Volgens artikel 41 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad stelt GroenLinks/D66 het volgende aan de orde. In Oosterhout zijn een aantal bushaltes waar lijn 10 (Oosterhout – Breda v.v.) langs rijdt enkele jaren geleden aangepast voor gehandicapten en mensen die slecht ter been zijn. De aangepaste haltes langs de route beschikken over een verhoogd perron voor een betere instap in de bus. De abri’s zijn drempelloos en beschikken over veiligheidsmarkeringen op het glas, verhoogde zitbanken en voldoende ruimte om met een rolstoel plaats te nemen.
Om het overstappen van rolstoelers van of naar bijvoorbeeld een Deeltaxi-bus te vergemakkelijken zijn deze haltes tevens voorzien van een verlaagde op-/afrit. De busvervoerder liet op lijn 10 vervolgens speciale bussen rijden, die goed toegankelijk waren voor gehandicapten en mensen die slecht ter been zijn. Deze bussen hadden bij de achterdeur een uitklapbare klep, die elektronisch bediend kon worden vanuit de cabine van de chauffeur. Passagiers in een rolstoel konden verder ook vastgezet worden in de bus.
Inmiddels is GroenLinks/D66 ter ore gekomen dat sinds de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Noord-Brabant deze speciale bussen niet meer op lijn 10 worden ingezet. In de bussen, die nu ingezet worden, zit enkel nog maar een handmatig te bedienen klep. Dit betekent dat de chauffeur dus uit de bus moet om mensen in een rolstoel in de bus te krijgen. Iets dat steeds veel tijd kost. Daarnaast zijn er ook geen mogelijkheden om rolstoelen vast te zetten. Ook is er in elke bus maar plaats voor één rolstoel. Als het druk is (b.v. in de spits), is er vaak geen plaats om deze rolstoel in de bus te zetten, wat dus betekent dat de persoon in een rolstoel moet wachten op een volgende bus waar wel plaats is. Het zal duidelijk zijn dat sinds de aanbesteding van het openbaar vervoer de toegankelijkheid van lijn 10 voor gehandicapten en mensen die slecht ter been zijn zeer ernstig is afgenomen. De aangepaste haltes langs de route hebben op deze manier ook veel van hun nut verloren.
Naar aanleiding van bovenstaande heeft GroenLinks/D66 de volgende vragen:
1. Is het College op de hoogte van het feit dat er sinds de aanbesteding van het openbaar vervoer de speciale aangepaste bussen niet meer rijden op lijn 10?
2. Heeft het College de vervoerder of de concessiehouder (provincie Noord-Brabant) inmiddels hierop aangesproken?
3. Welke maatregelen gaat het College verder nog nemen om er voor te zorgen dat er zo snel mogelijk weer aangepaste bussen op lijn 10 rijden.
4. Lijn 10 is destijds als pilot project aangepast. Wat betekenen de hierboven geschetste ontwikkelingen voor toekomstige pilot projecten om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren?