De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hebben gezorgd voor een winst voor de linkse partijen. De PVDA is verdubbeld van 4 naar 8 zetels, de SP is met twee zetels de raad binnengekomen en GroenLinks is een tweede zetel op een haar na misgelopen, maar heeft wel winst geboekt. In het gesprek dat GroenLinks gehad heeft met de PVDA over het politieke akkoord hebben wij aangegeven dat deze ruk naar links in het nieuwe politieke akkoord zichtbaar moet zijn qua inhoud en portefeuilleverdeling. Volgens GroenLinks is de PVDA er in geslaagd om haar versterkte positie binnen het nieuwe College te verzilveren. Een extra wethouder, meer beleidsterreinen en meer linkse accenten in het politiek akkoord.
GroenLinks heeft in het politiek akkoord een aantal punten teruggevonden die in onze verkiezingscampagne een prominente rol gespeeld hebben:
• Meer aandacht voor sociale woningbouw;
• Invoering Oosterhoutpas;
• Invoering kleinschalig gratis openbaar vervoer;
• Eigen plaats in het centrum voor toezichthouders openbare ruimte;
• Invoering buurtbudgetten;
• Meer en betere speelvoorzieningen.
Ook zijn er een aantal punten waar GroenLinks zaken gemist heeft of een andere mening over heeft:
• Groene Ruimte: In het politiek akkoord wordt de mogelijkheid open gehouden tot het creëren van rondwegen om Oosterhout en een uitbreiding van industrieterrein Everdenberg op korte termijn. Zorgvuldig ruimtegebruik op b.v. industrieterreinen wordt niet vermeld;
• Sociale woningbouw: Positief is dat er in de Zwaaikom en Vrachelen 4/5 meer sociale woningbouw gerealiseerd zal gaan worden dan oorspronkelijk gepland en dat er ook op andere plaatsen meer aandacht hiervoor komt. Door de plannen in Slotjes-Midden en landelijk beleid om huurwoningen te gaan liberaliseren is het nog maar de vraag of het totaal aantal sociale woningen in werkelijkheid groter zal worden;
• Minimabeleid: GroenLinks is van mening dat de bezuinigingen op minimabeleid ongedaan gemaakt moeten worden. Dit is niet gebeurd. Meer geld voor minimabeleid is nog steeds bittere noodzaak. De armoede in Nederland wordt enkel groter.
• Luchtkwaliteit: GroenLinks mist samenhangende maatregelen om te komen tot een betere luchtkwaliteit in Oosterhout. Het blijft bij enkele losse weinig samenhangende maatregelen.
• Integratie: Ook wat het beleid op integratie betreft is er sprake van een te passieve houding. Er wordt geen apart beleid voor allochtonen gemaakt, wat er dan wel gemaakt wordt blijft onduidelijk.
Net als de afgelopen vier jaar zal GroenLinks de voorstellen van het College ondersteunen wanneer wij ons hier in kunnen vinden en met alternatieven komen wanneer wij hierover een andere mening hebben. Gezien de afspraken in het politiek akkoord en het stemgedrag van partijen als de VVD en Groen Brabant in de afgelopen raadsperiode zal het zeker nog wel eens zo zijn dat de PVDA een aantal oppositiepartijen hard nodig zal hebben om bepaalde punten uit het politiek akkoord te verwezenlijken. Indien nodig zal GroenLinks zelf actief onderwerpen op de politieke agenda zetten, wanneer het college of de collegepartijen dat niet doen.
Wat de samenstelling van het College betreft heeft GroenLinks tijdens de openbare collegeonderhandelingen van 23 maart aangegeven dat gezien de omstandigheden een College van PVDA, Gemeentebelangen en VVD het meest logische was. Om een nieuwe collegedeelname van Groen Brabant mogelijk te maken is het echter nodig geweest om een vijfde wethouder te creëren, iets wat de gemeenschap € 120.000 per jaar gaat kosten. Daarnaast zijn er allerlei onderwerpen op een vreemde manier over de verschillende wethouders verdeeld om iedereen een enigszins behoorlijke portefeuilleverdeling te geven. Zo is b.v. wethouder de Boer verantwoordelijk voor stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening, maar wordt Slotjes-Midden door wethouder Oolhorst gedaan en Vrachelen IV en V door wethouder van Brummen. De WMO behoort tot de verantwoordelijkheid van wethouder van Brummen, het buurt- en wijkbeheer zit bij wethouder Boers en de voorschool en de kinderopvang weer bij wethouder Oolhorst. Waarom al deze capriolen uitgehaald moeten worden om een kleine partij als Groen Brabant in het College te houden, die ook nog niet eens nodig is om de andere partijen aan een meerderheid te helpen is GroenLinks volstrekt onduidelijk. Groen Brabant loopt daarbij ook nog eens het risico om letterlijk het vijfde wiel aan de wagen te worden, zoals ze dat ook de afgelopen collegeperiode al wel eens was. De heer Wijers van de VVD heeft voor de verkiezingen immers zelf gezegd: “Partijen met minder dan 3 zetels tellen eigenlijk in het bestuur van de stad niet mee. Het dagelijks bestuur wordt gevormd uit partijen met 3 of meer zetels.” Als een van de coalitiepartners zo over je denkt is het nog maar de vraag of je eigenlijk wel blij moet zijn om in het College te zitten.
De gezamenlijke oppositie zal daarom ook een motie indienen waarin wij aan zullen geven dat deze vijfde wethouder wat ons betreft overbodig is.