Op 24 mei j.l. heeft de gemeente Oosterhout met woningbouwcorporatie Cires prestatie afspraken gemaakt voor de periode 2006 tot en met 2010. Na doorlezing van deze prestatie afspraken heeft GroenLinks hierover een aantal vragen:
Woningbouw:
In de prestatieafspraken staat dat er voor de periode 2006 – 2010 concrete (= harde) plannen zijn voor 182 huurwoningen. Verder zijn er plannen voor de bouw van nog eens 840 huurwoningen, maar hiervoor is er nog geen sprake van b.v. een bestemmingsplan waarin deze plannen worden vastgelegd. In de prestatieafspraken wordt echter wel gesproken over concrete afspraken om 200 huurwoningen te slopen en 350 huurwoningen te verkopen.
In de periode 2000 – 2004 is het aantal woningen van Cires per saldo toegenomen met 100. Het aantal woningzoekenden is in dezelfde periode verdubbeld. . Het is dus duidelijk dat er op de huurwoningmarkt nog steeds sprake is van een tekort aan betaalbare sociale huurwoningen. De prestatieafspraken zoals deze nu gemaakt zijn, zullen dit tekort zeker niet oplossen.
1. Waarom heeft het College in de prestatieafspraken met Cires de afspraak gemaakt dat er al overgegaan mag worden tot sloop en verkoop van huurwoningen voordat er hiervoor voldoende nieuwe woningen gebouwd zijn, respectievelijk het tekort aan huurwoningen is aangepakt?
Betaalbaarheid:
Wat betreft de betaalbaarheid van de woningen wordt aangegeven dat minimaal de helft van de nieuw te bouwen huurwoningen een huurprijs moet hebben, waarbij iedereen Huurtoeslag aan kan vragen . Dit betekent dus dat Cires binnen de nu voorliggende prestatieafspraken voor de helft huurwoningen kan gaan bouwen, die niet voor Huurtoeslag in aanmerking komen.
2. Waarom heeft het College met Cires afgesproken dat slechts de helft van alle nieuw te betalen huurwoningen voor iedereen toegankelijk moet zijn?
Verder staat ook in de prestatieafspraken dat TOT 2008 minstens 80% van de woningen van Cires bereikbaar moet blijven met Huurtoeslag.
3. Waarom is slechts TOT 2008 afgesproken dat minstens 80% van de woningen van Cires bereikbaar moet blijven met Huurtoeslag?
4. Betekent dit dat vanaf 2008 Cires kan besluiten dat minder dan 80% van zijn woningen beschikbaar zal blijven met Huurtoeslag?
Huurdersbelangen:
5. Op welke manier zijn organisaties van huurders zoals b.v. Markant betrokken bij de vaststelling van deze prestatieafspraken?