Tijdens de raadsvergadering van 24 maart 2009 heeft GroenLinks/D66 het woord gevoerd over het nieuwe parkeerbeleid, de instelling van een audit-committee en het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente. Verder hebben wij een interpellatiedebat gehouden over de inzameling van het afval in Oosterhout.
0009015 Actualisatie Parkeerbeleid (Velds)
Er wordt ons vanavond gevraagd een mening te geven over de kaders voor de actualisatie van het parkeerbeleid naar aanleiding van de voorliggende nota. Eigenlijk kan GroenLinks/D66 daar snel mee klaar zijn. De drie kaders zoals die in deze nota staan zijn onvoldoende uitgewerkt en toegelicht. Als de raad bij de volgende behandeling met deze kaders in zou stemmen, kan het college daarna volledig naar eigen inzicht het parkeerbeleid invullen. Wij denken dat het parkeerbeleid dusdanig politiek gevoelig is, dat de gemeenteraad zich niet kan permitteren om het college zo’n vrijbrief te geven.
Dus nemen we de gelegenheid maar te baat om een aantal uitgangspunten van GroenLinks/D66 bij deze opiniërende behandeling naar voren te brengen. Willen wij bij de definitieve behandeling in kunnen stemmen met het college voorstel, dan zullen deze uitgangspunten in de kaders verwerkt moeten zijn.
Voorzitter, de doelstellingen zoals beschreven kunnen we in zijn algemeenheid onderschrijven. Het lijkt ons wel logisch dat parkeerbeleid wordt gemaakt om parkeren allereerst te reguleren ten bate van bewoners en bezoekers van de binnenstad. Voor werknemers dient echter wel voldoende parkeergelegenheid te worden gecreëerd zonder dat het overlast veroorzaakt. Bij de tweede doelstelling heeft GroenLinks/D66 altijd al gepleit voor het zoveel mogelijk parkeren in gebouwde voorzieningen. Wij zijn er voorstander van om het “blik” uit het zicht te houden, zoals dat vanmorgen ook al in de krant werd beschreven. Wat ons betreft mogen de genoemde grote terreinen uiteindelijk verdwijnen.
Dan zullen we aan de hand van de kaders in deze nota een aantal standpunten naar voren brengen.
Kader 1: Bij punt 2 denkt GroenLinks/D66 dat waar nodig meer aandacht besteed moet worden aan het voorkomen van overlast voor bewoners ten gevolge van horecabezoek. Ook andere gebieden dan het Santrijn zullen in ogenschouw moeten worden genomen, zoals dat tot nu toe gebeurd is. Wat Groenlinks/D66 betreft mag het beleid eveneens op koopzondagen worden toegepast.
Punt 3. Wij zijn van mening dat de gehele binnenstad tot en met de tangenten onder het parkeerregime dient te vallen, dit zal de duidelijkheid ten goede komen. Daar buiten kunnen bewoners aangeven of er enige vorm van betaald parkeren gewenst is.
Kader 2: Punt 4. GroenLinks/D66 is met het college van mening dat de uitgifte van vergunningen als de parkeertarieven tegen het licht gehouden kunnen worden. Wel verwachten wij dat in de definitieve versie van deze nota concrete voorstellen worden gedaan. Zowel ten aanzien van de tarieven, als het verschaffen van vergunningen in relatie tot het parkeren op eigen terrein. Wat GroenLinks/D66 betreft hoeft de eerste vergunning voor bewoners niet gratis te blijven. Een redelijke vergoeding voor de directe kosten lijkt ons gerechtvaardigd.
Punt 5. Wij zetten grote vraagtekens bij de invoering van een dynamisch parkeerrouteinformatiesysteem (PRIS). GroenLinks/D66 heeft namelijk de indruk dat een verwijzingssysteem op de tangenten, zoals het nu gebruikt wordt bij verschillende parkeergarages, voor Oosterhout ruimschoots voldoende is om overmatig zoekverkeer te voorkomen. Voordat we daarmee akkoord gaan willen in ieder geval een goed overzicht van de financiële gevolgen hebben.
Kader 3: Punt 6: Het uitgangspunt dat parkeerbeleid kostenneutraal dient te zijn kunnen we in principe onderschrijven. Het instellen van een parkeerfonds met een gesloten financieringssysteem kan daarbij een oplossing zijn. Toch is GroenLinks/D66 van mening dat een veel beter financieel inzicht noodzakelijk is, voordat hierover besluiten kunnen worden genomen.
Hetzelfde geldt, bij punt 7, voor de exploitatie van de parkeervoorzieningen. Een deel daarvan dient zeker qua tarifering door de gemeente bepaald te worden. Dit om te voorkomen dat in de toekomst Oosterhout zich, door commerciële motieven van exploitanten, uit de markt prijst.
Punt 8: GroenLinks/D66 is voorstander van de fiscalisering. Niet alleen vanwege de financiële voordelen, maar ook zien wij extra mogelijkheden ten aanzien van het bezoekersparkeren. Door gemengd bewoners- en bezoekersparkeren wordt op spitstijden waarschijnlijk extra parkeerruimte voor bezoekers gecreëerd. In het verleden hebben GroenLinks/D66 en de VVD daar al vaker voor gepleit. Echter ook hier geldt dat een goed financieel overzicht vereist is, voordat we akkoord kunnen gaan. Daarnaast is het noodzakelijk om de eventuele gevolgen voor het bewonersparkeren op verschillende locaties in beeld te brengen.
Voorzitter, GroenLinks/D66 concludeert dat het college een aantal goede voorzetten doet om tot een beter parkeerbeleid te komen. Maar daar blijft het bij. De uitwerking hiervan zal in december veel meer “to the point” moeten zijn, voordat we ermee in kunnen stemmen. Wij zijn overigens wel benieuwd of de coalitie twee maanden voor de verkiezingen een radicale wijziging van het parkeerbeleid aandurft. Wij zijn daar wel voorstander van, dan weet iedereen tenminste waar hij of zij aan toe is.
0009016 Auditcommitee (Van der Zanden)
Op dit moment lijkt het dat allerlei controlezaken zoals het jaarlijkse verslag van bevindingen van de accountant, de onderzoeken van de rekenkamer en de periodieke onderzoeken die door het College worden uitgevoerd naar doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde beleid als het ware totaal onafhankelijk van elkaar plaats vinden zonder dat de gemeenteraad er veel zicht op heeft. Om de zoveel tijd komt er een rapport dat dan op de lijst van ingekomen stukken komt te staan en soms ligt een dergelijk rapport zelfs alleen maar ter inzage voor de raad. En de jaarrekening, toch een zeer belangrijk controle instrument van de gemeenteraad wordt elk jaar eventjes voor de perspectiefnota behandeld.
Voorzitter, het zal duidelijk zijn, dat door deze werkwijze de controlerende rol van de gemeenteraad niet echt goed uit de verf kan komen. En binnen het huidige vergadersysteem is dat ook logisch. Discussies over accountantscontrole en onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid worden al snel technisch en specialistisch. Een gemeenteraadsvergadering of informatieavond waarbij de hele raad aanwezig is, is dan dus niet het ideale podium om zo’n discussie te voeren. Om deze redenen is de fractie van GroenLinks/D66 dus een warm voorstander van het instellen van een auditcommitee.
Voorzitter, dan de rol en samenstelling van het auditcommitee:
Ten eerste zal het auditcommitee een goed overzicht moeten hebben van de verschillende audits (accountant, rekenkamer, intern), die in de gemeente worden uitgevoerd. Hierbij kan het auditcommitee ook zorg dragen voor een zekere afstemming tussen al deze onderzoeken. Hierbij natuurlijk niet tredend in de bevoegdheden van accountant, rekenkamer en College om zelfstandig allerlei onderzoeken uit te voeren.
Ten tweede ligt er naar de mening van de fractie van GroenLinks/D66 ook een rol voor het auditcommitee om zorg te dragen voor een goede informatievoorziening richting de gemeenteraad betreffende allerlei zaken die op auditgebied spelen. Dit betekent dat het auditcommitee een belangrijke rol heeft om accountant, rekenkamer en College er in te stimuleren om de raad op een korte en begrijpelijke manier te informeren. Een speciale rol voor het auditcommitee is dan ook om er voor te zorgen dat de samenhang tussen al deze verschillende soorten onderzoeken voor de gemeenteraad duidelijk wordt.
Ten derde heeft het auditcommitee een controlerende functie m.b.t. de aanbevelingen die door accountant, rekenkamer en College gedaan worden naar aanleiding van allerlei onderzoeken. Het auditcommitee zal de raad dus moeten rapporteren of de aanbevelingen wel of niet overgenomen en/of uitgevoerd zijn. Het gaat hier dan enkel om rapporteren. Politieke conclusies moeten door de raad getrokken worden.
Voorzitter, het auditcommitee dient volgens GroenLinks/D66 te bestaan uit 6 of 8 raadsleden. De helft uit de oppositie en de helft uit de coalitie. Voor wat betreft de externe adviseurs is het van belang dat deze een onafhankelijke rol hebben t.o.v. het College van B&W en het management. Als adviseurs dienen in elk geval de griffier en de door de gemeenteraad aangewezen accountant te functioneren. Daarnaast is GroenLinks/D66 van mening dat ook een volledig onafhankelijke externe deskundige als adviseur aan het auditcommitee dient te worden toegevoegd. Natuurlijk heeft het ene raadslid meer affiniteit met het onderwerp audits dan het andere, echte deskundigen zijn we geen van allen. In het kader van een goede informatieoverdracht dienen natuurlijk ook de wethouder financiën, de gemeentesecretaris en de concerncontroller aanwezig te zijn. Hun rol dient wat GroenLinks/D66 beperkt te worden tot het overdragen van informatie. Zijn dienen dus geen lid en ook geen adviseur van het auditcommitee te zijn. Zij hebben namelijk geen onafhankelijke rol t.o.v. het College van B&W en het management omdat ze er zelf deel van uitmaken.
Voorzitter, het auditcommitee dient wat betreft GroenLinks/D66 zo snel mogelijk een formele status binnen de gemeente te krijgen. Wij zijn er dan ook voorstander van om de rol van het auditcommitee vast te leggen in een verordening. Hierbij denken wij aan een verordening met een looptijd van vier jaar, die ingaat aan het begin van een raadsperiode. Aan het eind van elke periode dient het zittende auditcommitee dan haar ervaringen op papier te zetten, zodat de nieuwe gemeenteraad indien nodig de verordening aan kan passen aan het begin van haar zittingsperiode.
Voorzitter, tot slot willen wij nog een dankwoord uitspreken naar de griffie, die veel werk verzet heeft bij de tot standkoming van deze raadsnota en ze in het bijzonder bedanken voor de uitgebreide manier waarop ze alle schriftelijke vragen van de raad over dit onderwerp heeft beantwoord.
0009021 Inkoop- en aanbestedingsbeleid (Van der Zanden)
Voorzitter, GroenLinks/D66 zal van harte instemmen met de nu voorliggende raadsnota om alle conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek van de rekenkamer betreffende het inkoop- en aanbestedingsbeleid over te nemen. Deze raadsnota is naar de mening van GroenLinks/D66 nodig omdat het College één van de aanbevelingen van de rekenkamer juist niet over wil nemen. Dit is de aanbeveling om in de paragraaf bedrijfsvoering van de begroting de hoofdlijnen van het inkoop- en aanbestedingsbeleid, de ontwikkeling van de inkoopfunctie en de geformuleerde doelen te benoemen en vervolgens in rapportages en het jaarverslag verslag te doen van de realisatie hiervan. Wanneer het College zijn zin zou krijgen, zou dit naar de mening van GroenLinks/D66 de gemeenteraad belemmeren in zijn controlerende functie. Het is overigens niet de eerste keer dat het College een aanbeveling van de rekenkamer, die de controlerende rol van de raad versterkt, niet wil overnemen. Dit was ook het geval bij het rapport van de rekenkamer over Verbonden Partijen waarbij het College als reactie gaf niets te zien in een periodieke evaluatie van alle gemeenschappelijke regelingen. Wij vinden het een teken aan de wand, dat het College niet vanzelfsprekend aanbevelingen overneemt, die de controlerende taak van de gemeenteraad versterken. Of wil het College niet graag gecontroleerd worden en moet de gemeenteraad niet te wijs gemaakt worden?
Voorzitter, de fractie van GroenLinks/D66 is er een voorstander van dat voortaan bij alle toekomstige onderzoeken van de rekenkamer het onderzoek naar de gemeenteraad gestuurd wordt en dat de gemeenteraad vervolgens een besluit dient te nemen over het wel of niet instemmen met de aanbevelingen uit deze onderzoeken. Op deze manier krijgen de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamer meer waarde.
Voorzitter, tot slot. Op dit moment is het zo dat de gemeenteraad pas het rapport van de rekenkamer krijgt als dit is aangepast na het hoor- en wederhoor van het College. Op deze manier komen de eerste bevindingen dus niet bij raad terecht. Aangezien de rekenkamer uiteindelijk de raad dient te ondersteunen in haar controlerende taak is de fractie van GroenLinks/D66 van mening dat ook de eerste bevindingen van de rekenkamer richting de raad gestuurd dienen te worden. Raad en college zijn zo gelijktijdig op de hoogte van dezelfde informatie.
Interpellatiedebat afvalinzameling
Ik ga er van uit dat de brief en de vragen bekend zijn bij de raad dus die zal ik niet in zijn geheel voor gaan lezen hier. Ik heb begrepen dat de wethouder zo dadelijk bij het beantwoorden van de vragen die daarin gesteld zijn, even in grote lijnen de vragen zal toelichten voor alle luisteraars. Voorzitter, de doelstelling van onze vragen aan het college zal duidelijk zijn. GroenLinks/D66 maakt zich zorgen over een aantal aspecten van de uitvoering van het inzamelingsbeleid ten aanzien van het afval. Met name zijn dat financiële gevolgen. Het streven naar de optimale verhouding tussen kosten, milieu effect en service komt zowel uit de evaluatie als in het veranderde beleid niet tot uiting. In ieder geval heeft de gemeenteraad er totaal geen zicht op, tenminste ik wil eenieder hier in de zaal uitdagen om mij daar zicht op te geven. Bovendien lijkt het dat door de nieuwe inzamelingsmethode de milieustraat zodanig belast wordt dat uitbreiding noodzakelijk is. Of de kosten daarvan een stijging van de afvalstoffenheffing veroorzaakt komt niet uit de evaluatie naar voren, dit wat betreft de financiën. Waar GroenLinks/D66 zich ook zorgen over maakt is de communicatie met de burger. Wij hebben in ieder geval, ik moet ik in dit geval zeggen, ik heb nog nooit in mijn raadsperiodes meegemaakt dat ik in zo korte tijd zo veel reacties kreeg van mensen op vragen die wij gesteld hadden, werkelijk bijzonder. Bij de invoering van de centrale aanbiedplaats in de Beemdenbuurt is bijvoorbeeld een bewonersbrief verstuurd die niet duidelijk was. Wij kregen daar de nodige op- en aanmerkingen over door gemeld zoals ik al zei. Het gehandicapten platform wees er op dat personen met een lichamelijke handicap de gemeente zeer moeizaam konden bereiken, dat het afval GFT en papier wel aan huis afgehaald werd. De verschillende afdelingen waren kennelijk niet op de hoogte. Bovendien werd door medewerkers gemeld dat het niet zeker was of de service die even hersteld werd, wel gehandhaafd kon worden. Een en al onzekerheid dus. Al met al wil GroenLinks/D66 graag een goede discussie met het college over gepland beleid en de uitvoering daarvan aan de hand van duidelijke gegevens. Zowel financieel als op uitvoeringsgebied. Tot die tijd zien we graag dat afgezien wordt van verdere wijziging in het inzamelingssysteem. Met andere woorden, totdat er door de gemeenteraad over gesproken is en eventueel beslissingen zijn genomen blijft in de rest van Oosterhout het afval huis aan huis ingezameld te worden. Hiertoe dienen wij de volgende motie in:
Motie afvalinzameling
Ondergetekende M.F.Velds, raadslid van de Gemeente Oosterhout dient de volgende motie in:
De Raad van de Gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 24-03-2009 en gehoord hebbende de beraadslagingen met betrekking het interpellatiedebat aangaande afvalinzameling
Overwegende:
• dat onduidelijkheid bestaat ten aanzien van de gevolgen voor burgers van het aanbieden van huisvuil, glas en papier op centrale aanbiedplaatsen
• dat financiële gevolgen van wijzigingen in het afvalinzamelingssysteem door het college niet zijn weergegeven in de evaluatie van het afvalbeleid
• dat de afspraak om majeure wijzigingen in het afvalbeleid eerst aan de gemeenteraad zullen worden voorgelegd geen gestand is gedaan
• dat het niet meer huis aan huis inzamelen van huishoudelijk afval wel degelijke een majeure wijziging behelst
verzoekt het College met verwijzing naar het gestelde in artikel 37 van het Reglement van orde voor de Gemeente Oosterhout
aan de gemeenteraad een, zowel qua uitvoering als financieel, onderbouwd beleid ten aanzien van afvalinzameling ter besluitvorming voor te leggen, alvorens nog wijzigingen in het heden bestaande afvalinzamelingsysteem aan te brengen
en gaat over tot de orde van de dag.
M.F.Velds, raadslid GroenLinks/D66.