Smeltende ijskappen, extreme temperaturen, droogten en overstromingen al deze fenomenen laten de gevolgen zien van de opwarming van de aarde. De wereldwijde klimaatcrisis valt niet meer te ontkennen. Al Gore maakt dat duidelijk in zijn film “An inconvenient truth.” Het klimaatrapport van de VN: “Meeting the Climate Challenge” dat in februari jl. verscheen, waarschuwt voor de desastreuze gevolgen. Bovendien levert het rapport het wetenschappelijk bewijs dat de opwarming van de aarde met meer dan 90 procent zekerheid kan worden toegeschreven aan menselijk handelen.
Hoewel het nieuwe kabinet daadkrachtig klinkende doelstellingen heeft geformuleerd, schieten de werkelijke maatregelen in het regeerakkoord tekort om de klimaatcrisis op te lossen. De klimaatbeweging CoolClimate roept in een manifest de nieuwe regering op om maatregelen te nemen die echt een verschil maken, en daar sluiten GroenLinks en D66 zich graag bij aan.
De bestrijding van de klimaatcrisis is geen taak van de landelijke overheid alleen. Juist op gemeentelijk niveau kan en moet er veel meer gebeuren. Gemeentes als Apeldoorn, Breda, Groningen en Amsterdam hebben daarvoor zeer ambitieuze plannen neergelegd. Ook het Oosterhoutse klimaatbeleid moet drastisch worden aangescherpt. Daarom willen GroenLinks en D66 dat de gemeente twee ambitieuze doelstellingen formuleert:
- Streven naar een klimaatneutrale gemeente in 2030;
- te beginnen met een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie in 2015.
Om deze ambities te realiseren moet de gemeente een zo laag mogelijk energieverbruik nastreven, duurzame energie gebruiken en een zo gering mogelijke uitstoot van broeikasgassen realiseren. De uitstoot die men niet kan voorkomen wordt gecompenseerd, bijvoorbeeld door bosaanplant of energie - innovatie.
Woonwijken in uitbreidingsgebieden worden zoveel mogelijk energieneutraal van opzet; zuinige en duurzame energieconcepten worden toegepast bij renovaties in de bestaande bouw, zowel bij woningen; kantoren als bedrijfsterreinen. Het werken aan een klimaatneutrale gemeente is een gezamenlijke inspanning van overheid, nutsbedrijven, bedrijfsleven, woningbouwcorporaties en burgers voor allen levert deze groene innovatie winst op.
Om de gemeentelijke organisatie klimaatneutraal te maken, zijn onder meer de volgende maatregelen nodig:
- energiebesparing en gebruik van duurzame energie in alle overheidsgebouwen;
- een klimaatneutrale bedrijfsvoering;
- een klimaatbewust inkoopbeleid;
- een schoon wagenpark;
- een duurzaam beleggingsbeleid.
Naar aanleiding hiervan hebben GroenLinks en D66 de volgende schriftelijke vragen:
1. Sluit het huidige gemeentelijke klimaatbeleid aan bij de doelstellingen die de nieuwe regering zich gesteld heeft?
2. Acht het college het huidige gemeentelijke klimaatbeleid toereikend, gelet op de ernst van de klimaatcrisis?
3. Is het college bereid de doelstellingen en maatregelen op het gebied van energiebesparing en gebruik van duurzame energie drastisch aan te scherpen?
4. Is het college bereid om bij het opstellen van het nieuwe milieubeleidsplan uit te gaan van een klimaatneutrale gemeente in 2030 en een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie in 2015?