordt uitgegaan van een grens van 110% van de geldende bijstandsnorm als doelgroep van het gemeentelijk minimabeleid;
- Een grens van 120% van de geldende bijstandsnorm als doelgroep van het gemeentelijk minimabeleid wenselijker is;
- Hierdoor ook meer mensen met andere “lage” uitkeringen, meer ouderen met een klein pensioen en meer werkenden met een zeer laag inkomensniveau onder het gemeentelijk minimabeleid gaan vallen;
Besluit:
Punt 1 van het besluit als volgt vast te stellen:
De nota actualisatie minimabeleid 2009 met hierin de voorstellen voor de vormgeving van het minimabeleid in Oosterhout vast te stellen
a) waarbij de tekst in het grijze kader op pagina 20 van de nota als volgt wordt vastgesteld:
Voorstel: Voor de bepaling van de doelgroep van het gemeentelijk minimabeleid kiezen voor de grens van 120% van de geldende bijstandsnorm
b) waarbij de tekst in het eerste grijze kader op pagina 21 van de nota als volgt wordt vastgesteld:
Voorstel: Bij een inkomen boven de geldende bijstandsnorm de draagkracht als volgt vast te stellen:
Bij een inkomen tot 120% van de geldende bijstandsnorm wordt een draagkrachtpercentage van 0 gehanteerd;
Voor zover het inkomen ligt tussen 120% en 130% van de geldende bijstandsnorm wordt een draagkrachtpercentage van 30 gehanteerd;
Voor zover het inkomen ligt boven 130% van de geldende bijstandsnorm wordt een draagkrachtpercentage van 50 gehanteerd.
c) De tekst in de nota waar nodig aan te passen aan de gewijzigde teksten op de pagina’s 20 en 21;
d) De financiële gevolgen van de aanpassing van doelgroep van het gemeentelijk minimabeleid te verwerken in de begroting 2010.
W.J.W.A. van der Zanden (GroenLinks/D66)