In een (ongedateerde) brief uit december 2005 geeft uw College aan dat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een aantal gebieden binnen Oosterhout heeft aangewezen waarin het mogelijk is om via een zogenaamde artikel 19, lid 2 procedure vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan. Het opstarten van een artikel 19, lid 2 procedure is in Oosterhout door de gemeenteraad gedelegeerd aan het College.
Op 16 mei 2006 heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een (nieuw) besluit genomen waarin nader ingegaan wordt op de verschillende categorieën en gevallen waarbij een artikel 19, lid 2 procedure gevolgd mag worden. In het kader van deze schriftelijke vraag zijn de volgende twee categorieën hierbij van belang:
1) Er is sprake van een voorontwerp-bestemmingsplan waarover de Provinciale Planologische Commissie en de directie ROH positief hebben geadviseerd [Categorie II]
2) Er is sprake van het realiseren van een of meerdere woningen die passen binnen de afspraken die hierover gemaakt zijn in de uitwerkingsplannen voor de stedelijke en landelijke regio’s en ook passen binnen de indicatie van de toename van de woningvoorraad in de gemeente zoals die periodiek door de provincie wordt vastgesteld. [Categorie III, onderdeel b]
In het tweede geval moet overigens wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn om de artikel 19, lid 2 procedure op te starten. Een belangrijke voorwaarde is dat het bestemmingsplan niet ouder dan twintig jaar mag zijn.
Uit navraag is GroenLinks inmiddels duidelijk geworden dat de volgende 13 gebieden binnen Oosterhout aangewezen zijn als gebieden waar het College een artikel 19, lid 2 procedure op kan starten: Zwaaikom, Sint Antoniusstraat, Slotjes Midden, Pasteurlaan, Van Oldeneellaan, Van Liedekerkestraat, Paterserf, Santrijgebied, Slotjesveld, Veerseweg 39 en 54a, Oude Tilburgsebaan, De Vliert.
In de volgende situaties heeft het College inmiddels van deze mogelijkheid gebruik gemaakt of gaat er gebruik van maken:
1) Het bouwen van een 35tal woningen aan de Oude Tilburgsebaan in Dorst;
2) Het eerste deel van de herstructurering van Slotjes-Midden, namelijk een 38tal woningen aan de Van Oldenneellaan.
In beide situaties is er geen sprake van een bouwplan waaraan de raad vooraf via een bestemmingsplan of een artikel 19, lid 1 procedure goedkeuring heeft gegeven. Bij de woningen in Dorst moet het bestemmingsplan nog in de raad van 24 oktober 2006 worden behandeld. In het geval van Slotjes-Midden ligt er enkel een stedenbouwkundig plan. GroenLinks kan dan ook geen andere conclusie trekken dan dat het op deze manier mogelijk is om de gemeenteraad via het volgen van een artikel 19, lid 2 procedure grotendeels buiten spel te zetten bij bepaalde bouwprojecten.
Naar aanleiding hiervan heeft GroenLinks de volgende schriftelijke vragen:
1. Bent u het met GroenLinks eens dat door het volgen van artikel 19, lid 2 procedures zoals hierboven beschreven de gemeenteraad in een aantal gebieden in Oosterhout feitelijk buiten spel gezet wordt bij het beslissen over bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen? Waarom bent u het wel of niet met GroenLinks eens?
2. Welke mogelijkheden heeft de gemeenteraad nog om veranderingen aan te brengen in een bestemmingsplan als op grond van dit nog niet vastgestelde bestemmingsplan al toestemming wordt verleend om te gaan bouwen via een artikel 19, lid 2 procedure? Wat zijn de (juridische) gevolgen als de gemeenteraad besluit om dit toch te doen?
3. Is de conclusie juist dat het College bij de verdere herstructurering van Slotjes-Midden (en ruimtelijke ontwikkelingen in de andere 12 gebieden) al definitieve besluiten kan nemen over bouwplannen nog voordat de gemeenteraad hierover een definitief besluit heeft genomen? Waarom bent u het wel of niet met GroenLinks eens?
4. Betekent dit dat na het vaststellen van een stedenbouwkundig plan (zie Slotjes-Midden) voor een van de 13 gebieden de gemeenteraad geen invloed meer heeft op de verdere uitwerking omdat deze via een artikel 19, lid 2 procedure gebeurd?